x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura redescoperă irigaţiile 

Agricultura redescoperă irigaţiile 

de Adrian Stoica    |    25 Oct 2017   •   12:10
Agricultura redescoperă irigaţiile 
Sursa foto: Marko Rupena/Getty Images/iStockphoto

Refacerea marilor sisteme de irigaţii este una din priorităţile echipei manageri­ale de la Ministerul Agricul­turii. Pentru anul 2020, agricultura românească ar trebui să ajungă la circa două milioane de hectare irigate. Pe lângă programul guvernamental care prevede investiţii de peste un miliard de euro în refacerea acestor sisteme, anul acesta execu­tivul a decis ca apa primită de fermieri pentru irigaţii să fie gratuită. O măsură cu impact rapid, suprafeţele irigate triplându-se anul acesta comparativ cu 2016. 

Potrivit programului de guvernare, pentru refacerea și extinderea sistemului de irigații pentru perioada 2017-2020 vor fi alocate 1,14 miliarde de euro de la bugetul de stat şi 342 de milioane de euro din fonduri europene. În prima etapă din perioada 2017-2020 vor fi realizate 40 de amenajări pe 1,3 milioane de hectare. Pentru etapa 2018-2020 este planificată reabilitarea a 37 de amenajări care acoperă o suprafaţă de 490.000 de hectare, iar în peri­oada 2019-2020 vor fi moderni­zate nouă amenajări care udă o suprafaţă totală de 190.000. 

1,8 milioane ha pot fi udate 

Suprafața irigată a Româ­niei poate fi mărită de la 619 mii de hectare la peste 1,8 milioane de hectare fără a se înregistra un impact negativ asupra surselor de apă. Concluzia apare în studiului ,,Analiza privind potențialul impact al sistemelor de irigații asupra resurselor de apă din punct de vedere cantitativ, ca rezultat al actualizării Stra­tegiei Investițiilor în sectorul irigații prin evaluarea indica­torilor aferenți regimului hidrologic” realizat de către Ministerul Apelor și Pădurilor la solicitarea Ministerului Agriculturii. 

Fonduri de până la 1,5 mil. euro/proiect 

În 2016 suprafaţa irigată a fost de 200.000 de hectare, iar în acest an a ajuns la 600.000 de hectare. Obiectivul fixat iniţial era atingerea unei suprafeţe de un milion de hectare, dar el nu a putut fi atins din cauza lipsei echipamentelor de irigat. Pentru a elimina acest impediment, în cadrul submăsurii 4.3: Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Componenta infrastructura de irigaţii, privind irigaţiile, a fost introdusă recent o nouă prevedere, astfel încât minimum 30% din valoarea proiectelor depuse pentru a obţine finanţare nerambursa­bilă să poată fi alocată pentru achiziţia instala­ţiilor de irigat. De asemenea, prin Legea 366, adoptată în primăvara acestui an, fermierii au beneficiat, încă din campania agricolă din acest an, de apă acordată în mod gratuit pentru irigaţii. Astfel, organizațiile şi federa­țiile utilizatorilor de apă pot primi fonduri nerambursabile de până la un milion de euro pentru proiectele care vizează reabilitarea staţiilor de punere sub presiune (SPP) şi până la 1,5 milioane de euro amena­jarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA, SRP). 
 

×