x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Scandalos - Ieri politisti, azi afaceristi

Scandalos - Ieri politisti, azi afaceristi

de Nicoleta Butnaru    |    Gabriela Mladin    |    Silviu Manastire    |    30 Sep 2005   •   00:00
Scandalos - Ieri politisti, azi afaceristi

Chestori, comisari si inspectori de politie acuzati de abuzuri si de fapte de coruptie au gasit o reteta infailibila sa paraseasca institutia cu obrazul curat.

DEZVALUIRI
Chestori, comisari si inspectori de politie acuzati de abuzuri, fapte de coruptie sau comportament infamant au gasit o reteta infailibila sa paraseasca institutia cu obrazul curat. Si cu profit maxim. Cazul celor sapte politisti din Ialomita, despre care am relatat in editia de marti a ziarului nostru, nu este deloc izolat. Este expresia unui fenomen, asa cum dovedesc si relatarile corespondentilor nostri.

Acum un an si jumatate, in urma dezvaluirilor Jurnalului National despre promiscuitatea si coruptia din Politia ialomiteana, avea sa se declanseze o ampla ancheta interna. Inainte ca ancheta administrativa sa ia sfarsit, sapte ofiteri cu functii inalte cercetati pentru abuzuri sexuale, camatarie si ascundere de dosare au scapat basma curata. Au obtinut certificate medicale ca sunt bolnavi-morti si au obtinut pensionarea anticipata, inainte de a fi adusi in fata Consiliilor de Onoare. Astfel, ei au ramas cu pensii grase si au primit anticipat salarii compensatorii de sute de milioane. Abuzurile si infractiunile de care au fost acuzati cei sapte ofiteri fac obiectul unor dosare penale ce mucegaiesc in birourile procurorilor. Azi va prezentam cazuri similare, culese de corespondentii nostri din judetele Gorj, Cluj si Braila.

Lotul "Vizati de IGP", pentru trafic de influenta


Dumitru Hahui, grabnic pensionat
Fara un motiv declarat, la scurt timp dupa un control al IGP, la Braila, insusi seful de la Municipiu, cms. sef Stefan Marinica, a dat bir cu fugitii intr-un sector relativ linistit, la Economic, la Judet, pe unde n-a prea dat efectiv, fiindca a tinut-o tot intr-un concediu de boala, pana cand s-a pensionat, in 2005. Surprinzator, in aceeasi perioada, martie 2005, in scriptele Registrului Comertului, pe numele sotiei acestuia a aparut societatea Crisetana SRL, avand ca obiect de activitate intermedierea infiintarii unor societati comerciale. In 2005, imediat dupa ce IGP a constatat ca a comis abateri si s-a implicat in influentarea solutionarii unei lucrari, cms. sef Dumitru Hahui, adjunct la Municipiu pe probleme de ordine publica, a intrat in concediu, timp in care si-a intocmit dosarul de pensionare. Tot cam atunci, pe numele fiului si sotiei sale a aparut o a treia societate comerciala, cu profil de restaurant.

Civilia politistilor braileni costa statul miliarde


Ion Motoc, obosit inainte de termen
Antonel Colceag, rezervist de lux
Intre "pensionarii de lux" ai Politiei brailene se numara chestorul (r) Ion Motoc, cms. sef (r) Antonel Colceag, fost inspector-sef, respectiv adjunct, fiecare primind cateva sute de milioane de lei, Motoc apropiindu-se chiar de miliard. De altfel, in ultimii doi ani, in Politia braileana s-a instaurat moda ca toti aceia care acumuleaza "bile negre" la dosarul de cadre sa se pensioneze pe caz de boala, anticipat sau la termen. In acest mod, aproximativ 40 de politisti au trecut in rezerva, unii "s-au imbolnavit" chiar inainte de a comparea in fata comisiilor de disciplina, unii inainte ca Parchetul sa declanseze urmarirea penala impotriva lor pentru savarsirea unor fapte care faceau arma de ras, altii si-au deschis dosarele de pensionare anticipata, cu primirea a sute de milioane de lei cu titlul de plati compensatorii, chiar inainte de-a fi destituiti ori sanctionati de IGP sau minister. Intr-un caz, chiar IGPR i-a avansat in grad pe politistii care erau inculpati intr-un dosar penal, sub aspectul complicitatii lor la emiterea a 10 permise auto false unor rromi analfabeti din Ilfov. Pana si fosta comanda a institutiei a luat drumul civiliei pe cai ocolite. Desi insusi ministrul Blaga l-a inclus pe fostul inspector-sef in valul celor "obositi", masurile n-au ajuns in teritoriu, iar cel vizat s-a pensionat anticipat, beneficiind de aproape 900 de milioane de lei vechi - plati compensatorii. Valurile civiliei au atins, in Politia braileana, de la agent pana la chestor, asa incat, la aceasta data, se poate vorbi de cel putin patru loturi de politisti care au "evadat" la mai bine, primind chiar si bani, inainte de-a trece prin furcile esaloanelor superioare sau ale justitiei. Chestorul Ion Motoc sustine ca a luat plati compensatorii de aproape un miliard doar pe hartie si ca, in mana, a primit doar putin peste 700 de milioane ROL. Acesta, care si-a infiintat o firma cu obiect de activitate privind "alte forme de invatamant", intre care scolarizari auto, dar si editarea unor publicatii, a declarat ca va face cursuri pentru purtatorii de arme si manipulatorii de munitie, dar ca n-ar fi exclus ca, peste scurt timp, sa deschida un ziar in Braila.

Lotul "Luare de mita", spaga de 20 de milioane de lei


Doi ofiteri de la Judiciar au fost trimisi in judecata de PNA pentru luare de mita in forma continuata. "Dumitrel Anghel si Patrascu Ionel, inspectori principali, ofiteri la Politia Municipiului Braila, au fost trimisi in judecata, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata. Procurorii PNA au efectuat cercetarea si au trimis rechizitoriul la Curtea de Apel Galati, proband ca, in perioada august 2003-aprilie 2004, ofiterii braileni au pretins unei persoane, in mod repetat, suma de 30 de milioane de lei si au primit 20 de milioane, cu promisiunea ca vor solutiona in mod favorabil un dosar penal in legatura cu savarsirea unei infractiuni de talharie", declara, in 2004, Gabriela Neagu, purtator de cuvant al PNA.

Politistii au continuat sa lucreze in operativ, pana in 2005, cand procesul ajunsese la final. Brusc, Patrascu s-a pensionat anticipat. Apoi, amandoi au fost condamnati cu suspendare (sic!).

Tot in 2004, fostul sef al Arestului a fost invinuit pentru luare de mita. Acuzatorul - un fost politist plecat in tromba din aceleasi structuri, cu ani in urma. Desi s-a "imbolnavit" la scurt timp dupa aflarea vestii, fostul sef al Arestului nu s-a pensionat anticipat, dar a ramas "la dispozitie".

Buget saracit cu circa 4 miliarde de lei


Categoric, multi dintre pensionarii respectivi nu sunt dintre aceia care sa fi plecat chiar cu fruntea sus din structurile MAI. Practic, esalonul superior n-a "lucrat" direct la intinerirea efectivului politienesc, ci a "determinat" o parte dintre politistii trecuti de 45 de ani sa plece, "onorabil" la pensie. Cei care "s-au simtit cu musca pe caciula", ca si aceia care, intr-adevar, dadeau semne de oboseala si de boala au avut prilejul sa puna bastonul si catusele in cui si sa ia si niscaiva sute de milioane de lei de caciula, cu titlul de ajutor, stabilit in raport cu salariul de baza avut in luna schimbarii pozitiei de activitate. Astfel, politistii care implinisera 45 de ani si aveau o vechime intre 25 si 30 de ani sau peste 30 de ani au fost "pasibili" de cate un ajutor egal cu 15-20 de salarii nete - este cazul chestorului Ion Motoc, catalogat ca "obosit" de insusi ministrul Blaga, cms. sef Antonel Colceag, cms. sef Stefan Marinica si cms. sef Stefan Mocanu, "garda veche" a Politiei brailene.

Stefan Mocanu, compensat regeste

Numai in primele trei luni ale lui 2005, aproximativ 20 de politisti braileni s-au pensionat anticipat. Intre acestia, cms. sef Antonel Colceag a primit aproximativ 700 de milioane, cms. sef Stefan Marinica, fost sef al Politiei municipiului si sef al Serviciului pentru Investigarea Fraudelor, aproximativ 600 de milioane. Ceilalti pensionati, cum ar fi cms. sef Stefan Mocanu, fost adjunct al lui Motoc, cms. sef Mihai Frumuz si cms. sef Neagu Mihaila, ca si cms. sef Lucian Zemiankowski, toti implicati in dosarul "Permise false", nu sunt, conform calculelor noastre, departe de ajutoare in suma de cate 500 de milioane de lei.

Asadar, numai pentru rezervistii MAI din Braila, bugetul a fost golit cu aproximativ 4 miliarde de lei vechi.

Sute de milioane pentru prim-adjunctul sefului IJP Gorj


Victor Baroianu, bugetarul imbogatit "cinstit"
In urma cu cinci ani, in Targu-Jiu, doua clanuri conduse de doi capi ai lumii interlope se rafuiau cu bate si cutite in plina strada. Se incendiau autoturisme si case ale politistilor, erau amenintati jurnalisti, se sechestrau persoane, se facea trafic de droguri si se trageau focuri de arma in carciumi. Legea o faceau doi interlopi, Coco Paun si Gelu Livezeanu. Totul sub privirile politistilor. Nimeni nu intervenea. Daca totusi existau scapari ale unor oameni imbracati in uniforma, erau pusi la punct imediat. Asa s-a intamplat in cazul fostului sef al mascatilor, care a incercat sa aplaneze un conflict aparut intre interlopi intr-o carciuma. La cateva zile, masina politistului a sarit in aer, iar sefii acestuia l-au sfatuit sa apeleze la polita de asigurare.

Interlopii aveau legaturi stranse cu cei din conducerea Politiei din Gorj, care se impartise in doua. Unii il protejau pe Paun, altii pe Livezeanu. Abia dupa ce presa a sesizat IGP s-a intervenit. Politia din Gorj a fost decapitata, unii fiind transferati la alte inspectorate din tara, altii sfatuiti sa se pensioneze. Asa s-a ajuns ca prim-adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Gorj, Victor Baroianu, sa fie pensionat anticipat, desi mai avea un an si jumatate pana la varsta pensionarii. Suma pe care politistul o incaseaza lunar este de peste 20 de milioane de lei vechi, iar salariile compensatorii au fost si ele de ordinul sutelor de milioane de lei.

Acuzat ca a inchis ochii in dosarele lui Mischie


Ion Giura nu a mai rezistat trei ani
Liviu Balanescu, sfatuit sa plece dupa Mischie
El - politist, iar sotia - functionara intr-o institutie bugetara, detin patru case, un autoturism de lux, 4 hectare de teren agricol si 0,5 hectare de padure. Atunci cand a fost intrebat cum a reusit sa-si stranga atata avere, politistul a explicat sec: "Din munca cinstita!".

Alt sef pus pe lista neagra a fost Ion Giura, comandantul Politiei municipale Targu-Jiu. Mai avea trei ani pana la pensionare, dar n-a mai putut astepta si a depus dosarul de imposibilitate de-a mai profesa din motive medicale.

S-a ajuns la concluzia ca n-a intervenit pentru aplanarea conflictelor de strada, iar pe timpul conducerii sale s-au dezvoltat clanurile mafiote. Si masina sa a fost incendiata, dar nici pana in prezent autorii nu au fost cunoscuti.

Dupa sefii cei mari, au urmat pensionarile medicale ale sefilor serviciilor importante din Politie. Constantin Barbulescu, seful cercetarilor penale, Ion Pupazan, seful crimei organizate, Nicolae Traista, seful serviciului economic, au parasit si ei sistemul din motive medicale. Dupa plecarea de la conducerea Politiei municipale a lui Ion Giura, a venit Liviu Balanescu. Acesta a fost sfatuit sa se pensioneze tot medical, imediat dupa arestarea lui Nicolae Mischie. S-a constatat ca in dosarele in care Nicolae Mischie si apropiatii sai, Relu Stefanoiu si Constantin Nicovala, erau reclamati de comiterea unor ilegalitati, politistul-sef a inchis ochii, lasand dosarele nefinalizate. Mai avea doar cinci ani pana la pensionare.

Au dezbracat uniforma si au trecut la afaceri


Si Grigore Boca este un politist care si-a descoperit boala inainte cu cativa ani de varsta legala de pensionare. Si lui i-a fost incendiat apartamentul si s-a ajuns la concluzia ca cel care i-a pus foc la casa este un om de afaceri din Gorj cu care politistul avusese o intelegere. Pe vremea cand era sef al Serviciului Economic, Grigore Boca nu i-a intocmit dosar omului de afaceri pentru ca il prinsese cu masini de jocuri de noroc fara licenta.

Atunci cand a fost nevoit sa inceapa cercetarea impotriva prietenului sau, acesta i-a pus foc la casa, iar omul de afaceri a declarat ca avusese o intelegere cu politistul, iar acesta n-a respectat-o. Valentin Brehui este politistul care dupa ce a facut sex cu o minora cercetata pentru prostitutie s-a imbolnavit si a fost nevoit sa-si paraseasca serviciul. El a fost surprins in timp ce "ancheta" o tanara de 17 ani, in masina personala, parcata chiar in fata Inspectoratului de Politie. Fata s-a plans apoi colegilor lui Brehui ca acesta a obligat-o sa intretina relatii sexuale orale cu el, in schimbul promisiunii ca o va scapa basma curata. Ulterior, s-a descoperit ca politistul avea legaturi cu un proxenet, client mai vechi al politiei, pe care-l ajuta atunci cand colegii sai il anchetau. Toti politistii au beneficiat si de salariile compensatorii acordate de stat la plecarea din politie. Aproape toti si-au inceput alte afaceri dupa ce s-au dezbracat de uniforma, fie conduc firme de paza, fie alte activitati comerciale, iar afacerile lor sunt din ce in ce mai "sanatoase".

Un politist corupt a ajuns ziarist de investigatii


Pensionat anul acesta din functia de sef al Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, comisarul-sef Ioan Otel a fost implicat de-a lungul timpului in numeroase scandaluri cu "iz economic". Otel a condus ani la rand diferitele servicii si birouri economice din cadrul Politiei clujene. De numele sau se leaga celebrul caz "al regelui cafelei", de la sfarsitul anilor ’90.

Sirianul Anwar Al Tawil, stabilit la Cluj pe vremea studentiei, a fost trimis in judecata de actualul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul Daniel Morar, pentru contrabanda cu cafea. Sabin Ielceanu, seful de atunci al Directiei de Combatere a Crimei Organizate, l-a acuzat public pe Otel ca are legaturi cu Anwar si ca a incercat sa musamalizeze dosarul sirianului. Mai apoi, Ielceanu a fost trecut pe linie moarta, printr-o iesire la pensie cel putin ciudata. Indepartarea lui Otel, petrecuta in luna ianuarie, a coincis cu pierderea alegerilor de catre PSD si pierderea influentei fostului ministru clujean Ioan Rus la nivelul ministerului.

Numele lui Otel a aparut intr-o investigatie referitoare la activitatea de trafic de persoane si prostitutie desfasurata la clubul de strip-tease Moonlight. Sotii Fulop, patronii stabilimentului, erau rude cu politistul clujean, aici acesta desfasurandu-si chiar si protocoalele de serviciu. La Moonlight, anagajatii IGP Ion Preoteasa si inspectorul principal Eugen Danaila s-au bucurat, alaturi de Otel, de serviciile de calitate ale localului. Cei doi au fost trecuti in rezerva, iar Otel, dupa o musamalizare initiala a controlului disciplinar, si-a cerut retragerea din activitate, binemeritata pensionare. Desi in dosarul penal "Moonlight" numele lui Otel apare in declaratii mai mult decat concludente, acesta nu a fost trimis in judecata. Pentru a-si intregi veniturile, Otel s-a angajat pe post de investigator la o publicatie locala. Realizariile sale profesionale (?) i-au adus functia de director de investigatii. Activitatea sa este ciudata, deoarece nu publica in mod real nici un material jurnalistic.

Cinci comisari, implicati in lotul "Permise false"


Mihai Frumuz, tras medical pe dreapta
Neagu Mihaila, eliberat "pana la noi ordine"
Comanda Politiei Rutiere Braila a fost trasa pe dreapta in februarie 2004. Seful Serviciului, cms. Mihai Frumuz, seful Biroului, cms. sef Neagu Mihaila, subcomisar Aurel Bogdan si agentii-sefi Gelu Gradisteanu si Mihai Budurusi au fost atunci eliberati din functii si mutati - pana la noi ordine - in alte formatiuni politienesti. Altminteri, la 9 ianuarie, cms. Frumuz isi daduse demisia din functie, invocand motive medicale.

Conducerea politiei de atunci ajunsese la concluzia ca, in perioada 2000-2002, cei cinci demisi au facut parte din comisia care a transformat in soferi 10 rromi analfabeti din Ilfov, care depusesera la dosarele de examinare documente de studii in fals. Rromii gasisera la Braila filiera care-i urca la volan, desi n-aveau nici o boaba de carte. Indivizii au prezentat diplome false, in copie, de scolarizare, insa si acte de identitate care atestau ca au domiciliul in Braila. Patru braileni i-au luat in spatiu, pentru a-i ajuta sa-si deschida aici o afacere cu fier vechi. La scurt timp, cercul politistilor implicati in dosarul "Permise false" s-a extins, asa incat toti ofiterii cu functii de conducere din Politia Rutiera au intrat in colimatorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, sub aspectul savarsirii unor "fapte care contravin Statutului Politistului si Codului Etic al lucratorilor MAI", plus complicitate la emiterea permiselor false. Ulterior, trei dintre ofiterii implicati in acest dosar au fost avansati in grad, de Ziua Politiei, chiar cu girul IGPR, dupa care subiectii au inceput sa se pensioneze rand pe rand, fie anticipat, beneficiind de plati compensatorii, fie pe caz de boala. Dosarul de cercetare penala si-a urmat cursul, rezervistii au fost trimisi in judecata, insa procesul nu s-a incheiat nici astazi. Intre timp, fostii politisti si-au deschis societati comerciale. Ex-seful Serviciului Politiei Rutiere, cms. Frumuz, si-a deschis scoala de soferi si s-a implicat in deschiderea unei firme de procesare a carnii.

Cititi si:
  • Spalatoria de comisari (JN - 27 septembrie 2005)

    Aveti cunostinta de cazuri similare? Asteptam sa ni le relatati. Trimiteti informatiile pe mail, la adresele:
    veronica.albulescu@jurnalul.ro si zass@jurnalul.ro.
  • ×