x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Urșii din Munții Făgăraș. Rezultatele primului studiu genetic din România

Urșii din Munții Făgăraș. Rezultatele primului studiu genetic din România

23 Oct 2021   •   19:14
Urșii din Munții Făgăraș. Rezultatele primului studiu genetic din România

Fundația Conservation Carpathia a identificat urșii de pe o suprafață de 1.200 kilometri pătrați din Munții Făgăraș și împrejurimi în cadrul primului studiu genetic din România. Au fost raportată existența a 283 de urși, 137 femele și 146 masculi.

Fundația Conservation Carpathia a identificat urșii de pe o suprafață de 1.200 kilometri pătrați din Munții Făgăraș și împrejurimi în cadrul primului studiu genetic din România. Evaluarea cantitativă a populației de urs cu metode moderne, precum genetica, este primul pas în gestionarea responsabilă a urșilor din țara noastră.

Fundația Conservation Carpathia a finalizat primul studiu genetic de evaluare a numărului de urși în estul Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota.

Astfel, au fost recoltate 1.426 de probe de ADN cu o rată de succes a analizelor de laborator de 63%. Au fost identificați 283 de urși, 137 de femele și 146 de masculi, iar prin modelare statistică a fost estimată densitatea populației la 17-18 urși pe 100 de kilometri pătrați.

„Metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante și precise metode care estimează numărul de indivizi de pe o anumită suprafață, și poate analiza dinamica populației în timp și spațiu. Spre deosebire de metoda clasică ce se bazează pe măsurarea incertă a urmelor sau pe observații directe, genetica oferă o imagine clară asupra indivizilor eliminând posibilitatea de a număra un exemplar de mai multe ori pe diferite fonduri cinegetice. Practic, sunt colectate probe non-invazive de ADN, excremente sau păr, care sunt analizate în laboratoare de specialitate. Astfel de studii obiective reprezintă pași importanți în procesul de monitorizare a populației de urși. Datele științifice trebuie să stea la baza deciziilor noastre de management, atât pentru a ne asigura că nu pierdem această specie cât și pentru a înțelege conflictele și a întări coexistența cu oamenii.” a declarat, Ruben Iosif, specialist faună la Fundația Conservation Carpathia.

Acest studiu a fost realizat cu sprijin financiar din partea Fundației OAK, respectiv din partea Comisiei Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare – Axa Biodiversitate.

Mediafax

×
Subiecte în articol: urşi munţii făgăraş