x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viciile ne vor arde mai tare la portofel

Viciile ne vor arde mai tare la portofel

de Valentin Gros    |    12 Noi 2019   •   20:10
Viciile ne vor arde mai tare la portofel
Sursa foto: Diana Oros

Preţurile combustibililor vor creşte anul acesta într-un ritm superior ratei inflaţiei, după care vor înregistra avansuri mai calme, în contextul evoluţiei cursului euro-dolar şi a cotaţiilor petrolului pe piaţa internaţională, potrivit prognozelor băncii centrale. Tutunul şi băuturile alcoolice urmează să se scumpească accentuat până la sfârşitul lui septembrie 2021, pe fondul modificărilor legislative privind accizele.

 

Preţurile la produsele din tutun și băuturi alcoolice sunt aşteptate să urce cu 6,7% în acest an, cu 4,1% până la finele anului viitor şi cu 4,8% până la sfârşitul trimestrului 3 din 2021, după cum se arată în Raportul asupra inflaţiei pe noiembrie 2019, publicat de Banca Naţională a României (BNR). Aceste majorări depăşesc rata anuală a inflației IPC (indicele preţurilor de consum, care  va atinge 3,8% la sfârșitul anului în curs, 3,1% la finele lui 2020 și 3,2% în trimestrul 3 din 2021.

 

Lovitura accizelor

Pentru aceste produse, traiectoria ratei anuale a inflației este configurată pe baza legislației privind nivelul accizelor aplicabile acestor produse, „fiind marcată de majorările recente ale prețului la țigări în cuantum de 50 de bani”, precizează documentul citat. Prognozele iau în considerare și comportamentul istoric al operatorilor economici din acest domeniu, privind ajustarea prețului final în urma aplicării modificărilor din legislația fiscală, precizează raportul băncii centrale.

Dinamica anuală a prețurilor combustibililor este proiectată la nivelul de 5% pentru finele anului curent, la 2% pentru sfârșitul anului 2020 și la 1,9% la orizontul prognozei (trimestrul 3 din din 2021).

Estimarea are la bază aşteptarea ca preţul petrolului să aibă o evoluţie negativă „pe întregul interval de prognoză (însă marcată de incertitudini ample)”, şi ca euro să crească în raport cu moneda americană, „cu impact asupra cotației leului în raport cu dolarul SUA și, implicit, asupra prețurilor în lei ale acestei categorii de produse”.

 

Petrolul se va ieftini

Scenariul de evoluție la preţul petrolului Brent este fundamentat pe baza cotațiilor futures și prevede continuarea traiectoriei descendente, atingând nivelul de 56 dolari pe baril în al treilea trimestru din 2021, de la valoarea de 62 dolari pe baril în trimestrul 3 din 2019. „Evoluția este însă marcată de incertitudini ample, reflectate și în revizuirea traiectoriilor cotațiilor futures din rundele succesive de prognoză”, menţionează raportul BNR.

Cursul ar urma să urce de la valoarea consemnată de 1,11 dolari/euro în trimestrul 3 al acestui an, la 1,15 dolari/euro în perioada similară a anului 2021.

 

 

 

×
Subiecte în articol: pret combustibil