x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE Klaus Iohannis a desemnat un nou premier. Soluția nepotrivită în plină criză pandemică

UPDATE Klaus Iohannis a desemnat un nou premier. Soluția nepotrivită în plină criză pandemică

21 Oct 2021   •   12:24
UPDATE Klaus Iohannis a desemnat un nou premier. Soluția nepotrivită în plină criză pandemică
Sursa foto: Hepta

Președintele Klaus Iohannis la desemnat candidat pentru funcția de premier pe Nicolae Ciucă. Alegerea este astfel ca PNL să formeze un executiv minoritar, împărțind guvernarea doar cu UDMR. USR nu va mai particpa la guvernare și, în mod paradoxal, PSD ar putea susține noua echipă.

Conform unor surse politice, în fruntea portofoliilor ministerelor s-ar putea afla Nelu Tătaru la Sănătate, Lucian Bode la Interne, Virgil Popescu la Energie, Cătălin Predoiu la Justiție, Sorin Cîmpeanu la Educație. 

Din păcate un guvern minoritar este fragil iar țara va fi slab condusă mai ales în plin val 4 al pandemiei de COVID-19.

Ce spune USR

Președintele USR Dacian Cioloș spune că nu respinge propunerea PNL ca Nicolae Ciucă să fie desemnat premier pentru că România are nevoie de un guvern cât mai repede.

„Noi am cerut să avem un premier din partea PNL, altul decât Florin Cîțu. Dacă va fi domnul Ciucă, o să vedem ce are de gând să facă domnul Ciucă și abia apoi putem să comentăm pe marginea intențiiilor dânsului. Important pentru noi e ce va face, ce anume își va asuma și ce nu își va asuma, și din acest punct de vedere vom lua decizia”, a declarat Dacian Cioloș.

Întrebat dacă nu respinge categoric ideea, acesta a spus: „Nu respingem, pentru că România are nevoie de un guvern cât mai repede, dar încă o dată, de un guvern susținut de o majoritate”.

Dacian Cioloș spune că un Guvern minoritar nu ar fi o soluție în acest moment.

„Nu credem că un guvern minoritar, în condițiile în care poate fi construită o majoritate, e o soluție pentru ce are nevoie România în acest moment. Dacă poate fi constituită o majoritate nu văd care e sensul să vorbim de un guven minoritar și o majoritae poate fi construită din perspectiva noastră”, a adăugat Cioloș.

UPDATE1 Biroul Executiv al PNL a dedcis, după o ședință fulger, ca propunerea pentru funcția de prim-ministru să fie Nicolae Ciucă.

Totodată, liberaliii au decis să meargă pe varianta unui guvern minoritar, alături de UDMR, fără să ma includă în guvern USR. 

Delegația PNL se îndreaptă spre Palatul Cotroceni. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Noua propunere a PNL pentru funcția de premier este actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă. Liberalii urmează să-i prezinte oficial președintelui Klaus Iohannis această variantă, afirmă surse politice. 

Mai mult, însuși șeful statului este cel care le-a transmis actualului șef PNL, Florin Cîțu, și celor patru prim-vicepreședinți ai partidului desemnarea lui Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu partidele politie pentru consultări în vederea numirii unui nou candidat la funcția de prim-ministru, astăzi, la ora 11.00.

Este cea de-a doua propunere, după ce guvernul Cioloș a fost respins, miercuri, în Parlament. 

Însă Nicolae Ciucă este militar de carieră, fiiind general cu patru stele. El are 54 de ani și conduce în prezent Ministerul român al Apărării Naționale. El a mai fost premier interimar timp de două săptămâni, în decembrie 2020, după demisia lui Ludovic Orban. 

Între anii 2015-2019 a fost șef al Statului Major al Apărării. În 2019 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis, intrând ulterior în politică.

Însă venirea în fruntea guvernului a unui premier militar naște semne de întrebare cu privire la viitorul democrației.

 

 

×