x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Măsurile sociale de urgență vor costa peste două miliarde de lei

Măsurile sociale de urgență vor costa peste două miliarde de lei

19 Mar 2020   •   13:39
Măsurile sociale de urgență vor costa peste două miliarde de lei
Sursa foto: Push/Getty Images

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă că impactul financiar estimat al aplicării măsurilor sociale de urgenţă stabilite de Guvern este de 2,036 miliarde lei.
Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Acesta reglementează condiţiile pentru intrarea în şomaj tehnic, plata de beneficii sociale, posibilitatea transmiterii online a actelor necesare pentru obţinerea unor beneficii.

În privința şomajului tehnic, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgenţă, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizaţia salariaţilor să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Nivelul indemnizaţiei va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizaţie se face în maxim 30 de zile de la depunerea documentelor, iar sumele se reîntregesc din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene.

Ordonanţa de urgenţă introduce şi unele prevederi care asigură acordarea stimulentului de inserţie şi a indemnizaţiei de sprijin. Aceste drepturi să nu înceteze în situaţia în care părintele, ca urmare a instituirii măsurilor generate de starea de urgenţă, se află în situaţii de suspendare sau chiar de încetare a raportului de muncă sau de serviciu prin restructurarea/restrângerea activităţii angajatorului. Acordarea drepturilor se realizează pe o perioadă de 90 zile.

Va fi introdusă poşta electronică, ca principal mijloc de comunicare între cetăţean şi autoritatea administraţiei publice centrale sau locale pentru stabilirea drepturilor la beneficiile de asistenţă socială.

Pot fi solicitate prin poştă electronică: ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, alocaţia lunară de plasament, drepturile acordate în procedura adopţiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţia lunară de hrană.

Pot fi depuse prin poştă electronică cererile şi documentele doveditoare pentru stabilirea şi plata șomajului.

SeAlocaţia de stat pentru copii, alocaţia lunară de plasament şi alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă fără întrerupere. Alocaţia zilnică de hrană, de care beneficiază copiii cu cerinţe educaţionale speciale, se acordă pe perioada valabilităţii certificatului de orientare şcolară, fără a fi condiţionată de numărul de zile de şcolarizare şi de prezenţa şcolară.

Pentru evitarea deplasării persoanelor cu afecţiuni grave, a fost reglementată eliberarea şi decontarea certificatelor de concediu medical, care cuprind a 91-a zi sau depăşesc 183 de zile, acordate în perioada stării de urgenţă, fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale. 

×
Subiecte în articol: coronavirus guvern masuri sociale