x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Tarafuri şi fanfare Taraful din Goicea - Bătrănii lăutari goiceni

Taraful din Goicea - Bătrănii lăutari goiceni

de Costin Anghel    |    28 Sep 2007   •   00:00
Taraful din Goicea - Bătrănii lăutari goiceni

La Goicea, muzica populară autentică este căntată de membrii ansamblului "Marin Chisăr". Lăutăria este o meserie veche la Goicea, iar asta se simte. Oamenii locului au muzica in sănge şi duc totul la perfecţiune.

Atăt de vechi sunt unele căntece, incăt vorbesc despre domnitori, domniţe, despre viteji şi strămoşi, iubire şi voie bună. Nucleul tarafului il constituie patru lăutari bătrăni. Eh, nu atăt de bătrăni in ale toamnelor scurse peste viaţa lor, ci in ale lăutăriei.

Muşat Tudor, Gheorghe Gigea, Marin Gigea şi Dorel Zamfir sunt lăutarii ăi mai buni ai locului, ăi mai cu experienţă şi căntece minunate. Şeful lor, directorul de cămin cultural Marin Stărcu, creator de ansambluri populare, coregraf şi mare dansator de jocuri populare. Cinci oameni care, la Festivalul Jurnalului Naţional, vă vor incănta cu măiestria şi cu arta lor.

POVEŞTI CU OLTENI. Marin Stărcu vorbeşte despre taraf, despre oameni, despre voia bună oltenească. "Pentru ansamblu, baza il constituie bătrănii, ei vin cu experienţa. Tinerii vin cu dorinţa, atăt ca muzicanţi, căt şi ca dansatori. Acum mergem peste tot, suntem invitaţi peste tot. Vara asta am fost in Turcia. Cănd apăreau bătrănii şi căntau, toată sala se ridica in picioare. E căntecul ăsta oltenesc care atrage... Emblema ansamblului este melodia "Pe valea goicenilor". Sunt căntece pe care le căntăm şi care sunt vechi de sute de ani. Un căntec de nuntă despre Ştefan Vodă... Numai căntece autentice. Pentru Jurnalul Naţional pregătim balade, căntece de petrecere şi căntece de nuntă de după dar. Şi dansuri de la Goicea, pe care nimeni nu le-a mai pus in scenă. Poloxia, Galaonul Bătut, Brăuleţul lui Făcă". De ce oameni cu 70 de primăveri la activ incă urcă pe scenă? E simplu, iubirea de folclor ii domină. Muşat Tudor spunea că, "mie mi-a plăcut mereu muzica şi nu puteam să stau acasă. Am venit de drag. Nu puteam să stau acasă, şi băieţii să cănte". "Să ştiţi că are dreptate! Mie imi place să cănt mai ales căntecele de aici, din Goicea, balade, doine şi mai ales cele de joc. La ansamblu am ajuns, pentru că in mine este o dragoste innăscută pentru folclor şi nu am putut să stau deoparte. Este o măndrie pentru mine să cănt pentru comuna in care m-am născut", completează Gh. Gigea.


Membri

Taraful de la Goicea vine in faţa dumneavoastră intr-o formulă de cinci. Patru lăutari şi un mare dansator de jocuri populare olteneşti. Instructor coordonator şi coregraf: Marin Stărcu - 61 de ani; Muşat Tudor: chitară - 70 de ani; Gheorghe Gigea: fluier, caval şi cimpoi - 72 de ani; Marin Gigea: vioară - 54 ani; Dorel Zamfir: contrabas - 54 de ani


Repertoriu

Căntece de voie bună, doine, balade, căntece de nuntă de după dar. Jocuri olteneşti, unele abia culese de la bătrănii comunei. Lăutarii goiceni au in repertoriu căntece populare olteneşti autentice. Modul de interpretare este unicat datorită valorii şi indemănării celor patru rapsozi ai tarafului. "Poloxia", "Galaonul Bătut", "Brăuleţul lui Făcă" sunt dansuri olteneşti pe care goicenii le vor prezenta la festival.

×
Subiecte în articol: căntece tarafuri şi fanfare goicea