x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Lumea interzisa Arta de a pierde timpul

Arta de a pierde timpul

de Dana Ciobanu    |    Dorian Cobuz    |    17 Noi 2005   •   00:00
Arta de a pierde timpul

Stefan Schiopu este inchis la doar doua statii de autobuz de casa. Pentru furt. Anturajul este o explicatie. A treia oara. Prima oara cand a venit a inceput sa deseneze pe pereti. Acum umple zidurile cu lucrarile lui de grafica. Nu fara talent si, dupa cum ne-a povestit el, cu multa rabdare.

LIBERTATE INTRE GRATII. A avut organizata o expozitie in afara puscariei, cu tot cu vernisaj, la care a participat si tatal sau. De la el a mostenit talentul. Acum a trimis o lucrare la un concurs international. Asa-i trece timpul lui. El nu se considera un artist. Doar isi ucide timpul, raspunde. Nu face altceva. "Transcriu trairi... sa-mi treaca timpul", insista el, parca pentru a ne feri pe noi de o confuzie.

S-a organizat un concurs in inchisoare, pe care el l-a castigat. Asa si-a asigurat o libertate intre gratii. Cea mai mare parte a timpului il gasesti in clubul detinutilor. E fericit ca i se asigura, cum, necum, materiale cu care sa lucreze si ca este scos din celula. La schimb, se ocupa de revista literara a inchisorii si de un program radio intern de cate o ora pe saptamana. Ba s-a ocupat si de un cerc de pictura. Printre picaturi, face in creion sau tus portrete, peisaje, fantezii sau reproduceri... Ii lipsesc insa sursele de inspiratie si aici isi aduce aminte de libertatea pierduta. Mai are sapte luni pana la "comisie" si a adunat 28 de ani in buletin. Si parca simte si el ca s-a schimbat, ca nu mai seamana cu tanarul care isi facea rau singur. A abandonat liceul de informatica si si-a vandut libertatea. Era un pic cam ocupat, daca de desen timp nu prea-si gasea. Abia aici, intre zidurile astea murdare, si-a lucrat si el mana.

TUSUL SI TATUAJUL
Si-a descoperit insa arta care-l va intretine. "Din desen nu pot face nimic... Am vazut afara multi tineri talentati. Fara cineva care sa te sustina, nu poti reusi. Din tatuaje se fac insa bani", explica tanarul. Vrea sa-si faca un cabinet. Si-a mai lucrat mana prin celula si este convins ca poate face lucruri mult mai bune decat altii. "Cati bani poti cere pentru un desen in tus cu Iasul vechi la care lucrezi cate patru-cinci zile? Dar cine vrea sa-si faca un tatuaj frumos este dispus sa plateasca...", crede tanarul, care stie ca prima nevoie cu care se va confrunta cand va iesi pe poarta penitenciarului vor fi chiar banii.

×
Subiecte în articol: lumea interzisa