x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cerere mare la spațiile de birouri ! Peste 339 de mii de metri pătrați sunt închiriați

Cerere mare la spațiile de birouri ! Peste 339 de mii de metri pătrați sunt închiriați

10 Oct 2019   •   15:38
Cerere mare la spațiile de birouri ! Peste 339 de mii de metri pătrați sunt închiriați

Volumul închirierilor spaţiilor de birouri a ajuns, de la începutul anului, la 339.100 metri pătrați, cu 65.430 metri pătrați mai mult faţă de 2018, arată o cercetare realizată de ESOP, pe tema datelor centralizate de principalii brokeri din piaţă. Din totalul raportat la nivel naţional, cele mai mari tranzacţii s-au înregistrat în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Primele trei trimestre din 2019 au fost mai bune pe toate segmentele de piaţă, atât în ceea ce priveşte închirierea de spaţii noi, cât şi prelungirea contractelor de închiriere vechi şi renegocierile.
"Piaţa de birourilor se menţine pe un trend ascendent, este o perioadă de dezvoltare şi extindere atât pentru companiile multinaţionale, cât şi pentru cele locale. Companiile au fost atrase în special de pre-închirierea de spaţii în proiectele noi, segmentul pre-închirierilor înregistrând o creştere cu 40% în primele trimestre ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: la 96.000 în 2019, faţă de 68.000 mp anul anterior", afirmă Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting, membru afiliat Corporate Facility Advisors International, o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale.

În intervalul ianuarie - septembrie 2019, s-au tranzacţionat 90.810 mp de birouri, suprafaţa medie de închiriere fiind 1.196 mp. Cele mai mari suprafeţe de birouri au fost închiriate în proiectele Iride Park, AFI Park, Dacia Office, Orhideea Towers şi Timpuri Noi Square.

În Cluj Napoca, cele mai mari tranzacţii de închiriere au vizat spaţii de birouri în proiectele Record Park şi CBC, în timp ce în Timişoara a fost proiectul Iulius Tower.

Estimările specialiştilor arată că, până la finele acestui an, suprafaţa de birouri ce ar putea fi livrată în Bucureşti va depăşi 350.000 mp, similară cu datele previzionate pentru anul 2020.

 AGERPRES

×
Subiecte în articol: spatii birouri