x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Semnele pe care ni le dă corpul că ceva nu e în regulă 

Semnele pe care ni le dă corpul că ceva nu e în regulă 

de Maria Coman     |    28 Oct 2021   •   08:00
Semnele pe care ni le dă corpul că ceva nu e în regulă 

Literatura momentului e din ce în ce mai axată pe legătura strânsă dintre minte şi corp, despre obiceiurile simple pe care le-am uitat şi la care ar fi bine să revenim. Nu mai mâncăm la timp, nu mai dormim, nu mai mergem, facem aproape totul să ne stricăm singuri. 

Una dintre cărţile cele mai bine vândute acum la noi este cea a lui Gabor Mate, Când corpul spune nu. Nu există oameni care să nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI-lea ne-a făcut pe toți să simțim măcar de câteva ori în viață că am ajuns la capătul puterilor, determinându-ne să luăm măsuri urgențe ca să restabilim echilibrul. După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Mate a strâns laolaltă poveștile părinților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarma și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

 

Despre somn e o altă lectură obligatorie  pentru oricine vrea să trăiască mai sănătos, pentru cei care vor să îşi îmbunătăţească somnul şi calitatea sa, dar şi pentru studenţii la biologie, medicină sau psihologie. E o lectură încântătoare şi extrem de utilă pentru cei care suferă de tulburări de somn, dar şi pentru cei care vor să înţeleagă rolul vital al acestuia în starea de sănătate optimă. Somnul repară armura sistemului nostru imunitar, ajutând în lupta împotriva elementelor maligne, prevenind infecţiile şi ţinând la distanţă fel de fel de boli. Somnul reface starea metabolică a corpului prin ajustarea în detaliu a echilibrului dintre insulină şi glucoza din sânge, ceea ce ţine la distanţă tot felul de boli. Somnul adecvat se leagă strâns de forma în care se află sistemul nostru cardiovascular, scăzând tensiunea arterială şi, în acelaşi timp, menţinându-ne inima în condiţii optime. Dacă ne întrebăm de ce dormim din perspectiva evoluţiei, misterul doar se adâncește. Indiferent din ce unghi priviţi, somnul pare să fie cel mai bizar fenomen biologic. Când dormim, nu putem să facem rost de hrană, nu putem socializa, nu putem găsi un partener pentru reproducere, nu putem să ne creştem sau potejăm urmaşii. Cel mai rău, somnul ne face vulnerabili în faţa prădătorilor. Şi cu toate acestea, este indispensabil. Iar omul este singura fiinţă care îşi limitează forţat orele de somn. 

Cartea alinării, a lui Matt Haig, conţine gânduri despre speranţă, supravieţuire şi miracolele vieţii de zi cu zi. În întuneric, chiar şi cele mai mici raze de speranţă ne pot duce acasă. Iar cartea este despre lucrurile care ne pot duce mai aproape de noi înşine şi despre frumuseţea unei vieţi obişnuite, o carte pentru oricine caută speranţă, calea spre o viaţă mai bună sau un pic de încurajare. Cartea alinării e pluta de salvare a lui Matt Haig: o colecţie scrisă de notiţe, liste, poveşti apărute cu scopul de a îi reaminti sinelui din viitor că lucrurile nu sunt mereu aşa cum par. Surse literare sau filozofice din întreaga lume, istorie, ştiinţă, multe experienţe personale sau poveşti inspiraţionale, toate amestecate cu căldura şi calmul scriitorului, care ne reaminteşte mereu că e bine să încetinim şi să apreciem frumuseţea şi hazardul existenţei noastre. 

Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi ar putea completa seria noastră de astăzi. Un fenomen japonez care s-a vândut în aproape 4 milioane de exemplare în întreaga lume, care ne învaţă să devenim ceea ce dorim cu adevărat. Pornind de la teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei secolului XX, cartea, construită sub forma dialogului socratic, ne arată că fiecare dintre noi îşi poate controla propria viață, fără să se lase influenţat de traumele trecutului sau de îndoielile şi aşteptările celor din jur. Acest mod de gândire este profund eliberatoare, susţine psihologia adleriană şi ne ajută să ne dezvoltăm curajul de a ne schimba şi de a renunţa la limitările pe care ni le impunem singuri. 

Şi ne întoarcem la Gabor Mate, ca să învăţăm Cum să ne păstrăm copiii aproape. Cartea aduce în centrul atenţiei un nou fenomen, orientarea copiilor şi adolescenţilor spre prietenii lor, mai degrabă decât spre familia lor. Orientarea către egali, cum e numită de specialişti. Gabor Mate şi partenerul său, dr. Gordon Neufeld, atrag atenţia în legătură cu modul în care această orientare subminează coeziunea familială şi încurajează o cultură agresivă şi sexualizată. Cartea oferă şi o explicaţie puternică pentru agresiunile şcolare şi violenţa în rândul tinerilor. Un întreg capitol, Post-scriptum pentru era digitală - cum să vă păstraţi copiii aproape în epoca internetului, a telefoanelor mobile şi a jocurilor video este dedicat problemei actuale pe care o reprezintă revoluţia digitală.

×