x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Jumătate dintre români vor să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni

Jumătate dintre români vor să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni

13 Mai 2020   •   13:12
Jumătate dintre români vor să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni

Jumătate dintre români vor să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni, iar dintre aceştia 29% au în plan să schimbe domeniul de activitate, arată rezultatele unui sondaj realizat de ejobs.ro. Motivele se regăsesc în faptul că au rămas fără serviciu în perioada stării de urgență ori angajatorul nu mai poate să le îndeplinească așteptările profesionale.

Românii au încredere că IT-ul va fi domeniul care va recupera cel mai rapid pierderile acumulate pe parcursul restricțiilor instituite din cauza pandemmiei de coronavirus, urmat de retail, banking, farma, agricultură şi transport/distribuţie.

În perioada următoare, 7% dintre respondenți vor să-și deschidă propria afacere, 10% cred că vor fi daţi afară, iar 11% cred că le va fi redus salariul sau pachetul de beneficii extra-salariale.
12% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vor fi promovaţi, iar 14% cred că schimbările prin care a trecut economia nu le va afecta cu nimic viaţa profesională.

Participanţii la sondajul eJobs spun că vor fi sau au fost deja nevoiţi să renunţe la o parte dintre planurile profesionale pe care le aveau pentru acest an.  27% dintre români intenționau să îşi schimbe locul de muncă, dar afirmă că, până când lucrurile nu se vor stabiliza, nu vor avea curaj să facă acest pas. 26% se aşteptau la o promovare şi la o majorare salarială, dar nu cred că va mai fi cazul anul acesta.

Alte planuri la care românii au fost nevoiţi să renunţe sau să le amâne pentru o perioadă nedeterminată de timp sunt: intenţia de a urma cursuri de reconversie profesională, de a-şi deschide un business sau de a se muta în altă ţară.

În privința revenirii economice şi a pieţei muncii, o treime cred că acest lucru se va întâmpla la începutul verii, o altă treime spun că din 2021, 14% estimează că lucrurile vor fi vizibil mai bune din toamnă, iar 9% văd o îmbunătăţire a situaţiei spre finalul anului.

Retailul şi industria farmaceutică au fost doi dintre cei mai activi angajatori ai ultimei perioade, căutând candidaţi la un nivel similar primelor două luni ale anului.

 

×
Subiecte în articol: loc de munca