x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Cu cheia de gat Loisir in Papusoi-land

Loisir in Papusoi-land

de Paula Anastasia Tudor    |    23 Aug 2006   •   00:00
Loisir in Papusoi-land

Pentru copiii cu cheia de gat vacanta este marea provocare. S-au dus grijile legate de scoala, de teme, de program. Aceeasi portie de libertate atarna insa diferit in balanta vacantei de vara. Cu cat te indepartezi de oras si te afunzi pe drumurile de tara, cheia atarna la gat din ce in ce mai grea.

Inainte de ""89, vacanta mare insemna tabere de pionieri, concedii cu parintii, mers la bunici sau batut mingea pe betonul din fata blocului. Acum, ofertele sunt ceva mai diversificate. Au ramas bunicii, taberele au suferit in timp ample schimbari de fond. S-a reinventat cercetasia si, promotie in catalogul cu pagini lucioase, au fost infiintate centrele de loisir. Dar pentru multi dintre copiii de azi, statul singur acasa in vacanta este singura perspectiva.

LA BUNICI. Nici vacantele la tara nu mai au farmecul de altadata. Pensionati prematur pe caz de boala, multi dintre bunicii de astazi si-au luat job-uri cu juma de norma, ca sa poata supravietui tranzitiei interminabile. Nu mai au vreme si nici rabdare sa stea cu ochii dupa nepoteii lor... Razvan are 11 ani si-si imparte vacanta intre reprize de fotbal pe plaja. Recunoaste ca ii place sa mearga la bunici. "Mai merg la bunicul cand e in tura, ca e paznic la hotel, argumenteaza el dintr-o suflare. Si stau acolo toata noaptea, ma duc la internet, joc biliard…" Cei mai multi dintre copii marturisesc ca "e mult mai fain sa ramai toata vara singur acasa si sa-ti faci programul cum iti place". Adica "internet cat cuprinde, desi prefer sa ies sa ma intalnesc cu prietenii", marturiseste o pustoaica.

IN TABERE. Oferta de tabere se intinde cat toata lumea. Sunt tabere la munte, la mare, in muntii nostri sau in Alpi, pe plaja din Venus sau pe cea din Nisa. Sunt tabere pentru toate gusturile: de pictura, de arta teatrala, de fotografie, de muzica, de dans si bune maniere sau de limbi straine. Sunt tabere pe grupe de varste pornind inca de la 3 ani si pana spre 18. "Am fost anul trecut in tabara in Moldova, dar imi place mai mult singur acasa", spune Dani, un baiat de 10 ani. Impresia lui despre tabara e atat de scurta, incat tine cat ai deschide o usa cu cheia de la gat. Acasa are televizorul - "Taraf" si "Jetix" sunt programele lui favorite - si prietenii cu care se intalneste pe strada la "saisase" sau la fotbal "de bubuim toate portile pana ies vecinii". Sunt tabere la corturi, dar sunt si tabere cu cazare la trei stele. Sunt tabere in Navodari, pentru care trebuie sa platesti vreo doua milioane de lei, dar si tabere la Nisa, Cannes ori Biaritz, care costa 3.500 euro. Sunt tabere in care poti face ce-ai visat si ce nici n-ai gandit. Dar nu toti copiii de romani au bani sa-si cumpere vise. Pentru multi dintre ei, farama de bucurie vine doar o data cu necazul. Si-i trimite in tabere umanitare, pentru copii de sinistrati.

PE FRANTUZESTE. Centrele de loisir au in Franta o traditie de sapte decenii. Acum au aparut si in Romania. Sibiul s-a aflat vara asta la cea de-a treia incercare cu doua centre de loisir care au avut un succes neasteptat. Programul a fost initiat de o asociatie de prietenie romano-franceza. "Toate locurile au fost ocupate cu o luna inainte de deschidere", sustine Florentina Chidu, coordonatoare de program. Centrele ofera copiilor posibilitati variate de petrecere a timpului liber cat timp parintii sunt la munca. Ateliere de modelaj, de pictura, jocuri, excursii, teme incitante, precum organizarea unei redactii de ziar, au atras 160 de copii in aceasta vara. La un pret de 35.000 de lei/zi copiii au la dispozitie materiale didactice si 20 de animatori care ii invata, ii plimba, ii distreaza… timp de doua saptamani.

LOISIR LA TARA. Copiii de la tara nici macar n-au auzit de o astfel de distractie. Pentru ei, vacanta inseamna munca mai multa. In curte, in gradina, la bostana sau pe campul plin de porumb. Aurel are 10 ani. Este singur acasa de dimineata si pana seara. Si nu are doar cheia de gat, ci si gainile, curcile, cainele, dereticatul prin casa si prin curte. "Mai spal ceva rufe, mai si gatesc…" O data la trei zile isi rupe din program si mai fuge la plaja, insa pe furis. Parintii nu-l lasa, e prea mic pentru scaldat... Isi duce vara agatandu-se de speranta ca, atunci cand ai lui vor lua salariul, il vor duce si pe el la Mangalia. Se mai relaxeaza cand isi termina treaba. Dupa ce se mai stinge un pic soarele, iese pe strada, la un fotbal sau cu bicicleta. Prietenii care stau cu bunicile ori cu mamele in vacanta il invidiaza, pentru ca e singur acasa...

Sunt si copii cu responsabilitati mai mari decat ograda. Marin are cheia de gat, desi nu ramane singur acasa. In vacanta asta sta cu nepotelul lui de un an si jumatate. "Ii dau sa manance iaurtel, banana, biscuiti, lapte… il schimb… M-am invatat."

CERCETASIA
Este o alternativa a cheii de gat si nu numai in vacante, ci si in timpul scolii. Activitatea cercetasului, mai ales pe timpul vacantelor, este participarea la campuri - tabere. Acolo inveti sa te orientezi, sa te cateri, sa te intelegi cu natura. Se canta in jurul focului si se leaga prietenii trainice. Esenta ideii de cercetas e sa fii loial si demn de incredere. Util, politicos, prietenos, curajos, econom, disciplinat. Dar aceste calitati se pot capata si pe parcurs. Ce-ti trebuie pentru a putea deveni cercetas? Note bune, 1 RON/luna pentru cotizatie si un centru de cercetasi in orasul tau.

Diana e cercetas. Vacanta ei e un continuu du-te-vino. La concerte, la festivaluri, in camp cu cercetasii sau voluntar. "Azi vin acasa, imi pun hainele la spalat, stau aproape toata noaptea si le usuc cu feonul, le bag inapoi in rucsac, mai completez trusa medicala, a doua zi plec altundeva..." "Poate intr-un camp cu «scoutii» sau poate la un concert sau cine stie... Poate doar pana in Crai. Nu stau acasa in vacanta. Nu are rost, atat timp cat poti face ceva. Sunt «scout», sunt gata oricand, am multa energie... Si se cere consumata".

TEMA PENTRU ACASA PE ADRESA DE E-MAIL
"Salut! Eu sunt Bianca si am 16 ani. Nu cred ca era o limita de varsta in mail-ul pe care l-am citit, asa ca o sa raspund la intrebari. Vacanta mea nu se scurge dupa un anumit program... Parintii mei sunt foarte activi - dimineata mama e la servici, tata pe teren, iar dupa-amiaza o petrec amandoi in fata calculatorului sau la birou (acasa) si nu prea au timp de «ingrijit copii». Nu avem (am si un frate de 14 ani) practic o lista cu lucruri de facut in casa, mai facem dimineata (ne trezim cam pe la 10:30) putina curatenie, mai intindem rufele din masina de spalat, lucruri foarte banale si ... superficial realizate, dupa care ne impartim ba la televizor, ba in fata calculatorului, pe internet. Daca e plictiseala mare, mai deschidem cate o carte: fratele e cu Harry Potter, eu, ce apuc. In zilele insorite, fratele pleaca la strand (e in apropiere) cu prietenii. De mancare... ne descurcam singurei, ca doar suntem copii mari). Parintii ne lasa bani de mancare, bani ce se duc cel mai adesea pe dulciuri. Mai pregatim si cartofi prajiti ori oua prajite cand ne plictisim. Parintii sosesc pe la ora 17:00, mananca si ei ceva incropit in graba, dupa care, cum spuneam, trece fiecare la birou ori in fata calculatorului, iar noi... ne imprastiem prin oras, fiecare cu prietenii lui, pana dupa ora 22:00 (22:30 e ora de sosire, cand dupa un control destul de riguros efectuat de parinti - control ce are in vedere depistarea mirosului de tutun sau de alcool - luam, eventual, cina, le uram noapte buna parintilor si ne uitam la televizor pana pe la 1:00, 2:00... cand adormim). Desi e un mod de a petrece vacanta extrem de ... nesanatos, eu m-am obisnuit si nu ma plang. Bianca". Diana (17 ani) marturiseste ca citeste mult in vacanta. "Imi place sa citesc, asa ca nu trebuie sa imi spuna nimeni sa fac asta. Teme de vacanta? ...E vacanta, nu se dau teme. E ilegal. Daca mananc ce-mi lasa mama in cratita? Ce-i aia mancare lasata in cratita? Mananc orice, atata timp cat am ce si am timp. Este departe de casa locul de joaca favorit? Ce fericita ar fi mami daca locul ala favorit s-ar mai si repeta... :)"

VA URMA!
In ziarul de maine veti putea afla din interviul cu psihologul Marina Cavassi de ce exista aceste diferente intre generatia celor crescuti cu cheia de gat si copiii de azi. Veti citi si povestile micutilor care traiesc cu casa de gat. Copii lasati singuri de parintii plecati la munca in strainatate.
×
Subiecte în articol: părinţii vacanta cu cheia de gat tabere