x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Tarafuri şi fanfare Taraful "Iedera" din Carei - Lutier abil

Taraful "Iedera" din Carei - Lutier abil

de Irina Munteanu    |    28 Sep 2007   •   00:00
Taraful "Iedera" din Carei - Lutier abil

Valoroasa formaţie instrumentală sătească, alcătuită din vioara primă, vioara secundă şi un contrabas de talie mică, este din ce in ce mai rară in arealul etnografic transilvănean.

Dumitru Iederan este şi lutier. Instrumente populare din familia viorii manufacturate de el sunt expuse in muzee şi in colecţii particulare: Muzeul Ţăranului Romăn, Muzeul de Etnografie Budapesta, Muzeul de Etnografie Geneva, Muzeul Omului, Paris, Institutul de concerte, Stockholm, Muzeul de etnografie, Taipei, Centrul Naţional de Arte şi Tradiţii, Seul, Coreea de Sud, Colecţia maestrului Ştefan Ruha - Cluj, Casa Corpului Didactic Satu-Mare, Universitatea Montpellier - Franţa. "Dumitru Iederan e torturat de găndul că muzica din Codru nu se bucură in ţară de faima care i s-ar cuveni", scrie Speranţa Rădulescu.


Repertoriu

Dumitru Iederan, cel care a infiinţat taraful "Iedera", spune că lăutarii săi vor interpreta căntece şi jocuri specifice zonei "Codrului": o suită instrumentală tipică, alcătuită din Danţu’ mare - "A ogrăzilor", "Codreneşte", "Romăneşte pe ponturi", "Bătrănesc" şi "Scuturat", melodii instrumentale de joc.

×
Subiecte în articol: tarafuri şi fanfare