x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ţigan în loc de rom "Se dau mari pe posturi, dar ce-au făcut pentru ţigani?"

"Se dau mari pe posturi, dar ce-au făcut pentru ţigani?"

11 Mar 2009   •   00:00
"Se dau mari pe posturi, dar ce-au făcut pentru ţigani?"

Ion Ciucur, fierar din municipiul Vulcan, judeţul Hunedoara, a trimis o scrisoare Jurnalului Naţional în care afirmă că se simte discriminat, nu pentru că i se spune ţigan, deoarece aşa se şi consideră, ci pentru că meseria lui e pe cale de dispariţie şi nimeni nu-l ajută. Nici măcar Nicolae Păun, liderul Partidei Romilor. Redăm integral textul scrisorii.



“Vă aduc la cunoştinţă că în Jurnalul Naţional dezbateţi problema ţiganilor să nu ni se mai spună rom. Dar nici un cuvânt nu este bun pentru mine pentru că şi eu ca om am acelaşi sânge ca şi ceilalţi oameni, eu totuşi mă consider ţigan. Marginalizat şi discriminat, deoarece am o meserie tradiţională de fierar care este pe cale de dispariţie. De aceia îmi pare rău că cei ce ne conduc îşi bat joc de noi. Ba mai mult, domnul deputat Nicolae Păun în loc să ne sprijine cu proiectele noastre cu problemele pe care le avem se zbate pentru ca să nu ne mai zică ţigan? Cu ce mă încălzeşte pe mine această problemă? Mai bine ar face domnul Păun să-şi cheme preşedinţii şi consilierul de la Prefectură să le ceară activităţile şi să-i întrebe ce au făcut pentru noi ţiganii. Vă dau un exemplu. Eu ca ţigan am un proiect de forje (fierărie) pe care l-am făcut pe banii mei am disponibilizat copiii mei pentru acest proiect. Ducându-mă la AJFM Deva la o şedinţă cu ţiganii au început să ne facă proşti şi analfabeţi că nu ştim să facem proiecte. I l-am pus în braţe proiectul, dar fiind ţigani cine ne ajută? I-am făcut cunoscut şi domnului Nicolae Păun. L-am depus şi la ANR, dar nici un răspuns şi vă mai miraţi că de ce fură şi omoară şi pleacă ţiganii din ţară? Pentru că nimeni nu ne ajută. Toţi se dau mari pe posturi, domnul Nicolae Păun, domnul deputat Mădălin Voicu, dar vă rog să-i întrebaţi ce au făcut pentru ţigani, de ce nu vin prin ţară să ia legătura cu noi direct, să le spunem noi necazurile.

Ba, mai mult, m-am dus plângând la Corina Capeţi, reprezentanta romilor în Prefectura judeţului Hunedoara, şi şi-a bătut joc de mine, fiind ţigancă ca şi mine. Şi-atunci ce pretenţii mai avem la români? De aceea vă rog pe dumneavoastră să-i explicaţi domnului preşedinte Nicolae Păun şi domnului deputat Mădălin Voicu şi să-i întrebaţi cu ce ne-au ajutat şi cu ce mă sprijină pe mine ca ţigan în demararea acestui proiect. Eu îl înţeleg pe domnul Nicolae Păun pentru că noi ţiganii din judeţul Hunedoara nu l-am votat, dar nu este vina mea sau a altor ţigani. Este vina preşedintelui judeţean pe care domnul Nicolae Păun l-a pus şi în loc să ne ajute îşi bate joc de noi. Aşa stau lucrurile în Valea Jiului. Eu îl rog pe domnul Nicolae Păun să vină în mijlocul nostru şi să întrebe ţiganii cu ce ne-au ajutat cei ce i-a pus. Şi-atunci îşi va schimba părerea şi ţiganii îl vor vota şi îl vor vedea pe domnul Nicolae Păun. Stimată redacţie vă rog să-i arătaţi această petiţie a mea domnului Nicolae Păun şi vreau un răspuns cât se poate de urgent. Vă mulţumesc!”

×