x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România ar putea exporta bovine Angus în Kazahstan

România ar putea exporta bovine Angus în Kazahstan

16 Ian 2020   •   15:54
România ar putea exporta bovine Angus în Kazahstan
Sursa foto: branex/Getty Images/iStockphoto

Ambasadorul Kazahstanului la Bucureşti, Nurbakh Rustemov, a afirmat, într-o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, că au fost iniţiate discuţii cu o companie românească pentru exportul de bovine Angus, iar oficialul român a arătat că analizează oportunitatea de a efectua o vizită la Astana, pentru întărirea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în data de 15 ianuarie 2020, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, l-a primit la sediul instituţiei pe ambasadorul Republicii Kazahstan în România, ES Nurbakh Rustemov. La întâlnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru, precum şi directori şi experţi ai direcţiilor de specialitate din cadrul MADR.

Scopul întâlnirii a fost de a discuta subiecte ce vizează dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterală, intensificarea schimburilor comerciale între cele două ţări, colaborarea în domeniul agricol şi învăţământul universitar agricol, exportul de animale în Kazahstan, cooperarea pentru transferul de tehnologie agrară şi posibilitatea iniţierii unor parteneriate între oamenii de afaceri interesaţi de potenţialul pe care îl oferă Kazahstanul în domeniul agricol.

În cadrul discuţiilor, Oros a apreciat că Republica Kazahstan este un partener important al României în sectorul industrial şi energetic şi şi-a exprimat speranţa că împreună să fie identificate soluţii pentru dinamizarea schimburilor comerciale şi iniţierea unor proiecte de cooperare în domeniul agriculturii şi al zootehniei, pentru a pune bazele unei colaborări durabile şi reciproc avantajoase.

Totodată, Oros a transmis că ministerul va sprijini parteneriatele iniţiate de universităţile cu profil agricol pentru a face posibile schimburile de experienţă între studenţii din cele două ţări.

În urma întâlnirii s-a stabilit semnarea cât mai rapidă a Acordului de cooperare în domeniul agriculturii între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Agriculturii al Republicii Kazahstan, iniţiat de MADR în anul 2019, de către cei doi miniştri ai Agriculturii.

Astfel, se analizează oportunitatea ca în perioada următoare să aibă loc o vizită în Kazahstan a ministrului Adrian Oros, pentru a avea o întâlnire cu omologul său, alături de fermieri/agenţi economici români cu scopul de a identifica acţiuni concrete de colaborare dintre România şi Kazahstan.

În intervenţia sa, ambasadorul Republicii Kazahstan, Nurbakh Rustemov, a afirmat că România este principalul partner comercial din regiune, iar Kazahstan doreşte diversificarea sferei de cooperare, fiind interesată de domenii precum creşterea animalelor - bovinele de carne, cercetarea şi învăţământul.

Totodată, Rustemov şi-a exprimat deschiderea pentru identificarea căilor de rezolvare a priorităţilor comune, afirmând că posibilităţile de colaborare sunt variate.

Ambasadorul Kazahstanului a declarat că au fost iniţiate discuţii cu o companie românească pentru exportul de bovine Angus, manifestându-şi convingerea că această iniţiativă se va bucura de un interes crescut în Kazahstan.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: export bovine angus Kazahstan Adrian Oros