x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Caravana Jurnalul 2007 Guvernul recomandă: Vacanţă la Tiraspol!

Guvernul recomandă: Vacanţă la Tiraspol!

de Anca Scarlat    |    10 Aug 2007   •   00:00
Guvernul recomandă: Vacanţă la Tiraspol!
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Site-ul oficial al Ministerului Culturii şi Turismului din Republica Moldova recomandă la capitolul "Oraşe turistice" următoarele: Bălţi, Cahul, Soroca, Bender, Tiraspol şi Chişinău. In completare, noi am putea recomanda pentru Tiraspol şi Bender: nu uitaţi acasă casca, vesta antiglonţ şi kalaşnikovu’…



Site-ul oficial al Ministerului Culturii şi Turismului din Republica Moldova recomandă la capitolul "Oraşe turistice" următoarele: Bălţi, Tahul, Soroca, Bender, Tiraspol şi Chişinău. In completare, noi am putea recomanda pentru Tiraspol şi Bender: nu uitaţi acasă casca, vesta antiglonţ şi kalaşnikovu’…


Chişinăul e un oraş frumos şi verde, intr-adevăr. Are şi obiective turistice. Soroca e un loc interesant şi merită vizitat. Cahul şi Bălţi ar putea fi… Dar Bender şi Tiraspol, faimoasele oraşe din Transnistria, ar putea fi destinaţii pentru turism extrem! Se pot adresa, intr-adevăr, amatorilor de adrenalină de cea mai bună calitate, in contractul cu agenţiile urmănd a se specifica faptul că "vacanţa" se poate prelungi pe o perioadă nedeterminată, iar cazarea poate fi intr-un beci răcoros de la Tiraspol. Nu se ştie cu exactitate care beci, dar e intotdeauna răcoros…


AVERTIZARE CA ŞI CUM… n-ar fi foarte important, in finalul de-a dreptul mirificei descrieri a Tiraspolului de pe acelaşi site, ministerul mai mult recomandă subtil decăt avertizează pe potenţialii turişti care stau mai prost la capitolul cultură generală: "Pentru moment, fluxul de turişti spre oraşele situate in regiunea transnistreană a Moldovei este limitat din cauza disputei intre autorităţile locale autoproclamate şi autorităţile oficiale din Chişinău. In cazul cănd doriţi să organizaţi o vizită in Tiraspol sau Bender, recomandăm să vă adresaţi la una din agenţiile de turism." Ba există şi transport fără probleme: "Ruta Chişinău - Tiraspol este deservită de transportul public de la Autogara Centrală Chişinău. Periodicitatea: o rută la fiecare 30 minute." Nu scrie nimic despre intoarcere! Poate nu mai e nevoie… Asta pentru că, aşa cum arată acelaşi site oficial, "Tiraspolul este un oraş verde, cu o frumoasă zonă de odihnă pe malul Nistrului. In centrul oraşului găsim o veche grădină dendrologică din Moldova. Se pot vizita Muzeul de Istorie, Universitatea «T. Sevcenco», Teatrul Dramatic, monumentele lui A. Suvorov şi decembristului V. Raievschi. O excursie interesantă pot fi intreprinsă spre «Vălceaua Colcot» - un cunoscut monument geopaleontologic din Moldova. Orăşenii au indrăgit o zonă mare de odihnă in preajma lacului Cuciurgan."


CINE-A AUZIT DE "INCOMING"? Nu ştim la ce s-au găndit guvernanţii Moldovei cănd au făcut recomandarea, dar, pentru agenţiile de acolo, turismul inseamnă aproape in exclusivitate "outgoing", adică trimiterea turiştilor in alte ţări. "Outgoing-ul" intră din punct de vedere economic la categoria importurilor, pentru că banii se duc spre alte destinaţii, nu vin in ţară. La Chişinău am intălnit insă şi oameni care vor să-şi văndă ţara. Am apelat la Ludmila, o viitoare patroană de agenţie de turism, pentru ceva recomandări mai aproape de realitate, neputănd accepta propunerile oficialilor pentru o vacanţă de vis la Tiraspol. "Vreau să vă duc intr-unul dintre cele mai importante obiective pentru noi, la Mileştii Mici, să vedeţi colecţia de aur!", ne-a spus ea bucuroasă că işi poate exersa măna chiar inainte de a incepe treaba la agenţie. Şi am pornit impreună spre unul dintre locurile pe care Liuda - cum o alintă prietenii - vrea să-l prezinte turiştilor străini, chiar dacă va fi nevoită să facă totul pe cont propriu. Deşi este din Coşniţa, unul dintre satele de pe malul stăng al Nistrului, nu s-a grăbit să ne "recomande" această "destinaţie turistică", aşa cum face guvernul de la Chişinău… Ea vrea să promoveze Moldova. "Asta e ideea mea, cum să reuşesc să fac publicitate ţării mele. Agenţia e acum in curs de infiinţare. Incep de la simplu la compus. Nu este turismul la noi aşa cum trebuie să fie. Ar trebui să se bazeze pe banii pe care-i aduci in ţară, nu pe ceea ce duci la alţii. Noi suntem incă blocaţi", ne-a explicat Liuda pe scurt ce are de gănd să facă.


PRIMII PAŞI. "Totul se face de la mic la mare!", ne-a spus şi ea, dar şi ceilalţi moldoveni care incearcă mai mult pe cont propriu să facă ceva pentru ţara lor. Sunt conştienţi că mai au destul de aşteptat pănă vor avea primele rezultate bune. Deşi este istoric şi a inceput studiile doctorale, Liuda a fost nevoită să muncească cinci ani in Italia ca să poată strănge bani pentru viitoarea afacere. "Acolo am muncit, am invăţat limba, am cunoscut oameni, mi-am făcut prieteni", spune ea. A stat in Italia impreună cu soţul şi cei doi copii. La munca de jos, pentru că diplomele nu sunt recunoscute. Anul acesta s-au intors la Chişinău şi vor să văndă Moldova mai intăi italienilor. "Lor le place să facă afaceri cu oameni serioşi şi să nu fie mizerie acolo unde merg. Sper să reuşesc să găsesc locuri bune in care să-i duc", spunea ea.


Deja a programat o familie de italieni care va vizita Moldova in august. A fost prima ei iniţiativă de promovare a ţării ca destinaţie turistică. "Acum facem şi un film de prezentare a Moldovei pentru un post de televiziune din Italia. Fiecare prezintă o destinaţie pe care a vizitat-o. Această familie a vizitat jumătate de lume, iar doamna e scriitoate şi mă bazez foarte mult pe asta", ne-a mai explicat. Insă, de la faimosul minister nici nu s-a găndit să ceară vreun ajutor pănă acum, cu toate că iniţiativa ar trebui să-i intereseze şi pe guvernanţi: "Vin italienii cu tot al lor. Ei filmează, duc filmul la Roma şi montează acolo. Din două ore trebuie să facă 15 minute. Pe parcurs poate voi face circuite comune cu Romănia. Am mare incredere in proiectul meu, pentru că avem o ţară frumoasă. N-a făcut incă nimeni ceea ce vreau să fac eu şi am un proiect foarte ambiţios. Sper să colaborez şi cu Ministerul de Turism."


Invaţă unii de la alţii

La Mileştii Mici, galeriile se intind pe 200 de kilometri, cu 55 de kilometri folosiţi pentru depozitarea vinurilor. Am dat acolo peste alţi oameni care ştiu ce ar putea insemna pentru ei "incoming-ul". Ştiu foarte bine ce potenţial au şi căt ar putea să căştige dacă ar avea mai mulţi vizitatori. In subterane, indrumaţi pas cu pas de ghidul cramei, am văzut cum discuţiile lor aveau mereu ceva constructiv. Fiecare a venit cu căte o idee sau chiar propunere, pentru o colaborare căt mai bună in viitor. Acum au douăzeci de mii de vizitatori pe an, dar s-ar putea şi mai mult. Aşa crede şi Liuda, care simţea nevoia la fiecare pas să le propună gazdelor ce imbunătăţiri ar mai putea aduce. "Ar fi mai frumos dacă ar fi aici un minicar, pentru că in maşină nu ai aceeaşi senzaţie. Nu simţi mirosul ăsta fantastic al vinului şi răcoarea", s-a găndit ea, cănd am coborăt impreună din maşină pe Strada Sauvignon, după ce am mers cam 2 kilometri printre butoaie. "Da, pe viitor o să ne organizăm altfel, pentru că şi gazele de la maşină afectează pereţii şi aerul", a răspuns ghidul, recunoscănd că cei de la cramă s-au găndit la schimbări, dar totul e incă la inceput. Am ieşit după două ore din subterane cu o promisiune a Ludmilei de a se intoarce foarte curănd cu turişti străini. Şi aşa va face in continuare, pas cu pas.

×
Subiecte în articol: caravana jurnalul 2007 Tiraspol