x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Jurnal de călătorie 1

Jurnal de călătorie 1

de Cornel Tabacaru    |    07 Ian 2022   •   10:05
Jurnal de călătorie 1

Dragii mei, o să împart cu voi o vacanță care arată că oamenii au rămas oameni și timpurile sunt aceleași, doar un pic mai grele.

 Am petrecut 10 zile la Orlando, Florida, unde am zăbovit 4 zile să văd Epcot, două zile - să văd Sea World, două zile - să văd minunatul Disney și două zile - pauză.

Azi, despre Epcot

Ce mare mulțumire poate să fie în afară că, suit într-un cărucior, te duci încet, până în vârful unei sfere uriașe și vezi detaliat Facerea Lumii? De la începuturi până în prezent. Totul prezentat într-o tehnică ce, pur și simplu, te fascinează. Te crezi la teatru, dar personajele nu sunt oameni adevărați, sunt manechine mecanice perfect realizare încât îți vine să intri în vorbă cu ele. Decorurile, la fel. Nu mă mai săturam privind cum planeta își desfășoară istoria în fața ochilor mei, iar eu chiar sunt prezent în vremurile arătate. O experiență extraordinară care mă făcea să-mi doresc să nu se mai sfârșească această călătorie în timp. Poze, filmulețe... Să fii martorul tuturor evenimentelor importante ale planetei Pământ. Fantastic! Când am ieșit din sfera timpului am avut nevoie de câteva minute bune, așezat pe o bordură, să-mi revin la „viața reală”.

Dragii mei, parcul Epcot este uriaș. Zeci de hectare. După atracția principală, trebuie să-ți planifici bine timpul și distanțele de parcurs, ca să poți cuprinde tot. Am parcurs zilnic în jur de 15.000 de pași, adică aproape 11 km. Pe modelul Sferei, toate țările mari aveau pavilioane imense unde, la fel, într-o barcă sau într-un vagonet, vedeai istoria țării respective. Le-am văzut aproape pe toate, dar o să împart cu dumneavoastră vizita pavilionului american și chinez. Însă asta în numerele viitoare. Acum, câteva lucruri pe care este bine să le știți. Întâi, aglomerația. Zeci de mii de oameni. Șuvoaie de oameni. Mergeau liniștiți, dar cu ochii după copii, să nu-i scape în mulțime. Sute de magazine cu suveniruri, zeci de mici restaurante cu fast food și alte zeci de străduțe de decor unde te simțeai ca fiind în toate colțurile lumii. Cum este să mergi pe străzile unui oraș dintr-o țară arabă, apoi pe străduțele unui oraș european, alături - pe o stradă din America de Sud, sau din Statele Unite. Să admiri de pe o bancă Arcul de Triumf de la Paris, să faci câțiva pași și să te plimbi prin bazarul din Maroc, pentru ca apoi să te oprești la o bere pe o stradă din Berlin. Singurul lucru care nu era confortabil: totul foarte scump. O familie cu doi copii strânge bani un întreg an pentru o săptămână la Epcot, Sea World și Disney. Dar fețe zâmbitoare, mulțumite și niciun pic îngrijorate de vreun motiv anume.

Un lucru paradoxal, seara nu simțeam nicio oboseală. Doar o mare bucurie.

Pe data viitoare, dragii mei!

×