x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Standard & Poor’s nu crede că Guvernul poate să crească pensiile românilor cu mai mult de 10%

Standard & Poor’s nu crede că Guvernul poate să crească pensiile românilor cu mai mult de 10%

06 Iun 2020   •   21:31
Standard & Poor’s nu crede că Guvernul poate să crească pensiile românilor cu mai mult de 10%
Sursa foto: dobok/Getty Images/iStockphoto

Agenţia de rating Standard & Poor’s crede că pensionarii români vor primi din toamnă pensii mai mari cu 10% şi nu cu 40%. S&P precizează că majorarea pensiilor cu 10% va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021.

Peste cinci milioane de pensionari români ar putea să primească, de la 1 septembrie, o creştere a pensiilor de doar 10%, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor’s.

Deşi legislaţia le promitea oamenilor pensii mai mari cu 40%, coronavirusul şi agenţiile de rating dau peste cap promisiunile politicienilor, chiar în an electoral.

S&P spune că majorarea pensiilor din sectorul public ar avea un impact semnificativ asupra finanţelor publice.

„Pensiile vor creşte cu aproximativ 10%. Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021”, arată raportul S&P.

Adrian Benţa, consultant fiscal a declarat că „Decizia agenţiei S&P a pornit de la prezumţii care sunt de bun-simţ: o creştere a pensiilor cu un procent de 10% care să nu arunce în aer finanţele publice din România”.

Aurelian Dochia, analist economic a arătat și el că „Toate cifrele care sunt avansate mi se pare că sunt realiste (...). Începem să ne apropiem de nişte orizonturi mai realiste şi în ceea ce priveşte creşterile pensiilor”.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: standard & poor’s