x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Indemnizații de 1,78 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de persoane pe perioada stării de urgență

Indemnizații de 1,78 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de persoane pe perioada stării de urgență

16 Mai 2020   •   12:30
Indemnizații de 1,78 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de persoane pe perioada stării de urgență

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a efectuat plăți de peste 1,78 miliarde de lei pentru 1.295.873 de persoane care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj tehnic, prelungirea indemnizaţiei de creştere copil și a indemnizaţiilor de încadrare în grad de handicap pe perioada stării de urgență, transmite instituţia.

Cele mai multe fonduri alocate pe perioada stării de urgenţă au fost plătite prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANFOM). În total, la ANOFM au fost înregistrate cereri valide de la 129.149 de angajatori, suma plătită către aceştia fiind de 1,38 miliarde de lei.
Această sumă a fost necesară pentru plata indemnizaţiilor a 1.118.865 de angajaţi trimişi de către angajatori în şomaj tehnic.

În şedinţa de Guvern din 14 mai 2020, Executivul a prelungit perioada de acordare a şomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020, cu posibilitatea menţinerii măsurii după 1 iunie în domeniile în care se vor menţine restricţiile.

Prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) au fost efectuate plăţi în valoare totală de 405.251.109 lei, din care 384.186.249 pentru acordarea indemnizaţiei de sprijin Covid 19, potrivit OUG nr.30/2020, pentru PFA, avocaţi, persoane fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, avocaţi, structuri sportive etc. În total, ANPIS a plătit 143.698 de indemnizaţii.

Tot prin ANPIS s-au mai făcut plăţi în valoare de circa 8,6 milioane de lei pentru 4.044 de beneficiari cărora li s-a prelungit indemnizaţia pentru creştere copil şi de 12.467.316 lei pentru 29.266 de beneficiari cărora li s-au prelungit în starea de urgenţă certificatele de încadrare în grad de handicap.

Pentru obţinerea oricărui beneficiu social, MMPS a reglementat în această perioadă proceduri de depunere electronică, pentru c a beneficiarii să evite orice drum pentru depunerea documentelor.

S-a decis acordarea unor zile libere plătite părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi prelungirea acestei măsuri până la 12 iunie 2020.

A fost prelungită cu 90 de zile perioada de acordare a stimulentului de inserţie în situaţia suspendării ori încetării contractului de muncă ca urmare a efectelor generate în economie de pandemia cu coronavirus.

Categoriile de beneficiari ai indemnizaţiei de şomaj tehnic au fost extinse prin includerea PFA, drepturi de autor, avocaţi, sportivi.

Certificatul de încadrare în grad de handicap la copii şi adulţi cu dizabilităţi a fost prelungit pentru evitarea aglomerărilor şi expunerii la contacte multiple , precum şi perioada de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi până la 7 ani p durata stării de urgenţă, chiar dacă copilul a împlinit între timp această vârstă.

Alte măsuri au vizat acordarea indemnizaţiei de acomodare prevăzute la art. 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei pe toată durata instituirii stării de urgenţă, chiar dacă în acest timp s-a finalizat perioada maximă de concediu prevăzută de lege, sistarea anchetelor sociale în teren pentru a proteja beneficiarii şi asistenţii sociali şi suspendarea/neînceperea măsurilor de executare silită prin poprire a pensiilor, începând cu aprilie 2020 şi până la expirarea termenului de 60 de zile de la data încetării stării de urgenţă.
Ministerul mMuncii

×