x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE ne linişteşte: cumpărăm produse ca în Vest

UE ne linişteşte: cumpărăm produse ca în Vest

de Valentin Gros    |    25 Iun 2019   •   12:04
UE ne linişteşte: cumpărăm produse ca în Vest
Sursa foto: Victor Stroe

Până la o treime dintre produsele vândute pe teritoriul UE au o compoziţie diferită, de la ţară la ţară, dar nu există un decalaj între Est şi Vest, rezultă dintr-un studiu efectuat de Centrul Comun de Cercetare din cadrul Comisiei Europene.

Studiul a evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. Acest eşantion nu este, însă, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piaţa UE, precizează CE.

În marea majoritate a cazurilor, compoziţia corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din faţă a ambalajului şi compoziţia identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părţii din faţă a ambalajului, faptul că în diferite ţări ale UE compoziţia lor era diferită.

De asemenea, 9% din produsele prezentate ca fiind aceleaşi în întreaga UE aveau în realitate o compoziţie diferită: partea din faţă a ambalajului era identică, dar compoziţia produselor era diferită.

Alte 22% din produse erau prezentate în mod similar, dar aveau o compoziţie diferită: partea din faţă a ambalajului era similară, însă compoziţia produselor era diferită. 

„Pe de o parte, mă bucur că nu s-a găsit nicio dovadă a unui decalaj între Est şi Vest în ceea ce priveşte compoziţia produselor alimentare de marcă, dar, pe de altă parte, mă îngrijorează constatarea că până la o treime din produsele testate aveau o compoziţie clar diferită, deşi erau comercializate sub mărci identice sau similare” Tibor Navracsics, comisar la Centrul Comun de Cercetare.

 

 

×