x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Justitia nu-i oarba cu ministrii

Justitia nu-i oarba cu ministrii

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    04 Noi 2005   •   00:00
Justitia nu-i oarba cu ministrii

Premiera in istoria instantelor romanesti. Un complet trimite perdantii direct la CEDO, sa-si ia despagubiri din banii contribuabililor romani. Trei judecatori de la Inalta Curte au decis, cu urgenta maxima, sa dea casa in litigiu parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei, iar fostii proprietari, familia Petrini, sunt indemnati sa dea statul in judecata pentru paguba produsa.

Pentru prima oara in istoria instantelor romanesti, un complet de judecata trimite perdantii direct la CEDO sa-si ia despagubiri din banii contribuabililor romani. Si nu in orice proces, ci in cel legat de casa in care stau parintii ministrului Justitiei, Monica Macovei.  

Trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, altii decat cei distribuiti aleatoriu sa judece dosarul, au decis, cu urgenta maxima, sa dea dreptate parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei, intr-un proces de retrocedare a unei case nationalizate in 1950 de la familia Petrini.  

Pe scurt, parintii demnitarului raman linistiti cu casa din buricul Capitalei (Intrarea Ioanid numarul 3), iar fostii proprietari, abuzati de comunisti, s-au trezit dezamagiti si de Justitia postrevolutionara. Mai mult, Maria Petrini, unicul mostenitor al fostilor proprietari, s-a trezit trimisa fara menajamente direct la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in caz ca are vreo nemultumire.  

NOTIFICARE. Potrivit documentelor din dosar, parintii ministrului Justitiei au devenit din chiriasi proprietari ai casei la trei luni dupa ce fusesera notificati de Maria Petrini sa nu cumpere de la stat imobilul, pentru ca nu statul este proprietar. "Subsemnata Petrini Ana Maria (...) va notific (...) ca, incepand de la data primirii prezentei notificari, sunteti un cumparator de rea-credinta", scria mostenitoarea in iulie 1996 catre familia ministrului Macovei. Acum, dupa mai bine de noua ani, timp in care doua instante romanesti au dat dreptate Mariei Petrini, Inalta Curte de Justitie constata ca parintii doamnei Macovei "au fost de buna-credinta".  

Si asta pentru ca "nu au relevanta notificarile facute de reclamanta, deoarece aceasta avea dreptul numai la despagubiri".  

CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI
Click pentru a mari
PREMIERA. Semnatarii deciziei trimit la CEDO oameni care si-au cautat dreptatea in Romania
 

DECIZIE. Pentru despagubiri, judecatorii Stancu, Surdescu si Cismaru au gasit si solutia: doamna Petrini sa faca bine sa mearga la CEDO. "Reclamanta, in continuare, poate solicita despagubiri statului, chiar adresandu-se Curtii Europene a Drepturilor Omului", spun magistratii, in motivarea deciziei numarul 7498/30 septembrie 2005.  

Pana una-alta, cazul nu a ramas fara ecou. Consiliul Superior al Magistraturii a finalizat verificarile privind traseul suspect al dosarului de la un complet la altul. Magistratii implicati vor fi luati in discutia Comisiei de Disciplina pentru Judecatori, din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii.  

INFLUENTA
"Stiu un singur lucru: cand nu era ministru doamna Macovei, familia Gherghescu a pierdut primele doua faze procesuale. Acum a castigat!" - Niculae Radulescu Botica, avocatul familiei Petrini  

CONSECINTE
"Vom merge la CEDO, pentru onoarea parintilor mei. Este strigator la cer ce se intampla. Am de gand acum sa ma adresez presedintelui Basescu!" - Ana Maria Petrini, adversarul parintilor ministrului Justitiei  

 

DEZAMAGIT
 
Avocatul Niculae Radulescu-Botica (foto), aparator al familiei Petrini, s-a declarat ieri socat si dezamagit de motivarea instantei supreme. "Acesti magistrati n-ar trebui sa mai stea o zi in justitie. Cum iei tu magistrat dosarul si nu te uiti in el sa vezi ca era al altui complet si ca exista si avocat ales?! Am zeci de ani de avocatura si nu am mai intalnit asa ceva. N-am vazut niciodata pana acum o astfel de motivare. Vin si-mi spun du-te, tata, la CEDO, ca ti-or da astia niste bani?! Nu pot sa cred ca s-a putut scrie asa ceva. Stiu un singur lucru: cand nu era ministru doamna Macovei, familia Gherghescu a pierdut primele doua faze procesuale. Acum a castigat! Aceasta hotarare incalca pana si normele de bun-simt. Sunt in stare sa ma duc la presedintele Basescu sa-i dau brevetul de revolutionar, ca nu mai am nevoie de el. Puteam si noi sa facem tam-tam inainte de proces, dar nu a vrut clienta mea pentru ca a crezut in justitie. Acum o sa ne adresam presedintelui tarii, Parlamentului, dar mai intai CSM."
 

 

Ana Maria Petrini: "De doua ori nationalizata"  

 

La cateva ore dupa ce a citit motivarea data de judecatori in dauna sa, Ana Maria Petrini ne-a declarat vizibil afectata: "S-a dat astazi (n.r. - ieri) motivarea. A fost incredibil, nimeni nu s-a asteptat la asa ceva pentru ca era clar de partea mea dreptatea. Am castigat in instanta de fond, am castigat in apel. Noi am mers cu fruntea sus pentru ca stiam ca dreptatea este de partea noastra. Mi se parea o reparare elementara a abuzului facut de comunisti. Acum ma simt a doua oara nationalizata si abuzata. Intr-un regim care se zice ca-i democratic. Cum, nu au nici o valoare notificarile pe care le-am facut catre familia actualului ministru al Justitiei?  

Sunt convinsa ca dosarul s-a solutionat asa pentru ca doamna Macovei este acum ministru. Nu exista o alta justificare. Nu stiu daca dansa a facut presiuni, dar este clar ca lucrurile s-au intamplat asa pentru ca dansa este unde este. In septembrie, la Inalta Curte, la termenul de judecata am fost in sala, am cautat dosarul unde stiam ca trebuie sa fie, la completul 1, si printr-un miracol ajunsese la completul 2. Cei de la completul 1 il cautau si habar nu aveau de mutarea lui. La momentul judecarii nici nu a fost asteptat avocatul meu. A trebuit sa vorbesc singura si ma emotionasem. Vom merge la CEDO, pentru onoarea parintilor mei. Este mult prea nedrept, este strigator la cer ce se intampla. Am de gand acum sa ma adresez presedintelui Basescu, Consiliului Superior al Magistraturii".

×
Subiecte în articol: macovei banu tau petrini