x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Circa 80% din gospodării au probleme cu acoperirea cheltuielilor zilnice

Circa 80% din gospodării au probleme cu acoperirea cheltuielilor zilnice

15 Sep 2019   •   19:00
Circa 80% din gospodării au probleme cu acoperirea cheltuielilor zilnice

Pentru aproximativ două din cinci gospodării (37,6%) cheltuielile curente ale vieții sunt suportate cu dificultate, iar dacă se iau în considerare și cele care întâmpină oarecare probleme cu acoperirea nevoilor zilnice, procentul ajunge la 80%, potrivit "Anchetei asupra calităţii vieţii", realizată de Institutul Naţional de Statistică în 2018. Doar pentru una din cinci gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite.

Printre tipurile de gospodării care fac faţă cu greu cheltuielilor curente se află cele conduse de femei (47,4%) sau de persoane cu vârsta de peste 65 ani (44,7%), precum şi cele formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii în întreţinere (57,1%). În această situaţie se află și 59,9% dintre gospodăriile unde unul dintre adulți este şomer şi 52,6 % dintre cele conduse de un agricultor.

În ceea ce priveşte capacitatea achitării la timp a cheltuielilor curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor), mai puţin de o treime din gospodării (30,0%) au prezentat restanţe repetate, cauza fiind situaţia financiară deficitară.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2018, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (55,3% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,1%) şi abonamentul telefonic (41,7%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (8,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată.

Mai mult de un sfert din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 lei, iar trei din cinci gospodării au nevoie de cel puţin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Peste o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie mai mare de 3.000 lei lunar.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cheltuieli gospodarii saracie