x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalul Ciucă se prezintă în fața Parlamentului cu un deficit de 84 de voturi. Liderul UDMR vorbește despre anticipate

Generalul Ciucă se prezintă în fața Parlamentului cu un deficit de 84 de voturi. Liderul UDMR vorbește despre anticipate

de Ion Alexandru    |    01 Noi 2021   •   07:20
Generalul Ciucă se prezintă în fața Parlamentului cu un deficit de 84 de voturi. Liderul UDMR vorbește despre anticipate
Sursa foto: Lucian Alecu

Cu 150 de parlamentari care au mai rămas în grupurile PNL și UDMR din Senat și din Camera Deputaților, doar Florin Cîțu declară că este sigur că Guvernul condus de Nicolae Ciucă va primi, miercuri, votul de învestitură. Optimismul liderului PNL pare cu atât mai puțin verosimil, cu cât, doar în ultima săptămână, au părăsit grupurile parlamentare liberale 11 senatori și deputați. Iar, potrivit informațiilor noastre, se pregătesc să facă același lucru alți doi parlamentari. Singurii care ar putea acorda un vot pentru instalarea guvernului sunt cei de la Minoritățile Naționale, în timp ce PSD, USR și AUR și-au exprimat deja ferm votul împotrivă. Însuși premierul desemnat, care a înaintat, la finalul săptămânii trecute, lista Executivului și programul de guvernare, este sceptic în ceea ce privește șansele de reușită.

 

Deputații Ludovic Orban, Alexandru Kocsis, Ion Ștefan, zis „Grindă”, Ionel Dancă, Constantin Șovăială, George Ionescu, Luminița Barcari, Claudiu Chira și Bogdan Bola au demisionat, săptămâna trecută, din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal de la Camera Deputaților, toți devenind parlamentari neafiliați. Aceștia s-au alăturat, astfel, colegului lor Ionuț Sorin Baciu, care a părăsit grupul liberal încă din luna martie a anului curent. La Senat, au părăsit grupul parlamentar al PNL liberalii Iosif Florean și Adrian Oros. În total, 12 parlamentari PNL nu mai activează în cadrul structurilor parlamentare ale partidului condus de Florin Cîțu și care, miercuri, are pretenția să acorde votul de învestitură pentru guvernul minoritar PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă.

În urma alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie 2020, PNL și-a instalat un număr de 135 de senatori și deputați. Astăzi, acest număr a ajuns la 123. O aritmetică șubredă, care fragilizează și mai mult șansele ca Guvernul Ciucă să treacă de votul Parlamentului. Este nevoie de minimum 234 de voturi, în condițiile în care, împreună cu cei 29 de parlamentari de la UDMR, s-ar strânge maximum 152 de voturi. Mai mult, este posibil ca, deși încă nu au părăsit grupurile parlamentare, alți doi liberali să nu voteze sau să voteze împotriva instalării Guvernului Ciucă. Este vorba despre deputata Violeta Alexandru și de senatorul Alexandru Nazare. Ceea ce ar conduce la un total de 150 de parlamentari PNL și UDMR care ar vota pentru instalarea acestui guvern. Cu 84 de voturi mai puține. S-ar putea alătura cei 18 deputați ai Grupului Minorităților Naționale, însă, chiar și împreună cu acestea, Nicolae Ciucă are, în prezent, 168 de voturi, cu un deficit de 66 de parlamentari.

 

 

Kelemen Hunor: Nu există majoritate

În aceste condiții, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că nu împărtășește entuziasmul lui Florin Cîțu despre ceea ce se va întâmpla miercuri, la votul din Plenul celor două Camere. „Suntem conștienți de faptul că astăzi încă nu există majoritate pentru învestirea guvernului în Parlament, dar considerăm că este important să fim consecvenți. Noi nu ne schimbăm opinia despre susținerea guvernului la fiecare jumătate de oră”. Întrebat despre alegerile anticipate, preşedintele UDMR a declarat că „se poate ajunge la anticipate, dar anticipatele nu vor schimba nimic. Va fi aceeaşi structură a Parlamentului – cu un PSD peste 40%, cu un AUR sărit mult peste ceea ce cred eu că e bine pentru România, cu USR, PNL slăbite extrem de mult şi cu noi – sper că vom fi acolo unde suntem şi acum”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu,  precizat, ieri, că „partidul Social Democrat nu poate vota un guvern minoritar PNL-UDMR cu un program de guvernare care taie în continuare, fără milă, din veniturile românilor!” „Nu există niciuna din cele 10 măsuri urgente pe care i le-am transmis premierului desemnat. Nu mai măresc deloc salariul minim, nici măcar cu acel 8% promis de Cîțu după ce s-a văzut cu sindicatele și patronatele. Nu mai cresc deloc alocațiile copiilor, nici măcar cu unica tranșă de 20% pe care Vîlceanu o anunța acum câteva zile pentru ianuarie 2022. Nu mai majorează deloc pensiile, nici măcar cu infimul 6% pe care-l anunța cu mândrie Turcan. În schimb, introduc noi taxe pentru românii din diaspora. Exact acele taxe eliminate de PSD când a fost la guvernare! Voi propune colegilor din conducerea PSD să decidă votul nostru pentru noul cabinet gândindu-se doar la asta: viața românilor ar deveni și mai grea, dacă acest guvern ar aplica asemenea decizii aberante!”, a adăugat acesta.

 

 

Singurul care joacă rolul optimistului este Florin Cîțu

USR, PSD și AUR nu vor vota instalarea guvernului lui Nicolae Ciucă. Asta, cu atât mai puțin după ce fiecare dintre aceste partide au studiat lista miniștrilor propuși pentru fiecare portofoliu. Această listă arată astfel: Ministerul Apărării – Cătălin Predoiu (PNL), Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu), Ministerul Finanțelor Publice – Dan Vîlceanu (PNL), Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode (PNL),  Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu (PNL),  Ministerul Muncii – Raluca Turcan (PNL), Ministerul Agriculturii – Mircea Fechet (PNL), Ministerul Energiei – Virgil Popescu (PNL), Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu (PNL), Ministerul Transporturilor – Marcel Boloș (PNL), Ministerul Sănătății - Nelu Tătaru (PNL), Ministerul Justiției – Alina Gorghiu (PNL), Ministerul Cercetării și Digitalizării - Robert Sighiartău (PNL), Ministerul Economiei – Florin Roman (PNL), Ministerul Fondurilor Europene – Hegedus Csilla (UDMR), Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (UDMR), Ministerul Mediului – Tanczos Barna (UDMR), Ministerul Tineretului și Sportului – Eduard Novak (UDMR). Kelemen Hunor ar urma să rămână vicepremier.

Întrebat despre cum crede că poate fi învestit acest guvern, având în vedere că nici USR, nici PSD nu vor vota acest Cabinet, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a pasat, la sfârșitul săptămânii trecute, tema către președintele PNL, Florin Cîțu: „Vă rog să discutați cu dumnealui. Fiecare dintre noi avem responsabilitate ca cetățean. Din punct de vedere al conștiinței umane, am făcut tot ce este posibil să dotăm instituțiile cu ce este necesar. Discutăm cu toate partidele politice".

 

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca