x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un eurodeputat român cere Comisiei Europene să investigheze situația din Transnistria

Un eurodeputat român cere Comisiei Europene să investigheze situația din Transnistria

11 Noi 2021   •   22:00
Un eurodeputat român cere Comisiei Europene să investigheze situația din Transnistria

Comisia Europeană trebuie să investigheze situația drepturilor omului din regiunea Transnistria, cere europarlamentarul român Eugen Tomac. „La mai bine de 100 de kilometri de frontiera UE avem un conflict înghetat menținut de Federația Rusă pe teritoriu Republicii Moldova”, spune Tomac.

„Doresc să aduc în actualitatea Parlamentului European un subiect care e uitat, din nefericire. La mai bine de 100 de kilometri de frontiera Uniunii Europene în continuare avem un conflict înghetat menținut de Federația Rusă pe teritoriu Republicii Moldova. Cred că, în calitate de for care veghează respectarea drepturilor omului în întreaga lume, avem obligația să acționăm și să îi susținem pe cei aproape jumătate de milion de cetățeni ai RM care sunt ținuți ncaptivitate de către Armata Federației Rusă, prezentă ilegal pe teritoriul acestui stat vecin UE”, spune în plenului Parlamentului European Eugen Tomac.

El cere Comisiei Europene să investigheze situația cu privire a drepturile omului din această regiune

„Parlamentul are obligația să ia act de această realitate și să acționeze imediat”, afirmă Tomac.

Ulterior, eurodeputatul a scris pe Facebook: „Am fost cu toţii martorii atacului diabolic și fără precedent pe care Federaţia Rusă l-a aplicat Republicii Moldova, provocând o criză energetică de proporţii. Din păcate, acesta nu a fost un episod izolat, Rusia este un exportator constant de conflicte în Estul Europei. (...) Este inadmisibil ca aici, în Europa, oamenii să fie hărțuiți de peste trei decenii de către un regim criminal. Regim menținut la Tiraspol de către armata Federației Ruse, care deși și-a asumat această obligație la Istanbul în 1999, rămâne pe poziții în mod ilegal. Voi insista în continuare ca tuturor cetățenilor din acest ținut să le fie respectate drepturile fundamentale”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: eugen tomac