x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Ciucă anunță refacerea facturilor greșite. Nu vor fi penalități

Premierul Ciucă anunță refacerea facturilor greșite. Nu vor fi penalități

11 Ian 2022   •   15:42
Premierul Ciucă anunță refacerea facturilor greșite. Nu vor fi penalități
Sursa foto: antena3

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat refacerea facturilor greșite la energie și gaze, iar românii nu vor plăti penalități. Tema declaraţiei video făcute, marţi, de către premierul Ciucă este legată de măsurile de protejare a populației și a inteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.

"Am convocat astăzi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului și  președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a inteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie. 

Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români.

Pentru garantarea eficienței  măsurilor de protecție a cetățenilor - consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.  Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalități. 

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5 la suta, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice  la consumator prin  compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.

Analizăm, totodată, la nivelul Guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem.

Voi prezenta toate aceste măsuri în următoarea ședință a coaliției", a anunţat, marţi, Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca