x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic

23 Noi 2021   •   15:56
Botox versus Acid Hialuronic

Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie plastică și estetică din clinicile SKiN MedSpa din București și Corbeanca ce este și cum este utilizată în scop medical și estetic atât toxina botulinică, cât și acidul hialuronic.

Ce este toxina botulinică cunoscută sub denumirea de Botox? 

Botoxul sau, mai precis, toxina botulinică este o substanță injectabilă produsă de bacteria Clostridium botulinum. Rolul acesteia este de a relaxa mușchii, acolo unde este necesar, folosindu-se pentru a trata spasticitatea de către medicii neurologi de ani de zile. În scop estetic, trebuie administrată doar de către un medic chirurg plastician sau un medic dermatolog instruit.

Ridurile de expresie, cauzate de acțiuni repetate la nivelul feței, precum cele de pe frunte și de la colțul ochilor pot fi corectate cu Botox. Odată injectată, substanța blochează semnalele transmise de nervi mușchilor faciali, astfel că nu mai apar și nu se mai adâncesc liniile, iar suprafața tenului rămâne netedă. Botoxul este dozat în cantități mici, iar medicul este cel care decide de cât ai nevoie pentru a corecta diferite zone inestetice.

Ce este acidul hialuronic?

În comparație cu botoxul, acidul hialuronic este o substanță prezentă și produsă de corpul uman. Aceasta ajută articulațiile și menține hidratarea și elasticitatea pielii (probabil că ai văzut multiple produse de îngrijire bazate pe acid hialuronic). Astfel, având proprietatea de umplere, poate fi utilizat la nivelul buzelor sau al pomeților pentru a da volum. Există o multitudine de variante de acid hialuronic care se administrează la fel ca botoxul, în cantități mici, de ordinul ml.

Ce să alegi: botox sau acid hialuronic?

Depinde de ce anume îți dorești să corectezi. De cele mai multe ori, Botoxul este utilizat pentru a preveni formarea de riduri noi și adâncirea celor deja instalate. Așa că, dacă ai linii fine la nivelul ochilor sau a frunții, îți poți injecta o botox pentru a anticipa adâncirea ridurilor de expresie. Cea mai utilă regulă este următoarea: toate liniile cauzate de expresivitatea facială necesită botox pentru netezire, în timp ce restul procedurilor se realizează cu acid hialuronic.

Mai mult decât atât, Botoxul poate fi utilizat pentru remedierea unor afecțiuni precum transpirația excesivă sau pentru corecția zâmbetului gingival. Injecțiile cu Botox la nivelul axilei reduc semnificativ hiperhidroza.

Botoxul îți va conferi un aspect mai odihnit, mai liniștit, mai calm, ca după o noapte bună de somn odihnitor, dar toxina botulinică nu va umple ridurile adânci. Pentru umplere, se folosesc exclusiv fillerele dermice pe bază de acid hialuronic.

Așa că, dacă te nemulțumește dimensiunea, forma sau volumul buzelor tale, cu siguranță ai nevoie de acid hialuronic. De asemenea, tot de acid hialuronic ai nevoie și pentru corectarea ridurilor nazogeniene, produse de pomeții lăsați din cauza vârstei, de reconturarea feței, mai precis a conturului mandibular ori de umplerea cearcănelor adâncite. Așadar, orice necesită o corectare de volum, va implica acidul hialuronic.

Diferențe dintre Botox și acid hialuronic

  • Utilizate pentru proceduri diferite: Botoxul corectează ridurile de expresie, iar acidul hialuronic creează volum. Când te deranjează liniile de pe frunte sau din jurul ochilor, acestea pot fi corectate cu Botox (toxina botulinică). În același timp, dacă ți-ar plăcea ca pomeții tăi sau bărbia să fie mai conturate, medicul va utiliza acidul hialuronic.
  • Efectele ambelor substanțe sunt temporare. Corpul uman este în continuă schimbare și  orice procedură ai alege, trebuie să ții cont că nu va fi pentru întreaga viață. Nici măcar liftingul chirurgical nu are efect mai mult de câțiva ani. Astfel că, botoxul persistă între 4 și 6 luni, iar acidul hialuronic are o remanență mai lungă, între 6 și 12 luni, în funcție de locul injectării.   Pentru că este deja prezent în organismul, acidul hialuronic este resorbit într-un ritm mai accelerat sau mai lent. Sunt foarte mulți factori care contează atunci când vine în discuție persistența ambelor substanțe.
  • Rezultatele. Dacă rezultatele procedurii de umplere cu acid hialuronic se văd imediat și se pot ajusta în funcție de preferințe, la Botox efectele sunt vizibile după 10 - 14 zile. Substanțele sunt diferite, așadar, vor fi asimilate diferit de către organism.

Este botoxul periculos? Dar acidul hialuronic?

Botoxul este o toxină care blochează anumiți receptori rezultând în imposibilitatea tenului de a forma linii vizibile. Cel mai cunoscut efect advers este inflamația locală, respectiv învinețirea zonei tratate, mai exact la nivelul înțepăturilor. Botoxul se administrează în cantități foarte mici, și dozat corect, nu afectează pe termen lung pielea pacientului.

Unul dintre efectele adverse sunt chipul împietrit sau “frozen face”, care apare în cazul folosirii unei cantități prea mari de toxină botulinică. Dar, aceste greșeli aparțin nespecialiștilor.

Acidul hialuronic nu este periculos decât atunci când este folosit de altcineva decât de un medic specialist, cu experiență. În plus, nu tot acidul hialuronic este la fel și trebuie avută mare grijă la proveniența acestuia.

Cum în România există multe situații recente cu pacienți desfigurați de așa-ziși medici care injectau fillere dermice de proveniență obscură, în apartamente de bloc, este bine să verifici înainte să alegi.

Acidul hialuronic original are certificat de trasabilitate, medicul care efectuează injectările poate fi verificat la Colegiul Medicilor, pentru a vedea dacă are dreptul să profeseze în România, iar clinicile trebuie să respecte cele mai înalte standarde de igienă, pentru a asigura o procedură sigură pentru pacient.

Citește și recenziile, verifică  și întreabă cât mai multe detalii pentru că meriți cel mai bun rezultat și cele mai bune condiții cu putință! De exemplu, în clinicile SKiN există protocoale speciale de injectare, tehnicile MD Codes, care asigură un rezultat perfect de fiecare dată.

Atât Botoxul cât și acidul hialuronic pot fi utilizate împreună pentru a trata sau a preveni diferite imperfecțiuni. Cele două substanțe nu se exclud, ci sunt complementare, fiecare având rolul său. Când sunt administrate corect, acestea îți pot îmbunătăți aspectul fizic, dar mai ales încrederea în tine.

×