x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Vamesul-sef, dat in gat de slugile lui

Vamesul-sef, dat in gat de slugile lui

de Daniela Dumitrescu    |    Eugen Ciufu    |    09 Aug 2005   •   00:00
Vamesul-sef, dat in gat de slugile lui

Toti angajatii Vamii Arad sunt cercetati penal

Traian Branduse, deja celebrul sef al Brigazii de Supraveghere si Control Vamal din Arad, a acordat un interviu Jurnalului National, in care explica cum seful lui, Gelu Stefan Diaconu, vicepresedintele ANAF, a dat toate dispozitiile soldate cu tepuirea statului. Traian Branduse este deja celebrul sef al Brigazii de Supraveghere si Control Vamal din Arad, cel care a semnat oficial adresa care recomanda vamesilor sa colaboreze cu Academia Romana atunci cand au nelamuriri in privinta aplicarii Codului Vamal. A acordat un interviu Jurnalului National, in care arata cum s-a "intamplat" prejudiciul de cateva sute de miliarde de lei adus la bugetul statului; cum hartia cu Academia Romana este o creatie a biroului pe care il conduce; cum o sa scape basma curata din toata aceasta poveste si cum seful lui, Gelu Stefan Diaconu, vicepresedinte ANAF, a dat toate dispozitiile soldate cu tepuirea statului.

L-am intalnit pe Traian Branduse la Directia Regional Vamala Arad, in modestul birou al Brigazii de Control, pe care o conduce deocamdata provizoriu. Manca o portie de salata cu branza, in timp ce secretara ii cauta pe computer niscaiva blues. Ne-a fixat cu privirea din catatura rosiei si, intr-un tarziu, ne-a invitat inauntru. A refuzat categoric sa fie fotografiat din motive oarecare.

Documente interstelare

Traian Branduse: Ma cautati in legatura cu Falco si adresa aia cu apropierea planetelor...?

ACTE IN SICTIR. Acest document "elaborat la misto" este unul oficial, inregistrat la Ministerul Finantelor. Pe banii nostri!
Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI
Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI

Dumneavoastra ati semnat adresa respectiva?
De la mine a pornit ca sunt sef de brigada; a conceput-o un compartiment si eu am dat-o. Pai, daca le spui o data ca pot beneficia de facilitati vamale, ce mai vor? Le-am facut adresa pe care mi-au cerut-o.

A mai fost o adresa inaintea celei de care vorbim...
Sigur. Ei cereau in plus. Pai, stati asa, acolo erau niste conditii conform unui ordin primit de la Bucuresti. Si oamenii au fost pe teren si au verificat exact conditiile alea. Si-au zis: conform acelor conditii stipulate in actul respectiv, pot beneficia de facilitati vamale. Nu, ei voiau sa zicem ca nu pot beneficia de facilitati vamale. Nu se poate, noi, Brigada de Supraveghere, nu ne putem substitui vamii...

In raportul pe care Curtea de Conturi l-a intocmit, in urma controlului efectuat la Arad, se precizeaza faptul ca ordinele semnate de seful vamilor, Gelu Stefan Diaconu, reprezinta simple opinii, si nu dispozitii. In concluzie, domnul Diaconu nu are nici o legatura cu actele care s-au semnat atunci si care aveau sensul si puterea unei decizii care trebuia executata de vama...
Pai, da. Si la mine e tot opinie, pentru ca nu vamuim noi.

Opinia dvs. nu a fost data pe bani?
Care bani?

Domnul Diaconu si-a exprimat o opinie in scris. La fel si dvs. Insa procesul de vamuire suporta niste taxe conform legii, care sunt valabile sau nu din punctul dvs. de vedere... Insa aceste taxe sunt platite. Deci ordinele se executa pe bani.
Da, dar ati vazut ca tot domnul Diaconu si-a asumat responsabilitatea pentru cea de-a doua adresa. Prin aceasta adresa, dumnealui spune ca firma Falcotrade nu beneficiaza de facilitati vamale.

Cea de-a doua hartie de care vorbiti dvs. este convenabila domnului Diaconu. Desi, daca generalizam, si aceasta hartie poate fi considerata o opinie, nu?
Pai, nu, aia si-o asuma. Hartia prin care precizeaza faptul ca firma respectiva nu beneficiaza de scutiri pentru ca a dat-o gresit. In sensul asta. Eu nu mai am ziarul sa va arat. (Jurnalul National in care a fost publicata ancheta. Domnul Branduse incearca, nereusit, sa parafrazeze raspunsurile sefului din interviul nostru - n.n.)

Domnul Diaconu sustine si acum ca firma beneficia de scutiri?
Da, sigur. Ca si alte societati.

Curtea de Conturi spune invers, ca societatea respectiva nu beneficia de scutiri vamale.
Treaba lor. In perioada aia a fost o adevarata nebuneala, daca stiti...

Da, ne-a povestit domnul Diaconu cum e cu sarabanda legislativa...
S-a schimbat Legea investitorilor straini... Intr-un an au aparut vreo trei acte normative. Le am aici. Vi le arat.

Oricum, dvs. aveti pozitia de tap ispasitor. Asa se vede din afara.
Nu cred.

Sunteti cercetat penal!
Toti suntem cercetati penal. Toti de la Vama Arad. Stati un pic. Eu am fost cercetat in 2000.

Si acum sunteti cercetat...
Da’ nu conteaza. Am fost cercetat in 2000 si s-a dat neinceperea urmaririi penale.

Iar acum sunteti cercetat din nou. In acelasi dosar.
Da, sigur. Care-i problema? Pot fi cercetat pana la adanci batraneti, care-i problema?

Hopa Mitica

Dumneavoastra cum vedeti toata povestea asta?
Pe lege?

Pai, cum altfel?
Pai, nu, ca au fost alte societati care, exact ca societatea respectiva, au functionat pana-n 2002.

Ce societati?
Societati in tara. Eu nu pot sa verific treaba asta. Adica alte spete la fel ca si aia, care au fost la Ministerul de Finante si acesta le-a dat castig de cauza. Le avem aicea. Deci la fel s-a intamplat. Si alora li s-au facut acte constatatoare si au mers in contestatie la Ministerul de Finante, si Ministerul de Finante le-a dat castig de cauza. Daca vreti, eu va pot pune la dispozitie documente...

Da, vrem.
E, pai stati putin, ca nu e chiar asa. Ce vreti sa stiti despre aceasta societate? Nu asa... ca aici avem "n" dosare. Pentru ca dumneavoastra aveti documente. Acolo aveti situatia exacta. Acolo se spune tot.

Curtea de Conturi va aduce un numar impresionant de acuzatii...
Treaba lor, sa acuze. Parca asta inseamna ca suntem si vinovati.

Dar de ce credeti ca acest dosar a fost redeschis, de vreme ce s-a mai cercetat o data si dvs. ati primit NUP?
Pai, da’ trebuie! De vreme ce un om a fost cercetat o data, se redeschide dosarul sa vada domnii daca au aparut elemente in plus. Pe de alta parte, nu se poate cerceta un om asa la infinit, ca elemente noi n-au aparut. Doar faptul ca unii oameni tot incearca sa zgandareasca acest dosar.

Sa va spunem cum intelegem noi aceasta speta: s-a deschis un dosar penal, care a fost inchis pentru ca nu era nimeni vinovat. Firma a dat faliment si statul trebuie sa suporte un prejudiciu de sute de miliarde de lei, reactualizarea ajunge la milioane de euro cu toate actele constatatoare... Cine se face vinovat de facilitatile vamale acordate ilegal? Contribuabilul roman, care urmeaza sa plateasca acum din buzunar acest prejudiciu!
Da’, dar stiti din ce cauza a dat faliment?

Chiar suntem curiosi. Deslusiti-ne acest mister...
Din cauza organelor statului. Pentru ca au inchis-o!

Firma a dat in judecata vreo institutie a statului?
S-a judecat cu Directia Generala a Vamilor.

Si cu asta s-au rezolvat lucrurile. Falimentul firmei a rezolvat si prejudiciul.
Stati un pic, nu ma luati asa. Dvs. ce stiti de firma Falcotrade?

Fiti mai exact. In ce privinta?
Aveti pregatire juridica?

Da. Dumneavoastra?
Societatea respectiva este investitie la Legea 35 sau nu?

Legea 35/91 privind investitiile straine spune asa: "Societatile comerciale beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale (...) daca materialele consumabile au fost folosite in productia proprie pe o perioada de doi ani". SC Gao Luo, firma preluata de Falcotrade, nu a beneficiat niciodata de facilitatile acestei legi. Mai mult, nu avea in obiectul de activitate productia de marfuri alimentare...
Stati putin, doi ani de cand? Va rog, puneti-mi intrebari punctuale. Nu vorbim asa, generalitati...

Raportul Curtii de Conturi precizeaza ca......
Stati putin, ca si eu am un raport al Curtii de Conturi!

Pai, cate au fost?
Nu stiu. Eu asta il am. Dvs. il aveti pe general, eu il am pe bucati. Va rog, in acest raport aratati-mi numele meu...

In raportul acesta se precizeaza ca toate ordinele date in vami sunt opinii....
Da, si care e problema?

Intr-unul dintre rapoartele Curtii de Conturi apar numele a 30 de vamesi.
Va rog, discutati cu toti cei 30 de oameni. Am impresia ca ati venit glont la mine.

Dumneavoastra sustineti ca liberul de vama s-a dat in mod legal in cazul Falcotrade. Din cate stim, Brigada de Control si Supraveghere Vamala are ca atributiuni verificarea legalitatii operatiunilor vamale.
Noi, in limita atributiunilor pe care le-am avut, am procedat in mod legal. Confom normelor venite de la Bucuresti.

Ati primit dispozitie de la domnul Diaconu...?
Este un ordin circular. Brigada de Control a procedat conform legii, conform acelui ordin circular. Haideti sa discutam pe fondul problemei. Stiti din ce cauza a aparut acest debit? Raspundeti! Conform punctelor de vedere ale organelor. Daca nu beneficiaza, de ce, si daca beneficiaza, de ce? Daca sustineti punctul de vedere al organelor, spuneti ca firma nu beneficia de facilitati vamale...

Explicati-ne dvs. cum stau lucrurile...
Pai, eu nu pot sa va explic. Sunt probleme de vama. In acel an s-au schimbat legile la nebuneala. In ’97-’98 a aparut legea asta a investitiilor straine, apoi a aparut o ordonanta de guvern, peste cateva luni s-a anulat. Apoi a aparut o alta lege, care a aprobat ordonanta de guvern, au aparut normele metodologice. Ce vreau sa zic? Si juristii au dat chix. Si Curtea de Apel Timisoara...

Despre ce juristi vorbiti, din DRV?
Astia, aia de la Curtea de Conturi, care nu sunt juristi, sunt economisti; aia de la Curtea de Apel. Au luat de buna ca este un debit. Ati vazut ce-a zis domnu’ Diaconu in interviul pe care i l-ati luat? (Ne spune soptit) Ca este un debit artificial. Ca pe fond firma beneficia de facilitati vamale. Sunt alte spete la fel. Facilitatile alea in derulare au fost scoase in 2002. Exista multa legislatie si procedura vamala. Eu am procedat corect. Am procedat corect. Am trimis echipa de control la firma. In baza acestui control a facut adresa la Biroul Vamal Arad si aicea punct.

Daca tot sunteti un fan al interviului cu domnul Diaconu, probabil ati observat ca dumnealui acuza sarabanda legislativa. Sunteti de aceeasi parere?
Da. Ati vazut ca zice ca debitul este artificial. Ce vreti sa aflati de la mine in plus fata de ce ati aflat de la domnul Diaconu?

Credeam ca sunteti persoane diferite...
Omu’ isi asuma si acea adresa, ce mai vreti? Adresa a doua, in care spune ca firma nu beneficia de facilitati vamale.

Punctual, Curtea de Conturi spune ca, la data efectuarii importurilor, societatea respectiva nu intra sub incidenta Legii 35/91, deci contrar a ceea ce sustineti dvs., din cauza faptului ca, la acea data, nu avea facilitati in derulare...
Asa spune? V-arat eu o adresa de la Ministerul de Finante de la Directia de Politica si Legislatie Fiscala. Ei transmit adresa lui Dinu Vama. E vorba de forma juridica. In momentul in care s-au schimbat actionarii, toti spun ca a aparut o noua societate, or, asta nu e adevarat din punct de vedere juridic. Avem adresa de la Registrul Comertului. Cum poate o judecatoare sa spuna ca Falcotrade s-a infiintat in ’98, cand a preluat actiunile de la Gao Lao? Nu este adevarat, Falco s-a infiintat in ’93 sau cand s-a infiintat Gao Lao aia.

Doua firme intr-una

Deci dvs. sustineti ca Falcotrade exista inainte sa ia fiinta, sub denumirea de Gao Luo?
Da. Asa e. Chiar daca se schimba denumirea societatii, chiar daca se schimba ascociatii, societatea ramane aceeasi.

Si cu obiectul de activitate cum ramane?
Ala se poate completa. Si astia au facut la fel. In momentul in care au preluat societatea si-au adaugat in obiectul de activitate productia de carne. Operatiunile vamale se fac conform Codului Vamal si Regulamentului Vamal de catre organele operative vamale, de catre vami. Noi nu suntem organ de vamuire si de acordare a liberului de vama. Acest ordin circular in baza caruia am actionat este dat in completarea altor ordine. Facilitatile la investitiile straine se dau pe propria raspundere a societatii respective. Conform acelui ordin, Brigada de Supraveghere avea obiectivul de a controla societatile sa vada daca respecta conditiile pentru ca o investitie straina sa poata beneficia de facilitati. Si am gasit multe societati care au vamuit, nu aveau nici un spatiu de productie si au plecat, au disparut. Vamuiau un vagon de zahar si dispareau. Ca sa elimine acest inconvenient, astia s-au gandit ca societatea sa mearga la vama. Acest ordin circular nu poate modifica o lege sau o hotarare de guvern. Organele vamale sunt cele care dau liberul de vama. Acum ce-a zis legiuitorul, adica directorul general al vamilor: sa bagam Brigada sa verifice niste treburi punctuale, inainte de a da liberul de vama. Vama accepta declaratia si documentele le inregistreaza, verifica, si inainte de a acorda liberul de vama sesizeaza brigada, si ea verifica obiective punctuale. E o notiune foarte abstracta ce va spun eu acum.

Si interpretabila. Sa nu uitam raspunsul interstelar pe care l-ati dat vamesilor atunci cand aveau nevoie de lamuriri. In alta ordine de idei, aceasta era o procedura tipica pe care dvs. o urmati?
Atipica, pentru ca asta a venit in completare la procedura vamala. Eu am trimis oameni sa verifice acolo si mi-au spus ca, potrivit ordinului, lucrurile sunt in regula. In baza asta am trimis adresele catre vama.

Cine v-a dat dispozitie sa faceti verificarile in aceasta maniera?
Bucurestiul!

Ce greutate are acest ordin transmis in vami? Care este gradul de aplicabilitate?
Este o norma interna.

Inteleg ca nu este o opinie. El este un ordin si trebuie indeplinit.
Normal. Pai, cum altfel? In primul rand ca mie nu mi-a demonstrat nimeni de ce ma fac vinovat. Am respectat sau nu prevederile acestui ordin? Ei spun ca adresele sunt ilegale. Pe mine nu ma intereseaza legea. Eu nu am dreptul sa ma implic in procesul de vamuire. Veniti sa vedeti daca am respectat sau nu ordinele. Eu va arat o hartie prin care mi se transmite ca, in cazul in care nu respect acest ordin, voi fi sanctionat disciplinar si pot merge pana la desfacerea contractului de munca (ne arata hartia). Si atunci? De ce imi faci dosar penal daca eu am respectat ordinul?

Puneti la indoiala si raportul Curtii de Conturi?
Pai, Curtea de Conturi a facut o facatura. Au venit, au facut un control si pe mine nu m-au intrebat nimic. Daca imi stabilesti o raspundere civila si ma trimiti in judecata, trebuie sa ma intrebi si pe mine ceva, nu? Trebuie sa ma apar.

Domnule Branduse, daca un vames are in fata un ordin venit de la Bucuresti si legea care spune cu totul altceva decat acest ordin, ce act respecta?
Eu trebuie sa execut ordinul. Acest ordin nu este in contradictie cu legea, el se afla oarecum la limita legii. Intelegeti ce va spun? Eu trebuia sa primesc intai o sanctiune disciplinara ca nu am respectat ordinul, si apoi mai vorbim. Nu eu am scris ordinul. Este treaba celor de la Bucuresti. De aici incolo, eu nu mai am nici o raspundere.

Cei de la Curtea de Conturi nu v-au intrebat nimic?
Nu. Numele meu a aparut ulterior in raportul Curtii de Conturi.

Ulterior fata de ce?
V-am spus ca a fost o facatura. Daca aveam ordinul circular si am actionat in baza lui, spuneti-mi unde scrie ca eu trebuie sa verific facilitatile in derulare? Aici scrie asa: "Biroul Vamal va verifica si accepta declaratia vamala de import si o va inregistra in evidentele sale". Daca nu era investitie straina conform actelor, el (Biroul Vamal - n.n.) nici nu mai trebuia sa-mi transmita mie cererea de verificare. Pentru ca eu verific ceva ce el nu poate verifica in vama. Pentru ca, daca verific mai mult, atunci eu ma substitui lui. Atributiunile acestea sunt stabilite de lege si de regulamente.

Deci dvs. respectati ordinele circulare si pe alocuri legea...
Eu in baza ordinului nu pot sa fac niste verificari care sunt prevazute in lege, pentru ca incalc ordinul si iau sanctiune. Ma intelegeti?

Credeti ca cineva din sistemul vamal ar fi avut interesul sa creeze artificial si, bineinteles prin influenta, aceasta sarabanda legislativa pentru a bulversa sistemul juridic si implicit pe cel vamal, cu rezultatul voit al acestor prejudicii?
Eu cred ca intentia a fost buna, dar cei care au facut-o initial nu au gandit in timp, iar cei care au vrut sa schimbe legea au vrut sa forteze nota.

Ati fost vreodata sanctionat administrativ?
Da. De vreo trei ori pe vremea lui Dinu Vama, dar doua dintre sanctiuni au fost anulate.

De ce ati fost sanctionat si de ce v-au fost anulate sanctiunile?
Nu pot sa va spun. Poate alta data.

SFANTUL ORDIN
"In primul rand ca mie nu mi-a demonstrat nimeni de ce ma fac vinovat. Am respectat sau nu prevederile acestui ordin? Ei spun ca adresele sunt ilegale. Pe mine nu ma intereseaza legea. Eu va arat o hartie prin care mi se transmite ca, in cazul in care nu respect acest ordin, voi fi sanctionat disciplinar si pot merge pana la desfacerea contractului de munca. De ce imi faci dosar penal daca eu am respectat ordinul?" - Traian Branduse, sef Brigada de Control si Supraveghere Vamala, Arad

FILOZOFIE VAMALA
"Acum ce-a zis legiuitorul, adica directorul general al vamilor: sa bagam Brigada sa verifice niste treburi punctuale, inainte de a da liberul de vama. Vama accepta declaratia si documentele; le inregistreaza, verifica, si inainte de a acorda liberul, de vama sesizeaza brigada si ea verifica obiective punctuale. E o notiune foarte abstracta ce va spun eu acum!" - Traian Branduse, sef Brigada de Control si Supraveghere Vamala, Arad

LIMITA LEGII
"Eu trebuie sa execut ordinul. Acest ordin nu este in contradictie cu legea, el se afla oarecum la limita legii. Intelegeti ce va spun? Eu trebuia sa primesc intai o sanctiune disciplinara ca nu am respectat ordinul si apoi mai vorbim. Nu eu am scris ordinul. Este treaba celor de la Bucuresti. De aici incolo eu nu mai am nici o raspundere!" - Traian Branduse, sef Brigada de Control si Supraveghere Vamala, Arad

NU RATATI
In ziarul de maine puteti citi, in exclusivitate, despre modalitatile prin care vamesii strang bani in slujba politicienilor.
×