x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Initiativa - Un fost copil al strazii apara orfanii

Initiativa - Un fost copil al strazii apara orfanii

de Radu Tutuianu    |    05 Mai 2006   •   00:00
Initiativa - Un fost copil al strazii apara orfanii

Trauma copilariei traite pe strazi l-a facut pe Radu Petre sa-si doneze casa de la tara in folosul copiilor sarmani. Reprezentantii Protectiei Copilului din Arges il considera un impostor. Insa, Radu crede in misiunea sa si cauta sponsori pentru casa orfanilor chiar si la Palatul Cotroceni.

Radu Petre, 52 ani, s-a nascut in Bucuresti, in copilarie a ramas orfan de tata, iar la majorat i-a murit si mama. A trait pe strazi, a suferit de foame, de frig si singuratate. A absolvit Postliceala in Electronica si in 1975, a primit repartitie in Arges, unde s-a casatorit. Dupa 30 ani de munca la fabrica de Confectii din Arges, Radu Petre a fost concediat. Motivul? "In iunie 2004, am candidat pe postul de primar, iar directorul de la Confectii, Marian Nitulescu, m-a dat in somaj, primind in schimb de la fostul si actualul primar un teren din domeniul public. Pentru ca aparam drepturile unor copii si caini, m-au dat afara", spune fostul copil al strazii.

INITIATIVA. Acum cinci ani, Radu Petre a infiintat doua asociatii, una pentru copiii strazii - "Surasul Soarelui", cealalta pentru protectia animalelor - "Suflete AG". Activitatea ONG-urilor a deranjat permanent "grupurile de interese" reunite in preajma fondurilor publice destinate protectiei copilului si animalelor. Mai intai, Radu Petre si-a donat casa de la tara propriei asociatii, in folosul persoanelor fara adapost. Iar apoi, fapt inexplicabil pentru cei de la Protectia copilului, zeci de nevoiasi au venit sub acoperisul de la "Surasul Soarelui".

Primii care au intrat in casa asociatiei sale de tip familial au fost doi minori de la Centrul de Plasament. Radu Petre i-a ajutat sa-si termine studiile la Liceul "Vlaicu Voda" din Curtea de Arges. Apoi, a venit Mihaela, 31 ani, bolnava psihic, crescuta intr-un orfelinat; ea a locuit la "Surasul Soarelui", pana acum trei ani, impreuna cu cei trei copii. Alta mama, care si-a gasit aici un acoperis, a fost Nicoleta Grigoroiu, care impreuna cu fetele sale fugise de acasa, din cauza sotului alcoolic. Sandu, un orfan din Arges, a murit anul trecut intr-un spital, insa ultimele sale luni de viata le-a petrecut in casa lui Radu Petre. "Avea doar 29 ani, era paralizat din cauza ca cineva l-a injunghiat in coloana. Fratele lui si cu o femeie din sat erau singurii care se ingrijeau de soarta lui. Veneau la casa Asociatiei sa-l viziteze", isi aminteste fondatorul Asociatiei.

ABSURD. Din cauza ca mama sta alaturi de ei, copiii nu primesc alocatie de "plasament"

DEVOTAMENT. Presedintele celor doua asociatii face drumuri dese la Bucuresti, unde cauta sponsori si ajutor la presedintele tarii. "Ma duc cu miloaga. Unul a zis ca ne da niste budinca, altul niste vopsea. Ne mai trebuie doua usi si lemne. Si mancare dupa aia", spune presedintele Asociatiei. Brigitte Bardot ii trimite o data la trei luni cate 500 kg de mancare pentru cei 20 de caini. Din 2003, CJ Arges le-a trimis doar o masina de lemne, iar Directia Generala de Asisteta Sociala si Protectia Copilului - Arges (DGASPC) le-a dat alimente de sase ori in valoare de 500.000 de lei, dintr-un fond de urgenta. In plus, de la inceputul acestui an "Surasul Soarelui" nu mai are nici acreditarea care i-ar permite luarea copiilor strazii in plasament. "In 2005 trebuia sa fac actele pentru acreditare, dar nu am avut 30 milioane pentru autorizatia de la Sanepid, pompieri. Cu atatia bani ii hranesc pe copii un an intreg", calculeaza repede fostul copil al strazii.

EMIGRARE. Familia lui Radu Petre a emigrat in Italia. Fiica sa, 28 ani, si fiul, 30 ani, au obtinut amandoi cetatenia italiana, iar sotia tocmai si-a depus actele. "Si maine as putea sa ma stabilesc langa Milano. Sa stau pe o terasa, sa beau vin de Sicilia si sa lucrez ce-mi pica si mie. Dar le-am zis alor mei ca nu plec din Romania pana nu reusesc sa fac o casa pentru copiii strazii". Deocamdata, DGASPC Arges a hotarat sa nu mai plateasca alocatiile suplimentare pentru copiii aflati in plasament la "Surasul Soarelui". "Au alocat miliarde pentru constructia de noi centre in care sa fie primiti orfanii - tot cei din sistemul lor vor beneficia de fondurile astea. Si nu vor sa dea un leu pentru o casa care exista deja. Asa sunt ei, daca nu faci parte din mafia lor, nu primesti nimic", zice Radu Petre, care a inceput de curand negocierea unor ajutoare din partea Crucii Rosii din Milano si a Primariei din Rivanazzano, provincia Lombardia.

FINAL. Vara trecuta, Directia pentru Protectia Copilului Arges a cerut in scris Asociatiei "Surasul Soarelui" sa ia in grija pe Erika Guriuc si cei patru copii ai ei. Radu Petre i-a primit, insa a aflat ca DGASPC nu le acorda alocatia pentru intretinere, din cauza ca fetitele stau impreuna cu mama. "Eu n-am vrut sa-mi dau copiii la camin, stiu cum se poarta cu ele. Am preferat sa stam pe strada, pana am ajuns la asociatia lu’ domnu’ Radu", spune mama Erika. Exasperat de nepasarea autoritatilor locale, Radu Petre a ajutat-o pe Erika Guriuk sa faca dosare pentru ca minorii sa obtina banii cuveniti. "Prin Constitutie, statul e obligat sa asigure un trai decent cetatenilor sai. Daca nu va veni o Comisie prezidentiala sa vada neregulile de la Protectia Copilului Arges, imi dau foc in fata lui Basescu", promite Radu Petre. Reprezentantii DGASPC Arges il cred sarit de pe fix pe fostul copil al strazii si nu il mai baga in seama.

DREPTURI
"Copiii de la «Surasul Soarelui» nu pot primi alocatia de intretinere pentru minorii dati in plasament deoarece stau impreuna cu mama lor. In plus, nu exista hotarare de comisie pentru plasarea lor la acest ONG"
Gabriel Enescu
sef birou Interventii, DGASPC Arges
ACREDITARE
"Le-am acordat deseori sprijin material din fondul de urgenta, dar nu le putem da pe viata. In prezent, Asociatia lui Radu Petre nu mai are acreditare de furnizare a serviciilor sociale. A avut pana anul trecut"
Adrian Macovei
director executiv DGASPC Arges

"DEGEABA NE-A DAT IN JUDECATA"
Directorul executiv al DGASPC Arges, Adrian Macovei, sustine ca Asociatia "Surasul Soarelui" a primit tot ajutorul. "Le-am acordat deseori sprijin material din fondul de urgenta, dar nu le putem da pe viata. In prezent, Asociatia lui Radu Petre nu mai are acreditare de furnizare a serviciilor sociale; a avut pana anul trecut. Pentru anul acesta, presedintele nu a cerut acreditare, nu il costa nimic, doar sa faca un dosar cu toata metodologia. E mult de munca, dar asa e pentru toti". Gabriel Enescu, sef birou Interventii Situatii de Abuz, Neglijenta, Trafic si Migratie din cadrul DGASPC Arges crede ca fostul copil al strazii, azi presedinte de ONG, este un sarlatan. Enescu spune ca DGASPC s-a fript cu Radu Petre si nu mai vrea sa-l includa in parteneriatul public-privat. "Degeaba ne-a dat in judecata, degeaba se duce la presedinte, la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Radu Petre, presedintele Asociatiei, nu are atestat de asistent maternal. Daca el vrea sa tina pe copiii de pe strada, sa-i ia, insa DGASPC nu se angajeaza sa il sustina financiar", considera seful Biroului Interventii.
×