x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, campioană europeană la mortalitatea din cauza Covid-19

România, campioană europeană la mortalitatea din cauza Covid-19

de Monica Cosac    |    12 Oct 2021   •   07:05
România, campioană europeană la mortalitatea din cauza Covid-19

România a ajuns pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata săptămânală a mortalității de cauza Covid-19, avertizează vicepreședintele Societății Române de ATI, prof. dr. Dorel Săndesc. Nici nu este de mirare că suntem fruntași la morți, având în vedere viteza cu care sunt înregistrate recordurile negative. Practic, în țara noastră, numărul de decese raportat la milionul de locuitori s-a dublat din nou în ultimele două săptămâni, depășind în prezent 14, față de 7,57 - cât era la finalul lunii septembrie. Cu alte două săptămâni în urmă, același indicator înregistra valori mai mici de 4. 

 

De ceva vreme, țara noastră se bate cu Bulgaria pe ultimele locuri din UE la vaccinare și pe primele poziții la numărul de morți. Și, dacă la vaccinare am rămas pe penultimul loc, la capitolul „morți” le-am luat fața vecinilor de la sud de Dunăre și luăm și distanță. În timp ce în Bulgaria numărul deceselor înregistrează o plafonare, în România e în plin avânt! 

Potrivit graficului (vezi foto) realizat cu ajutorul datelor colectate pe platforma Our World in Data, pe 10 octombrie 2021, numărul de decese zilnice raportate la milionul de locuitori (practic, este prezentată o medie a deceselor din ultimele 7 zile dintr-o țară) a ajuns în România la 14,01, în timp ce în Bulgaria numărul de morți la un milion de locuitori este de 12,80. Cu doar două zile în urmă, mai exact pe 8 octombrie, cifrele erau similare: România, 12,82, iar Bulgaria, 12,78. 

Datele actuale par incredibile, având în vedere că acum nici o lună mortalitatea înregistrată în țara vecină părea greu de atins. La data de 19 septembrie, România avea 3,91 decese zilnice raportate la milionul de locuitori, iar Bulgaria, 10,48. 

 

Altă platformă, același rezultat

Și medicul Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, anunță „performanța” țării noastre, pusă în evidență cu ajutorul platformei worldometers.info (vezi tabel), și trage un semnal de alarmă, creionând „câteva statistici europene despre România de azi:

- pe ultimul loc la nivelul de educație;

- pe ultimul loc la nivelul de civilizație (de departe țară cu cel mai mare procent de locuințe fără toaletă în casă, duș sau baie);

- pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata săptămânală a mortalității din cauza Covid-19, raportat la numărul de cetățeni și chiar în cifre absolute!

- pe ultimele două locuri în Europa la rata de vaccinare anti-Covid”.

 

„Arca lui Noe e plină”

Medicul mai spune, totodată, că „e greu să nu faci o legătură între aceste date și, reflectate în oglinda pandemiei, aceste statistici amare pun țării noastre un diagnostic atât de sumbru, trist și dureros, agravat de un stat, eșuat... și, oricât de neplăcut este un diagnostic, el trebuie recunoscut, pentru a încerca salvarea/vindecarea... România suferă, confuză, scindată, tribalizată, orbită de ură... România are nevoie de Terapie Intensivă și chiar dacă uneori suntem ca acum, triști, epuizați, deznădăjduiți, iar Arca lui Noe e plină, vom continua să luptăm”. 

 

Specialiștii recomandă restricții severe

Numărul infectărilor și al deceselor va crește în continuare, însă, din păcate, din acest moment „începem să numărăm morțile care puteau fi evitate”, afirmă și Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică. În contextul actual, avalanșa de decese ar putea fi oprită doar prin restricții severe plus vaccinare, consideră specialistul clujean. Acesta dă ca exemplu orașul australian Sydney, care a ieșit din lockdown după aproape patru luni (107 zile). 

„Sydney, Australia, a atins rata de vaccinare de 70% și iese din lockdown-ul în care este din luna iunie (de peste 100 de zile). Lockdown-ul a fost impus ca urmare a valului Delta (50.000 infectați și 439 de morți - în total). Limitarea numărului de morți și a creșterii numărului de infectați a fost realizată prin restricții severe și creșterea ratei de vaccinare - exact ceea ce ar trebui să facem și noi...”, scrie Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

×
Subiecte în articol: Covid-19 Delta COVID-19 dorel sandesc