x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania fara vinovati Clanul Bădărică negociază moartea unui copil de 12 ani

Clanul Bădărică negociază moartea unui copil de 12 ani

de Diana Rotaru    |    15 Oct 2007   •   00:00
Clanul Bădărică negociază moartea unui copil de 12 ani

O fetiţă de 12 ani este ucisă intr-un accident de circulaţie in Bacău. La volanul maşinii care a intrat in ea cu peste 120 km/h se afla un minor. Nu avea carnet de conducere, dar avea şi are incă un tată influent. Care incearcă să schimbe radical mersul anchetei şi al procesului. Cu sute de mii de euro promise părinţilor surdomuţi ai victimei se incearcă stingerea pretenţiilor. Martorii sunt ameninţaţi.Â



O fetiţă de 12 ani este ucisă intr-un accident de circulaţie in Bacău. La volanul maşinii care a intrat in ea cu peste 120 km/h se afla un minor. Nu avea carnet de conducere, dar avea şi are incă un tată influent. Care incearcă să schimbe radical mersul anchetei. Influenţănd martorii şi incercănd, cu euro, să plătească moartea fetiţei ucise părinţilor ei, surdomuţi.


Un minor ucis de un minor intr-un (aparent) banal accident rutier. Intr-o după-amiză de vineri, 8 iunie, Oana Ramona Popa (12 ani) se intorcea de la şcoală impreună cu căţiva colegi de clasă. La 16 metri de marcajul trecerii de pietoni a vrut să traverseze strada. N-a mai apucat. Un BMW Cabrio, cu numărul de inmatriculare B-85-BYE, i-a retezat viaţa. Avea peste 120 km la oră. La volan se afla, susţin martorii, Alexandru Neculai de 17 ani. Vinovatul, fiind minor, ar fi beneficiat de o reducere a pedepsei la jumătate, şi ar fi putut face intre 1 şi 3 ani de detenţie. Un caz uşor de rezolvat, cu date clare. Dar lucrurile au inceput să se complice pe măsura desfăşurării anchetei.


FUGA. In jurul orei 16:45, cănd s-a petrecut accidentul, impreună cu Alexandru Neculai se mai aflau in maşină alte trei persoane, martori direcţi. Trăistariu Iulian (19 ani), Andronic Radu Bogdan (17 ani) şi iubita lui Alexandru Neculai, Baciu Adriana (30 ani).

După săvărşirea accidentului, cei patru din maşină au părăsit locul faptei, abandonănd autoturismul căteva străzi mai incolo. Cei doi băieţi rămăn in Bacău, iar Alexandru impreună cu iubita sa, Adriana Baciu, fug la Sibiu.

In aceeaşi zi, la trei ore după accident, Oana Ramona Popa incetează din viaţă in urma unui traumatism complex cranio-cerebral. Tot in aceeaşi zi, Biroul de presă al Poliţiei Rutiere Bacău oferă informaţii de presă legate de alte două accidente. Despre fapta lui Alex se va afla oficial abia duminică la prănz, după două zile de la tragedie. In aceeaşi zi, cineva din Poliţie il contactează telefonic pe tatăl lui Alexandru Neculai, Romică Neculai, aflat in drum spre Germania, pentru a-l intreba dacă ştie ceva de fapta fiului. Tatăl lui Trăistariu Iulian, primar al comunei Măgura, Bacău, este inştiinţat de prezenţa fiului la locul faptei şi rugat să-l convingă pe acesta "să-şi păstreze declaraţia". Tatăl lui Andronic Radu Bogdan lucrează in cadrul Poliţiei Municipiului Bacău. Cei trei taţi susţin că nu se cunosc intre ei şi că fiecare a primit vestea de la o altă sursă.

Trebuie menţionat faptul că la locul accidentului se mai aflau alţi şase martori oculari pe care Parchetul de pe lăngă Judecătoria Bacău a preferat să-i ţină sub acoperire. Vă intrebaţi de ce?!


INTROSPECTIVÃ.... Romică Neculai este un personaj foarte temut in Bacău. Cei care se invărt prin aceeaşi zonă de activitate cu el il recunosc drept Badarică, un interlop influent al vieţii citadine. De altfel, pe Alexandru Neculai, unii din cei şase martori sub acoperire l-au descris ca fiind Ichi, fiul lui Badarică. In urmă cu căţiva ani, intr-o răfuială avută in centrul oraşului, Romică Neculai i-a scăpat "din greşeală", după cum declară un personaj din anturajul său, un pumn numitului Tărăş, om de afaceri din Bacău. Acesta s-a dezechilibrat, iar lovitura i-a cauzat decesul. Familia lui Badarică declară astăzi că fiul nu trebuie să pătimească pentru faptele tatălui. Şi că ei se ocupă cu afaceri legale. Căci "trebuie să se demonstreze ce inseamnă interlop şi cu ce se ocupă un astfel de personaj".

Primele declaraţii la cald au venit chiar in acea vineri, de la cei doi băieţi, martori direcţi. Aceştia au suţinut că la volan se afla Alexandru Neculai, zis Ichi. In tot acest timp, tatăl lui Alex, Romică "Badarică" Neculai s-a dat de ceasul morţii pentru a afla unde a fugit pupilul. După cum declară soţia sa, Gabriela Neculai, lucrurile s-au intămplat in felul următor: au "intrat pe urme" şi, printr-o rudă de-a iubitei lui Alex, in timp ce stăteau la o cafea, au aflat că "aceasta tocmai a sunat acasă". Fata spusese că se indreaptă inspre Sibiu cu intenţia de a ieşi din ţară. Romică Neculai i-a convins să se intoarcă şi s-au intălnit la Braşov, la Metro, unde l-a pus pe fiul său să povestească ce s-a intămplat. După care, reintors in Bacău cu cei doi, a mers acasă la fiecare martor aflat in maşină şi, "de mănuţă", i-a dus la poliţie să depună declaraţii.


DECLARAŢIILE DE MARŢI. "Vrem să spunem adevărul", au mărturisit cei prezenţi in maşină la data accidentului, aduşi la poliţie de chiar tatăl principalului suspect. După ce, cu căteva zile in urmă, cei doi băieţi au declarat că la volan se afla chiar Ichi, adică Alexandru Neculai, marţi declaraţiile lor au răsturnat situaţia la 180 de grade.

Astfel, Trăistaru şi Andronic declară că la volan se afla chiar iubita principalului suspect, Adriana Baciu. Motivaţia scenariului primei declaraţii sună cam aşa: părinţii nu erau de acord cu relaţia dintre cei doi, datorită diferenţei de vărstă, fapt pentru care, după producerea accidentului, cei din maşină au hotărăt să o acopere pe Adriana Baciu. Urmănd ca Alex să se dea drept vinovat, pentru că este minor şi scapă mai ieftin.

Şi Adriana Baciu a susţinut că ea se afla la volan in momentul producerii accidentului şi că maşina nu este, aşa cum bănuiau anchetatorii, a familiei Neculai, căci băiatul a fost văzut prin oraş de diverşi martori conducănd diverse alte maşini. "Din probele dosarului rezultă că inculpatul minor participa la curse de maşini, deşi nu avea carnet de conducere auto, pentru că la vărsta sa nici nu putea obţine aşa ceva", se precizează in dosarul cauzei.

Reluăm. Accidentul s-a produs la data de 8 iunie, iar maşina nu e a familiei Neculai după cum susţin verbal, şi cu probe, rudele. La data de 25 iunie, Alexandru a fost reţinut pentru 24 de ore de Poliţia Bacău. La data de 29 iunie, timp in care pe numele lui Alex s-a făcut un mandat de arestare preventivă pentru 15 zile, maşina in cauză a fost văndută de Marin Alin Costel către Baciu Adriana, nimeni alta decăt cea care declară că s-ar fi aflat la volan, prin firma Dixecom SRL.


PRESIUNI LOCALE. Pentru că pănă la data de 11 septembrie, cănd Alexandru Neculai a fost trimis in judecată in stare de arest, nici un avocat nu a reuşit prin recurs să-i dobăndească eliberarea, părinţii au apelat la Dinu Damaschin, vicepreşedintele SIDO (Societatea Internaţională a Drepturilor Omului). Acesta a reuşit, cu ajutorul legitimaţiei pe care o are, să intre in sala de judecată, dar şi să obţină date din dosar. Iar probele, distorsionate, date pe bucăţele, au fost livrate ziariştilor din presa locală care se aflau in anturajul preferaţilor lui Damaschin. S-a ajuns ca două cotidiene locale să scrie o serie de materiale prin care incercau să-l scoată nevinovat pe Ichi. Ba mai mult, pentru a influenţa opinia publică, cei doi ziarişti au intrat, cu ajutorul lui Damaschin, in penitenciarul unde a fost trimis ulterior inculpatul, şi au descris apoi condiţiile inumane in care trăieşte minorul, inchis alături de criminali şi traficanţi de droguri, majori. "O să se strice acolo", spune mama lui Alex. Mai apoi, ca peisajul să fie complet favorabil, s-a mers şi la diriginta minorului care a avut numai cuvinte de laudă la adresa elevului de clasa a XI-a.

In tot acest timp, jurnaliştii de la alte ziare locale, care au incercat să prezinte echilibrat problema, au fost ameninţaţi de apropiaţii lui Badarică şi chiar de el in persoană. La 26 iunie, un jurnalist din Bacău, care filma ieşirea din sediul Poliţiei a tănărului, a fost injurat şi ameninţat. Mai apoi, acelaşi jurnalist a postat căteva informaţii despre caz pe un blog.

Joi 13 septembrie, părinţii, susţinuţi indeaproape de Dinu Damaschin şi echipa sa de inspectori, au organizat o conferinţă de presă, chiar la prefectură. Atunci le-au fost prezentate ziariştilor "agreaţi" probe din dosar. Ziariştii care nu erau "de-ai casei" au fost bătuţi pe umăr să iasă afară, iar unii dintre ei chiar ameninţaţi. Din motive lesne de inţeles, jurnaliştilor le e temă să vorbească sau să-şi decline identitatea. Intrebată dacă a făcut această conferinţă de presă, Gabriela Neculai impreună cu cei doi avocaţi şi inspectorul SIDO s-au blocat, au făcut o pauză lungă după care au zis "nu, nu, nu", nu au habar. Exista insă in arhiva ziarelor locale dovada scrisă a acestei acţiuni.


AVOCAŢII. Ne-am intălnit cu familia lui Alexandru Neculai la o terasă aflată in intersecţia unde s-a produs accidentul rutier. Tatăl, vadid tensionat, ne-a lăsat să discutăm cu soţia, in prezenţa avocaţilor şi a reprezentantului SIDO, imediat ce l-a asigurat pe amicul Dinu Damaschin, aflat in Polonia la acea vreme, că ziarista trimisă de el "a ajuns la apel".

La intălnirea cu pricina, cei prezenţi au avut grijă să acuze, inainte de a li se adresa vreo intrebare, că articolele apărute in presă legate de fiul lor sunt opera Parchetului şi a Poliţiei care vor să-i distrugă şi să influneţeze opinia publică. Adică "să le facă o cheie" prin "săgeţi". La discuţie a fost prezent şi avocatul lui Alex, Codrin Antoniu, dar şi avocatul Adrianei Baciu, Petru Ivascu, pentru a-i ţine apărarea cui altuia, decăt lui Alex. Un pic ciudat ţinănd cont de cursul procesului.


CE SPUN ANCHETATORII. Pentru procurorul Cristina Gavriliuc (fost ofiţer DIICOT) lucrurile nu sunt deloc simple. S-au făcut multe presiuni asupra ei. Cu toate acestea, şi ea, şi preşedintele Judecătoriei Bacău, Laurenţiu Păduraru, au fost neclintiţi in a merge pe litera legii Codului Penal. Astfel, după 17 zile de la producerea accidentului, Alex a fost reţinut timp de 24 de ore. S-a dat apoi mandate de arestarea preventivă pe 15 zile. Ulterior, Judecătoria Bacău a mai prelungit cu incă 7 zile arestarea. Totul in spiritul Codului Penal, care spune clar că termenul maxim de arestare preventivă in cazul unui minor este de 90 de zile. In timpul ultimei prelungiri, conform probatoriului, procuroarea Gavriliuc Cristina l-a trimis pe Alexandru Neculai in judecată in stare de arest pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducere fără permis. Cazul este incă pe rol la Tribunalul Bacău, iar inculpatul a schimbat trei avocaţi pănă in prezent. Din surse apropiate Parchetului a reieşit cum că aceşti avocaţi, renumiţi in Bacău, au renunţat să-l apere in instanţă pe Alex, "pentru că lucrurile au fost spuse şi făcute pe faţă de Badarică şi nu au vrut să fie pătaţi".

De altfel, procurorul cere disjungerea dosarului pentru cei trei martori direcţi. Trăistariu şi Andronic pentru mărturie mincinoasă şi Adriana Baciu pentru favorizarea inculpatului şi mărturie mincinoasă. Cere protejarea martorilor oculari, şase la număr, după cum se arată la dosar. "Tot din cauza incercării de intimidare a martorilor oculari, cu scopul de a nu se prezenta să dea declaraţii la organele de cercetare penală, a fost nevoie să se admită cererile de practică specială. Există posibilitatea ca inculpatul să incerce din nou să zădărnicească aflarea adevărului." Următorul termen al procesului este la 16 octombrie.


Familia victimei şi negocierea morţii

Oana Ramona Popa provenea dintr-o familie modestă din Bacău. Mai avea un frate, Gabriel Popa, cel care s-a şi ocupat de parcursul cazului in instanţă. Părinţii sunt surdomuţi şi, pentru a participa la proces, au fost ajutaţi de un interpret din partea Asociaţiei Naţionale a Surzilor.
Gabriel are 20 de ani şi, cunoscănd indeaproape problema, a incercat să dea căt mai puţine detalii părinţilor. De mai bine de doi ani lucrează la Cazinoul Hotelului Moldova, hotel aflat in proprietatea lui Corneliu Icobov. Locul este bine cunoscut in Bacău pentru intălnirile lumii interlope.
Familia Oanei a deschis un procesul in civil, cerănd o despăgubire de 500.000 de euro. Gabi ne-a povestit cum a "negociat moarte soră’sii" cu Adriana Baciu, aşa-zisa infractoare, trimisă la negocieri de insuşi Romică "Badarică" Neculai. "Eram in holul hotelului, imediat după termenul din 11 septembrie (n.r. - cănd Alexandru a fost trimis in judecată in stare de arest). Am venit cu tatăl meu şi ne-am ţigănit pe bani. Ea mi-a spus că nu o să-mi de niciodată Badarică 500.000 de euro căt cer, că e zgărcit. Să cer mai puţin. Am cerut jumate, mă ţigăneam pe moartea lu’ sor’mea. A zis să mă mai găndesc. Şi atunci am zis că imi menţin procesul. Ştiu că ea ar fi primit 50.000 de euro, dar evident că nu mi-a spus asta".

Gabi era in afara oraşului cănd Oana a fost accidentată. A aflat mai apoi că la volan se afla Ichi. A incercat să dea acest caz tot lui Dinu Damaschin, care se perinda seară de seară in cazinoul Moldova cu diverşi interlopi. Acesta ii spusese că are o asociaţie de apărare a drepturilor omului şi că-l poate ajuta. I-a scos o foaie cu lista membrilor de vază. "Se aflau acolo de la primar la Hassan şi Cristi Tănase, interlopi ai oraşului". Cănd i-am spus despre ce e vorba, mi-a explicat aşa: "Nu a fost Ichi la volan, a fost Adriana Baciu. Eu o ştiu de la 14 ani." Şi a scos din portofel o poză cu ea. "Am crescut-o, cred că e peştoaică. E ca şi fata mea, dar de data asta ea trebuie să pice". Acelaşi lucru ni l-a declarat şi nouă Dinu Damaschin, in holul de la Intercontinental Bucureşti unde ne-am intălnit ca să ne prezinte acest caz important. Despre care, susţine el, "presa trebuie să scrie. Şi in Bacău s-a scris, pentru ca i-am presat eu".

Declaraţie mincinoasă

Primarul Trăistariu a aflat despre păţania fiului la căteva zile, anunţat de un amic din Poliţie, care l-a rugat să-l convingă pe băiat să-şi păstreze declaraţia iniţială. Cea prin care se arată că Alex a fost la volan. Tatăl a incercat prin multe discuţii să-şi convingă fiul să spună adevărul, insă el repeta in continuu că a doua declaraţie, in care iubita minorului a condus maşina, e cea adevărată.
La presiunile făcute de tată, Trăistariu Iulian a mers insă la procuroare pentru a-şi retrage declaraţia cu pricina. Numai că a doua zi a revenit, spunănd că "işi retrage retragerea". Tatăl susţine că "in viaţă există un Dumnezeu şi că acesta va face dreptate". Şi, chiar de fiul va fi trimis in judecată pentru mărturie mincinoasă, tatăl ştie că "problema e complicată rău şi in nici un caz nu şi-o face cu măna lui, oricăte bănuieli ar avea, doar ştiţi şi dumneavoastră mai bine de cine vorbim?"

×