x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 6 metode prin care valorifici cărțile de care nu mai ai nevoie

6 metode prin care valorifici cărțile de care nu mai ai nevoie

14 Ian 2022   •   12:28
6 metode prin care valorifici cărțile de care nu mai ai nevoie

Sunt o mulțime de situații în care este recomandat să îți reorganizezi biblioteca, prin sortarea cărților citite și necitite. Fie că vrei să îți reamenajezi camera, să redecorezi, să te muți ori ești moștenitorul unei biblioteci, în care se găsesc și cărți care nu te atrag, cu siguranță te gândești ce poți face cu toate aceste volume.

Dacă te regăsești în una din situațiile prezentate mai sus, îți prezentăm câteva modalități prin care poți valorifica cărțile respective:

 

  1. Vinde-ți cărțile unui anticariat

Atunci când apelezi la serviciile unui anticariat care cumpără cărți, ai următoarele beneficii: deplasarea, evaluarea și ridicarea cărților se face gratuit, direct de la domiciliul tău. De asemenea, primești în numerar banii pentru cărțile pe care le vinzi și astfel te poți folosi de suma respectivă pentru a acoperi alte nevoi. Anticarii sunt experimentați și pot evalua chiar și un număr mare de cărți second-hand, întrucât dispun de mijloacele necesare pentru a le ridica de la domiciliul tău. Iată ce trebuie să faci atunci când vrei să vinzi cărți unui anticariat: selectează titlurile din bibliotecă la care dorești să renunți, contactează telefonic sau prin intermediul formularului de pe site echipa de achiziții a anticariatului, stabilește împreună cu anticarii ziua și ora la care aceștia se pot deplasa la domiciliul tău pentru a-ți ridica volumele disponibile. 

 

  1. Poți vinde și cărțile rare sau colecțiile speciale

Anticarii pot să evalueze chiar și cărțile rare pe care le deții, dar și acele ediții princeps ori cărți care sunt încadrate în categoria bibliofilie. Evaluarea unor astfel de cărți vechi ori a colecților speciale se face ținând cont de mai multe criterii: ediție, anul apariției, autor, domeniul din care fac parte, dacă au sau nu autograful autorilor etc. Starea în care se află volumele pe care vrei să le vinzi este un alt criteriu de care anticarii țin cont atunci când aceștia îți oferă un preț pentru cărțile vechi, întrucât acestea vor fi achiziționate ulterior de alți cititori, așadar, verifică starea cărților tale, astfel încât acestea să nu aibă pagini lipsă, să nu fie deteriorate ori să aibă pete.

 

  1. Transformă în obiecte hand-made cărțile deteriorate

În cazul în care deții cărți care nu mai pot fi citite din cauza gradului mare de deteriorare, acestea pot fi transformate în diferite proiecte hand-made, pe care, fie le poți oferi cadou, fie le poți expune în bibliotecă. În mediul online găsești diverse astfel de proiecte din care să te inspiri, iar dacă nu ai suficiente abilități de creație, poți solicita ajutorul unei cunoștințe cu înclinații artistice.

 

  1. Reciclează-le

Dacă folosirea cărților deteriorate în diverse proiecte hand-made nu este o opțiune pe placul tău, le poți duce la un centru de reciclare, însă este bine să te interesezi care sunt condițiile în care aceștia primesc cărți, precum și prețul pe care îl practică. Fie că apelezi la un anticariat pentru a-ți vinde cărțile, fie că le folosești în proiecte hand-made, acestea sunt forme de reciclare, prin care contribui la protejarea mediului înconjurător.

 

  1. Donează-le unei organizații non-profit

Numeroase organizații care se ocupă cu diverse activități și programe pentru copii pot folosi în mod constructiv cărțile de care nu mai ai nevoie. Deși nu vei primi o remunerație, le vei putea înlesni accesul la lectură persoanelor defavorizate, iar aceasta este cea mai importantă recompensă.

 

  1. Oferă-le cadou persoanelor apropiate

În cazul în care deții doar câteva cărți la care dorești să renunți, le poți oferi în dar persoanelor dragi, împărtășind cu aceștia dragostea ta pentru lectură. Ulterior, după ce au citit și ei cărțile primite în dar, puteți schimba impresii, gânduri, sentimente legate de titlurile respective. Procedând în acest fel, veți avea o conexiune mult mai strânsă și veți avea ocazia să vă cunoașteți mai bine.

            Atunci când faci posibilă revenirea pe piață a unei cărți ce nu se mai găsește în librării ori anticariate, protejezi mediul înconjurător prin faptul că nu se mai folosește materie primă pentru tipărirea repectivului titlu și, în același timp, oferi șansa altor pasionați de lectură să beneficieze de informațiile care se regăsesc în cuprinsul paginilor.  

 

×