x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce a pus ASF tunurile pe Euroins

De ce a pus ASF tunurile pe Euroins

18 Oct 2015   •   21:45
De ce a pus ASF tunurile pe Euroins

Piaţa asigurărilor continuă să fie în fierbere. După ce în august ASF a trimis spre faliment compania Astra, săptămâna trecută a venit rândul bulgarilor de la Euroins, împotriva cărora s-a deschis procedura de redresare financiară pe bază de plan. În atenţia celor de la ASF se mai află compania Carpatica.

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind compania Euroins România s-a bazat pe concluziile unui raport care a scos în evidenţă o serie de deficienţe. Astfel, potrivit deciziei, care a fost publicată în Monitorul Oficial, conducerea Euroins a supraevaluat activele şi cheltuielile de achiziţie, a subevaluat rezervele tehnice şi a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente. În urma controlului prin sondaj, cei de la ASF au găsit dosare de daună pentru care nu era constituită în evidenţele tehnice şi informatice ale societăţii rezerva de daune, precum şi dosare care, potrivit documentaţiei, aveau constituită în evidenţe o rezervă mult diminuată atât faţă de valoarea rezultată din calculaţia tehnică efectuată în sistemul informatic al asigurătorului, cât şi faţă de calcu¬laţia efectuată de către unităţile de specialitate.

ASF mai subliniază că rezervele tehnice brute consti¬tuite de societate au fost subevaluate la 31 decembrie 2014 cu o valoare estimată de 305,1 milioane de lei, iar la 31 martie 2015 cu o valoare estimată de 229,7 milioane de lei, ele fiind sub valoarea marjei de solvabilitate minimă, precum şi sub limita minimă prevăzută de reglementările pentru fondul de siguranţă.

La sfârşitul primului semes-tru din acest an, Euroins era lider de piaţă pe RCA cu o cotă de 25,56%, valoarea primelor brute subscrise apropiindu-se de 343 milioane lei.

Echipa de control a identificat dosare de dîcevaeeap¬bei înscrise în sistemele tehnice și informatice ale societăţii fluctuează pe parcursul perioadei de instrumentare a dosarului de daună fără a exista docu¬mente justificative în acest sens.
vetv
 

×