x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Să adoptăm împreună un parc! Baza Voinţa, fără bodegile ilegale

Baza Voinţa, fără bodegile ilegale

de Monica Andrei Capatos    |    14 Noi 2008   •   00:00

Construcţiile ilegale amplasate pe o parte din Baza Sportivă Voinţa au fost demolate. După ani de dispute, 4.000 de metri pătraţi de spaţiu verde vor fi administraţi de Agenţia Naţională pentru Sport şi vor fi destinaţi activităţilor sportive. Este un pas mic spre normalitate, având în vedere că pe mai toate terenurile sportive s-au construit ilegal cârciumi, blocuri, corturi.

De câţiva ani, Baza Sportivă Voinţa a fost în centrul unui scandal axat pe dreptul de administrare. Chiar dacă Legea Sportului este clară, o bază sportivă nu poate să-şi schimbe destinaţia, aproape toate au fost luate pe diferite criterii de băieţii deştepţi şi transformate în cluburi, cârciumi, cartiere de lux. Ei bine, de la această regulă n-a făcut excepţie nici Voinţa, pe terenul căreia s-au contruit, fără acte, în ultimii ani mai multe bodegi. În urma sesizărilor făcute de Agenţia Naţională pentru Sport la: MIRA,

Ministerul de Finanţe, Consiliul General, Primăria Sectorului 1, inspectorii Primăriei Capitalei au început ieri acţiunea de demolare a tuturor construcţiilor ilegale.

“Avem mult de lucru aici, pentru că sunt mai multe amplasamente ilegale, răsfirate. Numai cârciumi, pentru că nu pot să le spun restaurante, sunt vreo trei sau patru. Acţiunea va dura mai multe zile şi vom mobiliza forţe serioase”, a declarat Mihai Stanislav, şeful Serviciului de Inspecţie şi Control din Primăria Capitalei. Pentru această acţiune amplă au fost mobilizaţi 50 de muncitori şi peste 20 de utilaje speciale (basculante, escavatoare). Aceste construcţii aparţin unui număr de şapte agenţi economici şi se află pe un teren care aparţine domeniului statului, administrat de Agenţia Naţională pentru Sport (ANS).

LITIGIU
Terenul bazei sportive are o istorie întortocheată. La 18 octombrie 1999, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern nr 829/1999, prin care se aproba transmiterea din administrarea Asociaţiei pentru Cultură Fizică şi Sport Voinţa Bucureşti în administrea Ministerului Tineretului şi Sportului a unui teren, proprietate publică a statului, în suprafaţă de 63.568 de metri pătraţi, adică toată suprafaţa Bazei Voinţa. Hotărârea însă nu a putut fi pusă în aplicare la vremea respectivă, pentru că UCECOM a solicitat în justiţie anularea hotărârii de guvern, fără succes însă, Curtea de Apel Bucureşti respingând acţiunea intentată. Încercarea ulterioară de a proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor guvernamentale a fost din nou împiedicată şi de faptul că pe teren au fost edificate construcţii care aveau cu totul şi cu totul altă destinaţie, mai puţin cea sportivă.

“Este o intrare în normalitate. Terenul Bazei Sportive Voinţa revine, în sfârşit, după atâţia ani de litigiu, în patrimoniul sportului şi va putea fi utilizat corespunzător de bucureşteni. Terenul nu va putea fi folosit decât drept bază sportivă, vom analiza situaţia şi vom alege cel mai bun proiect”, ne-a declarat Octavia Bellu, preşedintele ANS.

Distrugerea bazelor sportive a început imediat după 1989, Voinţa nefiind un caz izolat. Campania Jurnalului Naţional de anul trecut a reuşit să salveze şi Ştrandul Tineretului, loc destinat construcţiei celei mai înalte clădiri în Capitală. Conform unor surse, pe acel teren va fi construită o bază sportivă modernă, proiectul urmând a fi prezentat de Primăria Sectorului 1, cea care a fost alături de noi în campanie.

“Ar trebui ca primarii, atât din ţară, cât şi din Bucureşti, să nu mai dea certificate de urbanism, PUZ-uri pentru terenuri încadrate drept baze sportive. Dacă lucrurile ar fi oprite la timp, n-ar mai ajunge la ANS dosare cu toate aprobările, aşa cum a fost în cazul Bazei Spartac”, a mai spus Octavian Bellu.

×