x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Tarafuri şi fanfare Taraf bucovinean - Căntece aduse din Suceava

Taraf bucovinean - Căntece aduse din Suceava

de Irina Munteanu    |    28 Sep 2007   •   00:00
Taraf bucovinean - Căntece aduse din Suceava

Suflătorul Leonard Zamă aduce la Festivalul "Tarafuri şi fanfare" un taraf bucovinean. Interpreţii sunt profesionişti; ei fac parte din Ansamblul "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

Suflătorul Leonard Zamă aduce la Festivalul "Tarafuri şi fanfare" un taraf bucovinean. Interpreţii sunt profesionişti; ei fac parte din Ansamblul "Ciprian Porumbescu" din Suceava.

"Noi nu ii spunem taraf, ci or-chestră mică", precizează Leonard Zamă. "Ştiţi că acum există sărbătoarea cireşelor, sărbătoarea prunelor, sărbătoarea ţuicii. Suntem o formaţie de dimensiuni reduse şi de aceea primarii din comune preferă să ne cheme pe noi mai degrabă la aceste serbări cămpeneşti. Căntăm şi la petreceri şi nunţi."

ZONE FOLCLORICE. Vor cănta la Bucureşti Adrian Semeniuc, concertmaestrul Ansamblului "Ciprian Porumbescu", la vioară şi braci; Gelu Cuzic, la vioară, Ionuţ Ţanţa, la trompetă, Leonard Zamă, la clarinet, taragot, saxofon, fluier, tilincă, ocarină, trişcă, caval, cimpoi; George Pascal, la nai, Paraschiv Burcea, la ţambal, şi Trifan Leancă, la contrabas.

Leonard Zamă a fost profesor la Şcoala populară de Artă, iar acum este membru al Ansamblului "Ciprian Porumbescu". George Pascal, născut in Suceava, este naistul orchestrei "Plaiurile Bistriţei" din Bacău. Ei ne vor incănta urechile cu o suită din zona Sucevei, jocuri din zona Rădăuţilor, melodii şi căntece din zona Cămpulung, zona Siretului, dar şi din zonele Vicov - Rădăuţi şi Iaşi - Bacău.


Zona Liteni - Dolhasca

Leonard Zamă se trage dintr-o familie de oameni gospodari din Suceava. "La noi in sat era obiceiul ca banda ţărănească să cănte la sărbătorile de peste an, cănd se făceau baluri, la nunţi, dar şi la Sărbătorile de iarnă. Aşa am prins dragostea de acest stil de muzică." Banda ţărănească cuprindea şi un clarinetist. Zona pe care o reprezintă solistul, Liteni - Dolhasca, este una de interferenţă, aflată la confluenţa a patru judeţe - Iaşi, Botoşani, Suceava şi Neamţ. "Am incercat să fiu in asentimentul tuturor. Iniţial am stăpănit instrumentele de suflat din zona Bucovina - Suceava; apoi, după ce am făcut turnee prin ţară, am invăţat să cănt şi la instrumente specifice altor zone: trişca, taragotul, saxofonul."

De iarnă

Pentru Sărbătorile de iarnă, Leonard Zamă pregăteşte un album cu 30 de melodii, dedicat celor interesaţi de obiceiurile tradiţionale. "Pănă la 1 noiembrie sper să fie pe piaţă." Iubitorii vor asculta "Capra din Corni", colinzi şi urători, "aşa cum sunau şi acum 50 de ani".


Membri

Vor veni de la Suceava şi vor cănta la Bucureşti Adrian Semeniuc, la vioară şi braci, Gelu Cuzic, la vioară, Ionuţ Ţanţa, la trompetă, suflătorul Leonard Zamă, la clarinet, taragot, saxofon, fluier, tilincă, ocarină, trişcă, caval, George Pascal, la nai, Paraschiv Burcea, la ţambal, şi Trifan Leancă, la contrabas.


Repertoriu
Taraful bucovinean va interpreta o suită din zona Sucevei, jocuri din zona Rădăuţilor, melodii şi căntece din zona Cămpulung, doine bătrăneşti. Adrian Semeniuc căntă din zona Siretului, Cuzic din Vicov şi Rădăuţi, Leonard Zamă din zona de şes a Sucevei, din valea Siretului, iar naistul - din zona Iaşi, Bacău.

×
Subiecte în articol: zonă suceava tarafuri şi fanfare zamă leo zam