x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Radiografia lui Brătianu va fi expusă după 112 ani de la atentat 

Radiografia lui Brătianu va fi expusă după 112 ani de la atentat 

de Mariana Zaharia    |    15 Oct 2021   •   07:20
Radiografia lui Brătianu va fi expusă după 112 ani de la atentat 

Radiografia făcută de medici lui Ionel Brătianu, după atentatul în care a fost împușcat, va fi expusă, în premieră națională, la Muzeul Național Brătianu, în Ștefănești, Argeș. Imprimată pe hârtie fotografică, arată glonțul ce a rămas în corp și cu care Ionel Brătianu a și murit, după aproape 20 de ani. Nu a fost expusă niciodată în România, pentru că era la familie Acum, a fost donată Muzeului. 

 

Radiografia a fost făcută în decembrie 1909, atunci când un individ a tras asupra lui Ionel Brătianu două focuri de revolver. Prim-ministrul se întorcea spre casă de la o ședință a Senatului și a fost rănit în umărul stâng, în spate și în torace. Gheorghe Stoenescu Jelea, un membru al Sindicatului Muncitorilor, a fost arestat la acel moment. El și-a recunoscut fapta. 

Iată cum relata incidentul Sabina Cantacuzino, sora lui Ionel Brătianu: „Agentul de siguranță care trebuia să-l urmeze îl pierduse pe drum. Ajuns în dreptul Școalei de Război, un individ îi trase două focuri de revolver în spate. După primul, se întoarse repede și voi să-l prindă, dar, simțind sângele curgând și slăbindu-i picioarele, se opri în dreptul străzii Eugen Stătescu, pe atunci Gloriei, la băcanul din colț, și strigă: «Asasinul, asasinul!». Cârciumarul, care-l cunoștea, și câțiva trecători, împreună cu sergentul de stradă, puseră mâna pe el. Apoi ajutară pe Ionel să se ridice și îl susținură până acasă. Lumea se strânsese și îl urma. Mama tocmai deschidea fereastra camerei de pe stradă. «Ce s-a întâmplat?» Întrebă pe un om. «A împușcat pe Brătianu și îl aduc acasă». Fără a-și pune o haină, în pantofi, dar fără a profera o silabă, ieși repede și ajunse din urmă pe Ionel, susținut de sub brațe de doi oameni. Nu voi să îi turbure și, în tăcere, la un pas după ei, intră în curte. La ușă, rănitul pierdu cunoștința, dar personalul alergă, îl luă pe sus și îl culcă pe pat. Hotărâră să nu îl miște, de teama gloanțelor, care nu știau exact unde se află și nu-l hrăniră două zile decât cu apă dată cu lingurița” - Din viața familiei Ion C. Brătianu, Sabina Cantacuzino. 

 

Asasinul țintise inima 

Conform cărții Sabinei Cantacuzino, radiografia a arătat că unul dintre gloanțe a ajuns între două vertebre, altul în clavicula stângă. 

„Muzeul Național Brătianu vă invită să faceți cunoștință cu un obiect inedit aflat în patrimoniul său, și anume radiografia făcută în urma acestui atentat. Radiografia a fost imprimată pe hârtie fotografică fiind, în fapt, o fotografie alb-negru, realizată prin utilizare unei emulsii de halogenuri de argint suspendate în gelatină. Mai apoi, fotografia a fost lipită pe un carton de culoare gri închis. A fost executată în atelierul fotografic Voinescu, conform textului din colțul din dreapta jos al fotografiei”, a spus Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Național Brătianu. Conducerea Muzeului ne-a mai povestit că a fost nevoie de o reamenajare a spațiului pentru ca obiectul să își găsească locul cuvenit. Radiografia va face parte dintr-o expoziție permanentă ce va fi deschisă peste o lună.

×
Subiecte în articol: Ionel Brătianu