x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Orban: Asigurăm plata șomajului tehnic. 75% din salariul brut

Orban: Asigurăm plata șomajului tehnic. 75% din salariul brut

19 Mar 2020   •   12:19
Orban: Asigurăm plata șomajului tehnic. 75% din salariul brut

Premierul Ludovic Orban anunță asigurarea plății șomajului tehnic din bugetul fondului de șomaj: 75 % din salariul brut, dar nu mai mult de 75 % din salariul mediu brut. Bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale va fi majorat.

Principalele declarații ale premierului:

- ședinta de Guvern s-a încheiat la ora 3 dimineața

- a fost suplimentat prin Hotărâre de Guvern bugetul Ministerului Sănătății cu 42 milioane pentru susținerea centrelor de carantină

- normele metodologice pentru decontarea cheltuielilor acestor centre au fost reglementate

- bugetul Ministerului Afacerilor de Interne a fost suplimentat cu 100 de milioane pentru a putea susține activitatea și achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din subordinea MAI

- capitalul de lucru pentru Unifarm a fost asigurat pentru a fi mai eficientă în derularea achizițiilor

În ce privește celelalte măsuri, Orban a anunțat că prin Ordonanță de Urgență a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri: „pentru moment am putut face acest lucru cu 5 miliarde, suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde, apoi cu 15 miliarde. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată 100%, garanția funcționeaza pentru 90% din credite – în cazul creditelor până la 1 milion, 80% la credite peste 1 milion”.

Premierul a menționat și asigurarea rambursării TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital către companii.

De asemenea, la rectificarea bugetară va fi asigurată creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

Guvernul a decis, totdată, asigurarea plății șomajului tehnic pentru angajații care intră în șomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM.

„Practic aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și există riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară prin forță majoră sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia e de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este indemnizația lunară pentru șomajul tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”,a spus premierul.

Mediafax

×
Subiecte în articol: şomaj tehnic orban