x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Condamnat la moarte Jurnalul unui condamnat la moarte

Jurnalul unui condamnat la moarte

de Valentin Zaschievici    |    Veronica Micu    |    06 Oct 2006   •   00:00

Petre Dogaru si-a croit drum catre voi prin pagi-nile ziarului. Jurnalul con-damnatului la moarte nu este nici pe departe la final. Pregatim noi episoa-de la fel de interesante. Pana vom relua publicarea acestora, va oferim raspun-sul la intrebarea ""cum a ajuns infractor Petre Dogaru"" si va prezentam cateva aprecieri ale sale despre per-sonaje ale lumii interlope, pe care el le-a intalnit in puscarii.

  • Am devenit hot profesionist furand pentru militian
  • Punct si de la capat

    LIBERTATE. Cand a iesit din puscarie, Petre Dogaru a gasit o ruina in loc de casa

    Jurnalul condamnatului la moarte nu s-a terminat. Pregatim noi episoade. Pana vom relua publicarea, va povestim cum si-a inceput povestitorul cariera de infractor.

     

    Petre Dogaru si-a croit drum catre voi, prin paginile ziarului, in toamna anului trecut. Ne-a trimis o scrisoare la redactie, careia noi i-am dat atentie. Se intampla cu doua luni inainte de-a fi eliberat. Ne-am dus de indata la Puscaria Galati, am vorbit cu el foarte putin. El se temea ca nu cumva contactul cu noi sa-i ingreuneze eliberarea. Noi nu voiam decat sa stie ca va fi asteptat la iesirea din penitenciarul unde petrecuse 20 de ani din viata. Si l-am asteptat. L-am luat cu noi la Bucuresti, am povestit saptamani in sir si am inregistrat discutiile pe reportofon. La iesirea de pe poarta puscariei, Petre Dogaru nu prea stia incotro s-o apuce. Un sindrom din pacate prea frecvent in randurile celor care apar in lume dupa ani multi de recluziune. Cand a devenit om liber, Petre Dogaru nu avea nimic al lui. Nu casa, nu masa... Parintii murisera demult, locuinta era o ruina, prin curtea casei misunau serpii. Rudele, sarace, l-au primit cum au putut mai bine, au impartit cu el putinul pe care-l aveau, dar putinul lor era... foarte putin, iar el era prea mandru sa primeasca pomana.

     

    Viitorul, pentru un fost puscarias trecut de 50 de ani, e o chestiune foarte complicata. La inchisoare conta sa supravietuiesti prezentului. Afara, cine ar fi dispus sa dea o sansa unui om cu asemenea trecut, cine l-ar angaja? Si ce-ar sti el sa faca, in fond? Sa fie paznic de noapte, de pilda, pentru ca un angajat care a fost hot poate fi cel mai fidel paznic al oricaror bunuri. Cu o conditie: sa o rupa definitiv cu trecutul si sa fie crezut pe cuvant. Chiar sa fi fost crezut, ar fi primit probabil salariul minim pe economie. O chirie intr-o maghernita te costa cam salariul minim pe economie... Mai ca-ti vine sa te intorci la puscarie, asa cum au facut, de nevoie, multi asemeni lui.

     

    Hotul nu mai vrea sa fure

    RAZBUNARE. Ucigasii platiti au vrut sa-l omoare
    Petre Dogaru a ales sa sfideze norocul. Si-a facut pasaport. A plecat in primavara in strainatate sa munceasca. Nu i-a mers. N-a ramas sa fure. Noua ne-a spus ca nu mai are chef de puscarie, ca nu va mai fura niciodata. L-am crezut si il credem. Hotii au cuvantul lor. E drept, Dogaru este, in fata legii, nu numai hot, ci si criminal. Noi, insa, avem motive temeinice sa credem doar intr-o anume parte a biografiei sale oficiale, inscrisa in cazier. Anume, suntem de parere ca personajul nostru a furat si a talharit. Rechizitoriul si sentinta (singurele documente oficiale despre crimele ce i-au fost imputate si la care am avut acces) nu sunt deloc convingatoare. Dar aceasta e alta poveste. Dupa trei saptamani, Petre Dogaru s-a intors din Occident mai sarac decat plecase. A mai vegetat un timp in tara, a incercat o slujba ici-colo, a decis sa plece din nou. Acum e in Italia, unde sta pe unde apuca, gaseste sa munceasca o zi pe saptamana. O duce mizerabil. Dar refuza sa mai fure, asa ca nici carabinierii nu au motiv sa se lege de viata lui. Spera sa gaseasca o slujba care sa-i permita sa-si traiasca onorabil restul zilelor.

     

    Petre Dogaru va reusi, probabil, sa o scoata cumva la capat. Pentru ca e un supravietuitor. Ne-am convins ca e un supravietuitor asta-iarna, cand, cedand unor sfaturi nu tocmai intelepte, el a luat decizia sa apara la o controversata emisiune tv. Ii pare rau si acum pentru aceasta decizie. Pentru ca, la doar cateva zile dupa ce a aparut pe postul tv pe care, din respect pentru cititori, n-o sa-l numim, a fost asteptat la iesirea din blocul in care locuiau rudele din Bucuresti la care statea. Patru indivizi l-au tocat cu batele si rangile. A suferit vatamari atat de serioase, incat un om obisnuit ar fi murit. El a supravietuit si e acum intr-o forma perfecta. Agresorii, mardeiasi tocmiti, i-au administrat o corectie cu scopul de a-l ""scoate din circulatie"". Nu le-a mers. ""Victima"" e bine-mersi. Iar noi suntem acum pe urmele lor.

     

    Cele 30 de capitole din ""Jurnalul unui condamnat la moarte"", pe care le-ati citit, nu epuizeaza catusi de putin sacul cu povesti al lui Petre Dogaru. De aceea, deocamdata, intrerupem acest serial lasand loc de ""va urma"".

     

    Cine sare sa-l ajute pe Dogaru?

    Acum, va oferim raspuns la intrebarea ""cum a ajuns infractor Petre Dogaru?"" si va prezentam cateva aprecieri ale sale despre personaje ale lumii interlope, pe care el le-a intalnit in puscarii.

     

    Si maine Petre Dogaru s-ar intoarce in tara daca ar avea de ales. Daca printre cititori sunt oameni care cred in reabilitarea infractorilor, care cred ca fostii puscariasi mai au o sansa, atunci ii invitam sa o dovedeasca. Ii pot oferi lui Petre Dogaru, sau lui Vasile Olteanu, prietenul sau, recent eliberat si el, o slujba, un adapost, un rost. Ii pot face sa se simta utili, sa-si vina in fire. Si, daca nu suntem siguri ca exista viata dupa moarte, pariem, in schimb, ca mai poate exista viata dupa puscarie. Noi suntem dispusi sa tinem pariul.

     

    Lui Petre Dogaru ii pot fi lasate mesaje pe adresa si la telefoanele redactiei, la adresa de mail sau direct, la tel. 0039.320.55.65.250.
    ×