x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Singur acasa

de Alex Nedea    |    22 Aug 2006   •   00:00
Singur acasa

Numarul copiilor care au murit in incendii a crescut in acest an cu 30%. Cea mai mare parte dintre ei oreprezinta copiii lasati singuri in casa. Nici unul dintre parinti nu a fost tras la raspundere.

Saptamana trecuta, un copil de 10 ani lasat nesupravegheat in curte s-a jucat cu un redresor neizolat si s-a electrocutat. A murit pe loc. La inceputul anului, intr-un cartier din Iasi cinci copii au ars ca tortele in propria locuinta, in vreme ce parintii erau plecati cu treaba in oras. Unul din copii, cel de 12 ani, a rasturnat o lumanare lasata aprinsa si casa a luat foc. Din cei noua minori aflati inauntru, doar patru au reusit sa scape. Ceilalti copii cu varste de 2, 4, 6, 8 si 9 ani au ars de vii. Singurul vinovat pentru acest incident a fost gasit copilul de 12 ani, pentru care politia a intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa. Parintii care si-au lasat opt copii minori doar in grija unei fete de 22 de ani nu au fost trasi la raspundere.

VICTIME SIGURE. In Romania, pana la sfarsitul lunii trecute, 20 de copii sub 14 ani au murit si alti 19 au fost raniti din cauza incendiilor. Numarul minorilor decedati a crescut cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). "Cei mai multi dintre minorii care au decedat si dintre cei care au provocat incendii sunt copii lasati singuri in casa", apreciaza purtatorul de cuvant al IGSU, Adrian Maghiar. In cele 20 de cazuri inregistrate in acest an, sapte dintre copii au decedat datorita focului deschis in spatii inchise, cinci din pricina mijloacelor de incalzire improvizate sau in afara controlului. Din totalul incendiilor de la inceputul anului, 429 au fost provocate de copii nesupravegheati care s-au jucat cu focul.

CAPCANA. Baietelul a cazut intr-o oala lasata pe jos de o ruda

"Cam 30%-40% din copii care vin la noi cu arsuri s-au accidentat fiind lasati singuri in casa", apreciaza Dan Enescu, seful Clinicii de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri a Spitalului pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala. Aproximativ 1.200 de copii ajung anual la aceasta clinica, cifra reprezentand o treime din pacientii minori cu astfel de probleme din intreaga tara. O statistica a Clinicii arata ca 75% dintre copii ajunsi aici au suferit arsuri prin lichid fierbinte, 15% prin flacara si 5% prin electrocutie.

IMPRUDENTA LEGALA. In Romania nu exista o lege care sa specifice exact de la ce varsta parintii au voie sa-si lase copii singuri acasa. Exista un act normativ care aminteste, la modul general, ca nesupravegherea minorului este un delict. In Legea 91/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice", printre alineate care interzic "scrierea pe peretii cladirilor" si "mutarea semnelor de circulatie"(!), s-a "strecurat" si un alineat conform caruia "Constituie contraventie (…) neluarea de catre parinti sau de catre persoanele carora li s-a incredintat spre crestere si educare un minor in varsta de pana la 16 ani (…) a masurilor necesare pentru a-l impiedica de la fapte de vagabondaj, cersetorie sau prostitutie". Conform legii republicate in 2000, parintii care incalca aceste prevederi risca o amenda intre 80.000 de lei si 400.000 de lei. Amenda pentru un caine lasat nesupravegheat este mult mai mare, intre 200.000 si 1000.000 de lei vechi.

LASATI SA SE DESCURCE. La Clinica pentru Arsuri, 40% dintre copiii accidentati erau singuri acasa

Un studiu realizat de Organizatia UNICEF in 2005 arata ca o mare parte din parintii romani isi lasa nesupravegheati pana si copiii prescolari.

Intrebati daca isi lasa copiii cu varste intre 3 si 5 ani sa plece neinsotiti de acasa, 30% dintre parintii din mediu rural au raspuns ca acestia pot pleca singuri "uneori" sau "oricand". Doar 10% din parintii de la oras au raspuns asemanator la aceeasi intrebare. "In nici un caz un copil de varsta prescolara nu trebuie lasat singur in casa. Un copil de 7 ani ar putea sa ramana singur dar numai pentru intervale scurte de timp, pentru un sfert de ora, jumatate de ora. Depinde de gradul lui de maturizare afectiva. E necesara o discutie prealabila cu el, in care sa i se explice de ce se intampla lucrul acesta. Nu trebuie lasat singur fara acordul lui", explica psihologul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului, Corina Bacalearos.

MODELUL STRAIN. In unele state din America de Nord, sanctiunile pentru parintii care nu isi supravegheaza copiii sunt mult mai dure decat in tara noastra. Conform site-ului Curtii Superioare din California - districtul Nevada, parintii pot fi decazuti din drepturile parintesti pentru "nesupravegherea corespunzatoare a minorului". Aceeasi pedeapsa o pot primi si parintii din Canada care-si lasa singur acasa un copil mai mic de 12 ani. Un studiu realizat in America in anul 2000 arata ca aproximativ 3,5 milioane de copii cu varste intre 5 si 12 ani au recunoscut ca petrec ceva timp singuri acasa, dupa ce se intorc de la scoala. "Insa media de timp in care sunt nesupravegheati nu este mare, aproximativ o ora pe zi", anunta site-ul www.umich.edu.

CAND II PUTEM LASA SINGURI?
Conform unui manual publicat de Ministerul Educatiei si UNICEF, nu exista o varsta universala de la care copiii pot fi lasati singuri in casa. Depinde de gradul de dezvoltare, de educatia si de inteligenta celui mic. Manualul propune o lista de verificare a micutului. Parintii trebuie sa se asigure ca fiul sau fiica cunoaste foarte bine adresa si directia unde se afla locuinta lui si numarul de telefon de acasa. Totodata copilul trebuie sa stie sa intre in legatura rapid cu tatal, mama sau cu cel putin alti doi adulti, persoane de incredere, la care poate apela in caz de pericol. Inainte de a fi lasat de unul singur, micutul trebuie sa stie sa foloseasca bine telefonul si sa formeze 112 ori de cate ori se afla in pericol. De asemenea, minorul ar trebui sa stie care este iesirea cea mai rapida din casa in cazul producerii unui incendiu si unde sa se adaposteasca in caz de cutremur.

VA URMA!
Maine veti putea citi amintiri din vacantele altor celebritati crescute cu cheia de gat si povestile copiilor de azi care merg loisir la Papusoi-land.
×