x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum a ajuns „COVID-ul românesc” cel mai periculos din întreaga lume

Cum a ajuns „COVID-ul românesc” cel mai periculos din întreaga lume

de Monica Cosac    |    01 Oct 2021   •   07:10
Cum a ajuns „COVID-ul românesc” cel mai periculos din întreaga lume
Sursa foto: Foto Lucian Alecu

În România, numărul de decese Covid raportat la milionul de locuitori s-a dublat în mai puțin de două săptămâni, ajungând la aproape 8, la finalul lunii septembrie, față de 4, cât era cu doar 10 zile în urmă. Practic, în prezent, la fiecare 7 minute, un român moare de COVID, atrage atenția cercetătorul Octavian Jurma, iar începând de săptămâna viitoare situația se va agrava și mai mult. 

 

„Suntem pe locul 6 în lume și pe 2 în Europa la decese COVID-19 în ultimele 24 de ore”, postau reprezentanții guvernului pe pagina de Facebook a campaniei de imunizare anti-Covid (RoVaccinare), zilele trecute, alături de un tabel în care România, cu 208 decese raportate pe 28 septembrie, se situa după Rusia (852 de morți de Covid). 

Însă, dacă raportăm numărul deceselor la numărul de locuitori, vedem că, de fapt, țara noastră stă mult mai prost la acest capitol decât Rusia. 

Potrivit graficului (vezi foto) realizat cu ajutorul datelor colectate pe platforma Our World in Data, pe 29 septembrie 2021, numărul de decese zilnice raportate la milionul de locuitori (este prezentată, practic, o medie a deceselor din ultimele 7 zile dintr-o țară) a ajuns în România la 7,57, în timp ce în Rusia numărul de morți la un milion de locuitori este de 5,55. Cu doar o săptămână în urmă, mai exact pe 23 septembrie, cifrele erau similare: România 5,06, iar Rusia 5,38. 

Practic, România se află, într-adevăr pe locul doi în Europa la decese, dar nu după Rusia, ci după Bulgaria, care a ajuns la o mortalitate de 11,62 la milionul de locuitori. 

Important de subliniat este faptul că, în țara noastră, mortalitatea din cauza Covid s-a dublat în mai puțin de două săptămâni, iar avântul pe care l-a luat pare de neoprit. Așa cum Jurnalul a arătat într-un material publicat pe 21 septembrie, la data de 19 septembrie România avea 3,91 decese zilnice raportate la milionul de locuitori, iar acum a ajuns la 7,57. 

 

 

„Un român moare de COVID la fiecare 7 minute, azi, în România și singurul lucru de care e în stare guvernul să discute este cum să continue cu relaxarea și după 6 la mie.(...) Drept urmare, de săptămâna viitoare va muri un român la fiecare 5 minute, fără ca măcar un singur guvernant sau parlamentar ori președinte să vină să ne spună că acesta e un preț prea mare pentru marea noastră relaxare”, spune cercetătorul Octavian Jurma. 

 

92% dintre morții de COVID, la nevaccinați

 

Ultimul raport al Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP arată că, în ultima săptămână pentru care s-au centralizat datele (20-26 septembrie 2021) 74,7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate, iar 92% dintre decese au fost, de asemenea, în rândul celor nevaccinați. 

 

Valul 4 încă nu a ajuns la apogeu

 

Un nou bilanț zilnic record de infectări, de la debutul pandemiei, a fost înregistrat, ieri, iar autoritățile spun că valul 4 încă nu a ajuns la apogeu. Nu mai puțin de 12.032 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate ieri în România pentru ultimele 24 de ore, după ce marți fusese depășit recordul absolut de cazuri noi de la începutul pandemiei (peste 11.000 de cazuri). Numărul de infectări va continua să crească și în următoarele săptămâni, iar ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, spune că țara noastră se va confrunta cu vârful valului 4 al pandemiei la mijlocul lunii octombrie. Estimările specialiștilor sunt că vor fi zile cu câte 20.000 de noi cazuri de COVID-19, în perioada 15-20 octombrie. 

 

Printre cei care au murit de COVID-19 în ultima zi se numără și doi copii. Este vorba despre un bebeluș din județul Suceava și de un copil în vârstă de 7 ani, din Iași. Ambii aveau comorbidități, potrivit autorităților.

×
Subiecte în articol: Covid-19 Delta COVID-19