x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 42% dintre angajați vor să plece în concediu. 80% preferă să-și petreacă vacanța în țară

42% dintre angajați vor să plece în concediu. 80% preferă să-și petreacă vacanța în țară

29 Iun 2020   •   12:12
42% dintre angajați vor să plece în concediu. 80% preferă să-și petreacă vacanța în țară

42% dintre angajați vor să să plece în concediu și 80% preferă să-și petreacă vacanța în țară, arată datele unui sondaj al platformei de recrutare BestJobs. Aproape 75% dintre români nu şi-au luat concediu de odihnă în 2020. 

"Îngrijoraţi mai ales că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%), peste 80% dintre ei rămân în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%), ori chiar acasă (24,8%)", arată datele BestJobs.

Dintre cei care vor să plece anul acesta în vacanţă, 34,2% se aşteaptă să cheltuiască la fel ca înainte de pandemie, iar peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de 2019.

Pentru cazare, 50% dintre respondenţi preferă hotel sau pensiune şi doar 12% vor să închirieste un apartament în regim hotelier, să meargă cu rulota sau cu cortul, pentru a respecta distanţarea socială.

29% dintre angajaţii chestionaţi spun că revin direct la birou după concediu, fără vreo măsură de prevenţie pentru siguranţa colegilor, alți 28% vor lucra prin telemuncă până la sfârşitul anului, iar 21% vor munci de acasă timp de 14 zile, pentru a-i proteja pe cei  din jur, în cazul în care au fost expuşi la coronavirus. 18% doresc să-şi facă analize şi testul Covid-19.

În privința călătoriilor în interes de serviciu, 88% dintre salariați spun că nu pleacă nicăieri anul acesta, 10% au programate deplasări de afaceri în ţară și sub 3% în străinătate.

74% dintre angajați nu au fost informaţi despre politica firmei pentru care lucrează privind călătoriile de afaceri din perioada următoare, 12% spun că angajatorul a anulat deplasările de serviciu anul acesta, 15% permit călătorii doar în ţară şi doar managementului și 5% impun izolare după întoarcere pentru o perioadă de 14 zile şi test Covid-19.

Criza sanitară le-a adus multor angajaţi români, pe lângă temeri din cauza bolii, şi o scădere bruscă a veniturilor, a mai arătat studiul Bestjobs.

'Doar 36% dintre participanţii la sondaj au reuşit să-şi păstreze intact bugetul familial, în timp ce 25% au declarat că în lunile de restricţii veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susţin că scăderile depăşesc chiar şi 50%', arată datele colectate.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 15-25 iunie 2020, pe un eşantion de 804 utilizatori de internet din România.

×