x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

22 Oct 2021   •   18:14
Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude, brânzeturile moi și laptele nepasteurizat, chiar şi sucurile din comerţ



 

1. Pește cu conținut ridicat de mercur

 

Peştele este o sursă importantă de proteine, de fier şi de zinc, nutrienţi esenţiali pentru creşterea şi dezvoltarea copilului. În plus, acizii graşi- omega 3, pe care îi găsim în multe feluri de peşte, sunt extrem de importanţi în dezvoltarea creierului. Însă anumite tipuri de peşte, în special cei de pradă, cum ar fi rechinul, peştele sabie sau macroul rege, pot să conţină mari cantităţi de mercur. În general, mercurul nu este periculos pentru adulţi, dar în cazul gravidelor sau al femeilor care doresc să rămână însărcinate e nevoie de precauţii suplimentare. Dacă mănâncă frecvent peşte cu conţinut crescut în mercur, acesta se poate acumula în timp în  sânge şi ajunge şi la copil. O cantitate mare de mercur poate să aibă efecte nocive asupra creierului şi sistemului nervos al fătului aflat în dezvoltare. Cu moderaţie ar trebui consumat şi tonul la conservă.

 

2. Peşte crud şi fructe de mare 

 

Dacă vă place sushi-ul, perioada sarcinii nu e una bună. Pentru că peştele crud ar trebui să fie evitat în această perioadă, la fel şi crustaceele, fructele de mare, pentru că pot conţine bacterii sau paraziţi. 

Cele mai multe dintre societăţile medicale recomandă ca o femeie însărcinată să mănânce aproximativ 350 de grame de peşte săptămânal, adică aproximativ două porţii medii. 

3.  Brânzeturi moi, din lapte nepasteurizat 

Brânza feta, Brie sau Camembert trebuie evitate deoarece sunt produse din lapte crud şi pot fi contaminate cu bacteria Listeria.  Bacteria poate  să supravieţuiască şi dacă alimentele sunt ţinute la frigider sau congelate. Persoanele sănătoase nu dezvoltă decât foarte rar boala, dar aceasta poate să fie fatală pentru făt sau pentru un nou-născut.  Printre brânzeturile  care pot fi consumate fără probleme se numără cele tari, cheddarul, telemeaua, gouda, parmeyanul sau emmentalerul şi cele făcute din lapte pasteurizat. 

 

4. Lapte și suc nepasteurizate  

 

Aceeași regulă este valabilă și pentru sucuri și lapte. Sucul proaspăt stors sau orice tip de suc nepasteurizat poate conține bacterii nocive (E. coli, Listeria, Salmonella) și nu trebuie consumat în timpul sarcinii.

5. Ouă crude

Ai grijă la alimentele care pot conține ouă gătite insuficient sau gătite ușor, cum ar fi salatele, sosurile, laptele de pasăre și înghețata. Ouăle crude pot fi contaminate în special cu Salmonella. Simptomele infecției cu această bacterie includ febră, greață, vărsături, crampe abdominale și diaree. În cazuri rare, crampele pot cauza chiar nașterea prematură. Printre alimentele care conțin ouă crude se numără maioneza.  Și ouăle prăjite insuficient pot fi periculoase. Cele mai multe produse din comerț care conțin ou nu sunt periculoase, ouăle fiind pasteurizate. Consideră ouăle crude alimente interzise în sarcină. Ouăle proaspete pot fi și ele contaminate cu Salmonella, cel mai frecvent incriminate fiind ouăle de rață și gâscă, dar și de găină, iar coaja este adesea potenţială purtătoare de microbi. 

 

6. Carne gătită insuficient sau crudă 

 

Poate conține Listeria. Totodată evită mezelurile în timpul sarcinii şi reîncălzește carnea până când începe să fiarbă. Ar trebui să eviți şi toate tipurile de pate. Ficatul și produsele din ficat pot avea un nivel ridicat de vitamina A, care poate fi dăunătoare pentru copilul dumneavoastră. Mai precis poate determina apariţia malformaţiilor congenitale.

 

7. Alcool

 

Băuturile alcoolice în timpul sarcinii pot provoca avort spontan, naștere prematură sau creșterea limitată în uter. Sfatul general este de a evita complet băuturile alcoolice în timpul sarcinii (anumite băuturi alcoolice sunt considerate alimente – vinul și berea). Chiar și consumul unei cantități reduse  poate predispune la naștere prematură și la probleme în dezvoltarea creierului bebelușului. Nu s-a demonstrat până în prezent dacă există o cantitate sigură de alcool pentru consum în timpul sarcinii. 

Există, de cealaltă parte, şi alimente cu care le putem înlocui pe cele pe care nu le putem consuma - cereale integrale, legume, fructe, dar atenţie să fie bine spălate. Uleiul de măsline şi avocadoul sunt două surse bune de grăsime, mai ales că e bine să limităm grăsimile saturate şi alimentele cu calorii inutile, cum sunt bomboanele, dulciurile sau sucurile cu mult zahăr.

×