x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folk you! Folk You! Florian Pittiş: dincolo de lăcomia revărsată!

Folk You! Florian Pittiş: dincolo de lăcomia revărsată!

de Dana Andronie    |    04 Aug 2013   •   15:21
Folk You! Florian Pittiş: dincolo de lăcomia revărsată!
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images


Într-o vară în care litoralul românesc a fost mai pustiu ca niciodată, Festivalul Folk You!Florian Pittiş a fost mai “populat” ca niciodată. Staţiunea Vama Veche a fost, pur şi simplu, blocată. Atât joi seara (când au cântat Cristi Minculescu & Nuţu Olteanu Supergrup, Vasile Şeicaru, Gheorghe Zamfir, Ada Milea, Viţa de Vie, Rezident Ex), cât mai ales, vineri seara (Zdob şi Zdub, Celelalte Cuvinte, Emerich Set, Dinu Olăraşu). Atmosfera şi publicul au creat acea benefică presiune care îi face pe artişti să dea ce e mai bun din ei.

Au cântat, pur şi simplu, la cea mai ridicată cotă profesională. Ada Milea a fost genială, Rona Hartner a înnebunit publicul cu patina muzicală a anilor ’30 mixată de Dj Tagada, iar Grigore Leşe a făcut publicul să tacă. Nici ţânţarii n-au îndrăznit să bâzâie cât timp a cântat el, deşi ai fi zis că publicul venise acolo pentru cu totul altceva. Sâmbătă seara, Baniciu-Kappl-Lipan&Friends n-au fost lăsaţi să părăsească scena Folk You!, nici când ploaia s-a dezlănţuit. Marea de oameni nu s-a clintit, ignorând ploaia care a încercat să ne dezbine. Sau poate doar a vrut să ne devină spectator.

Numărul participanţilor ne-a impresionat. Să fi fost spaima că e ultima ediţie Folk You!? Să fi fost amintirea ediţiilor trecute? Să fi fost, pur şi simplu, confirmarea profesionalismului nostru de a fi reuşit resuscitarea unei atitudini? A unei rezistenţe “împotriva prostiei revărsate”? Se prea poate şi am fi fericiţi să fie aşa.
Avem o confirmare a reuşitei noastre şi din partea “lăcomiei revărsate”. Vama Veche e inertă aproape toată vara, cu excepţia perioadei în care se desfăşoară Festivalul Folk You! Ei, bine, în această perioadă, lăcomia atinge cote inimaginabile. E o bătălie pe fiecare centimetru pătrat din Vamă, în această perioadă. Oamenii ar fi în stare să vândă şi nisipul de pe plajă la pahar, dacă ar fi posibil. Toate taxele şi comisioanele cresc până la cer, toate condiţiile se aspresc. Ai fi tentat să crezi că e o conspiraţie împotriva Folk You! Şi a Mişcării de Rezistenţă...  Dar nu, e doar o simplă, mizerabilă şi fără de margini, lăcomie omenească. Toată lumea vrea să câştige din Folk You! Şi nimeni nu înţelege sau nu crede că singurul care pierde financiar este chiar Folk You! Poate că nu e nimeni vinovat, aşa este natura omenească.

Le mulţimim celor peste 20.000 de oameni care s-au înrolat, la Vama Veche, în mişcarea de rezistenţă împotriva prostiei revărsate. Nu puţini sunt cei care ne-au spus cu regret că Vama nu mai este ce-a fost şi că ei mai vin aici doar pentru că există Folk You!Florian Pittiş. 
Vă promitem că pentru voi vom încerca să ducem mai departe tradiţia acestui eveniment cultural, însă vom avea nevoie şi de sprijinul localnicilor şi autorităţilor pentru ca Folk You!Florian Pittiş să rămână în Vamă, chiar dacă Vama nu mai este ce-a fost. De fapt, Vama Veche este România actuală, şi cu bune, şi cu rele. De noi, cei care mai credem “în oameni şi-n delfini”, depinde ca această normalitate, numită Folk You!Florian Pittiş, să mai existe. Dincolo de orice Vamă, dincolo de DA sau NU, dincolo de toată lumea... Folk You!


×
Subiecte în articol: folk you! folk you 2013