x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalul Nicolae Ciucă anunță că nu dezertează, deși mai are nevoie de 74 de voturi

Generalul Nicolae Ciucă anunță că nu dezertează, deși mai are nevoie de 74 de voturi

de Ion Alexandru    |    28 Oct 2021   •   08:12
Generalul Nicolae Ciucă anunță că nu dezertează, deși mai are nevoie de 74 de voturi

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat, ieri, că nu intenționează să depună mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis, în ciuda faptului că nici USR, nici PSD, partide cu care liberalii sunt obligați să negocieze pentru o majoritate în Parlament, nu doresc să voteze un guvern minoritar PNL-UDMR. Iar formațiunea condusă de Florin Cîțu a pierdut, oficial, ieri, trei membri care figurează, în prezent, ca parlamentari neafiliați. În acest moment, PNL și UDMR au, împreună, 160 de parlamentari, în condițiile în care, pentru a putea fi învestit Cabinetul Ciucă, este nevoie de 234 de voturi. Sâmbătă, la ora 24.00, expiră termenul până la care Nicolae Ciucă poate depune la Parlament atât lista membrilor viitorului guvern, cât și programul de guvernare.

 

Încă o zi pierdută de generalul Nicolae Ciucă, în vederea coagulării unei majorități în Parlament, pentru învestirea guvernului. În continuare, premierul desemnat susține că mandatul pe care îl are este acela al formării unui guvern minoritar, format exclusiv din miniștri de la PNL și de la UDMR. Cu toate acestea, premierul interimar Florin Cîțu, președinte al PNL, nu exclude discuții cu cei de la USR, în vederea refacerii vechii coaliții de guvernare, dar aceste discuții trebuie să aibă loc după ce Guvernul Ciucă va fi instalat.

Cei de la USR, însă, exclud cu totul un vot pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, iar singura variantă de negociere pe care formațiunea condusă de Dacian Cioloș o consideră fezabilă este ca USR să reintre la guvernare, cu aceiași miniștri și pe aceleași portofolii pe care le-au părăsit după ce Florin Cîțu l-a dat afară, pe data de 1 septembrie, pe Stelian Ion.

Trebuie să vedem dacă cei de la USR ar accepta această variantă (cea a guvernului minoritar – n.r.) şi după aceea putem să vedem dacă putem reface coaliţia. Dar e nevoie de o discuţie onestă, bărbăteşte. Putem să avem o discuţie cu USR, dacă vom merge în aceeaşi direcţie bine, dacă nu, bineînţeles că nu”, a precizat Florin  Cîțu. Acesta a adăugat că „domnul Nicolae Ciucă are atributul, mandatul primit de la domnul preşedinte să discute, chiar să negocieze cu USR. Eu zic că momentul prin care trece România astăzi e prea urgent ca să nu avem această discuţie”.

 

Premierul desemnat: Mergem până la capăt

 

La rândul său, Nicolae Ciucă a precizat, ieri, că lista de miniștri și programul de guvernare ar urma să fie depuse la Parlament până la finalul zilei de sâmbătă, când expiră și cele zece zile de la care a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis. Acesta a subliniat că nu intenționează să-și depună mandatul și că are de gând să meargă până la capăt cu încercarea de a fi învestit acest guvern minoritar. „Sâmbătă la ora 24.00 expiră termenul până la care trebuie să venim în faţa Parlamentului cu programul de guvernare. Nu îmi depun mandatul. Îmi voi juca şansa până la capăt”, a precizat acesta.

Conform lui Nicolae Ciucă, până atunci vom avea programul de guvernare şi lista Guvernului depuse la Parlament. Nu este închisă uşa către absolut nimeni, continuăm să discutăm”. În ceea ce privește flexibilizarea mandatului, acesta a adăugat că  urmează să fie discutată şi decisă, dacă va fi cazul. Întrebat când ar putea fi luată decizia în PNL, Nicolae Ciucă a spus: „Pot să avansez o dată, nu mai târziu de vineri, vineri este cel mai târziu când putem avea acest BPN”.

 

 

PNL are cu trei parlamentari mai puțin decât la începutul săptămânii

 

Algoritmul parlamentar actual arată că, pentru ca Guvernul Ciucă să primească votul de învestitură, este nevoie ca minimum 234 de senatori și deputați să voteze pentru învestirea cabinetului minoritar PNL-UDMR. La începutul acestei săptămâni, PNL număra, însă, cu trei parlamentari mai mult decât avea aseară. La senat, din grupul PNL a trecut ca neafiliat senatorul Florian Ovidiu Iosif, iar, la Camera Deputaților, s-au dezafiliat deputații Ludovic Orban și Alexandru Kocsis Cristea.

În prezent, PNL împreună cu UDMR au 160 de voturi. Pentru a putea fi învestit, Guvernul trebuie să primească cu 74 de voturi mai mult. Eventual, cele 18 voturi ale Grupului Minorităților Naționale ar putea merge pentru învestirea Cabinetului. Dar, și așa, sunt insuficiente. USR are 80 de parlamentari, în timp ce PSD are 157 de senatori și deputați.

Social-democrații și-ar dori să intre la guvernare alături de PNL și UDMR, însă pentru un guvern cu mandat limitat și cu preluarea unor portofolii, cum ar fi Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Interne, Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății. Liberalii au exclus, însă, o asemenea variantă.

Dacă Nicolae Ciucă se prezintă în Parlament fără a-și asigura o majoritate minim confortabilă, riscă să reitereze scena în care a jucat Dacian Cioloș. Iar, dacă și acest Guvern primește blamul Parlamentului, atunci, conform Constituției, președintele României poate dizolva Parlamentul, ceea ce ar conduce, de facto, la convocarea alegerilor anticipate. Însă președintele nu este obligat să dizolve Parlamentul, putând să desemneze o a treia persoană care să încerce să formeze un guvern.

 

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca florin citu ludovic orban