x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Maria - mama dezmostenita / O fiica a poprit pensia celei care i-a dat viata

Maria - mama dezmostenita / O fiica a poprit pensia celei care i-a dat viata

de Radu Tutuianu    |    20 Mai 2006   •   00:00
Maria  -  mama dezmostenita / O fiica a poprit pensia celei care i-a dat viata

Maria Farcus, 83 de ani, a facut greseala sa-si improprietareasca fiica si feciorul inainte sa moara. Nemultumita de partea primita, Victoria Farcus a mers la tribunal, unde a pretins ca mama sa nu a avut zestre. Instanta i-a dat dreptate fetei si a obligat-o pe mama la plata cheltuielilor de judecata.

La batranete, Maria Farcus din Baicoi a ramas si fara pamant, si fara casa. "In ’97 am venit de la Azuga, am fost acolo la operatie, mi-au pus patru tije, ca am avut fractura de femur. Am venit la fiul meu la Baicoi si am dat semnatura la notar ca nu am avut cei 1.000 mp pentru care ma judec acum cu fata mea. Nu trebuia sa semnez actele acelea, dar eram asa de bolnava", isi aminteste Maria Farcus. De fapt, actele din Arhivele Nationale demonstreaza ca terenul cu pricina a constituit zestrea Mariei, primita de la parintii ei. Copiii si-au convins mama sa declare fals, pentru ca voiau sa construiasca impreuna o casa noua pe locul celei parintesti. "Daca nu ai teren, nu-ti da voie sa construiesti", zice mama, in vreme ce fiul recunoaste ca a dorit sa evite astfel plata unor suprataxe notariale. Increzatoare, batrana si-a dat averea pe mana copiilor si a cazut la mijloc. Dupa semnarea actelor, sora a inceput sa nu se mai inteleaga cu fratele si a acuzat-o pe mama de tradare. "Fratele meu sta in spatele proceselor cu mama, el a instigat-o sa ma dea afara de pe pamantul tatalui meu", crede Victoria Farcus.

FARA PENSIE. Pe locul casei natale, cei doi copii au ridicat impreuna o vila, in care batrana nu si-a mai gasit loc. "Acum cinci ani, ginerele si fiica mea au vrut sa ma duca la azil, sa ramana doar ei in casa. M-au batut si pe mine, au lovit-o si pe Cora catelusa mea", povesteste Maria Farcus, care locuieste acum la sora sa, intr-un apartament din Ploiesti. Batrana nu intelege unde a gresit in educatia fiicei. A imbracat-o, a tinut-o la scoala, a lucrat ca taxatoare pe autobuze sa aiba bani pentru a-si tine copila in facultate, sa ajunga profesoara. "Dupa Pasti am aflat ca imi retine 500.000 de lei din pensie. Trei ani, daca mai traiesc, o sa primesc doar un milion de lei pensia, sa ii platesc Victoritei mele cheltuieli de judecata. Imi pare rau de ea ca s-a ratat ca om", zice Maria Farcus, care incearca sa isi recupereze proprietatea.

De cealalta parte, fiica nu crede in lacrimile mamei si sustine ca: "Poprirea are valoare educativa. In spatele mamei sta fratele meu si il avertizez astfel sa nu imi mai faca alte procese. M-au purtat la 17 instante de judecata si toate mi-au dat dreptate. Nu regret ca i-am oprit din pensie. Vreau sa se termine cu procesele".

SCHIMB. Mama si-a renegat fiica si are grija de Cora

FARA SENTIMENTE. In casa de la Baicoi locuiesc permanent doar Victoria si sotul ei, care stau la etaj, parterul fiind atribuit prin hotarare judecatoreasca fratelui, Nicolae Farcus. Cei doi frati au ajuns certati la cutite - isi trimit amenintari si se vad doar la procese prin tribunale. "Nu stiu ce Dumnezeu s-a intamplat cu sora mea, nu o mai recunosc, zice Nicolae Farcus si da toata vina pe «veneticul» de cumnatu-sau. Numai din cauza lui s-a schimbat sora-mea, ca n-o fost asa de rea."

Din amintirile copilariei, cand fratele si sora mancau la aceeasi masa, cand mama ii impaca daca se certau la joaca, nu a mai ramas nimic. "Veneticul", adica ginerele Mariei Farcus, considera ca problema partajarii nu trebuie pusa la modul sentimental. "Mama a vrut sa isi dezmosteneasca complet fiica, a vrut sa ii ia tot. Trebuie sa intelegeti ca Maria Farcus e o batrana cu deficiente mintale, usor influentabila, alcoolica, mincinoasa si lipsita de caracter. Eu sustin ca nu am batut-o si nu am trimis-o la azil. Ea sustine invers. Care e problema?"

FIICA A SOLICITAT SECHESTRUL
Click pt a mari imaginea
FACSIMIL. Victoria Farcus a cerut expres sechestrarea banilor mamei sale
Anul trecut, Farcus Victoria a reusit sa obtina in instanta sechestrarea pensiei mamei sale. Fiica a apelat la un executor judecatoresc pentru ca sentinta civila a Judecatoriei Campina si deciziile civile date de Curtea de Apel Ploiesti sa fie puse in aplicare. "In sensul de a o obliga pe debitoarea mea, Farcus Maria, la a-mi remite suma de 17.010.000 lei, reprezentand cheltuieli de judecata si de executare", a scris fiica in cererea catre biroul executor judecatoresc. Dupa ce ordonanta de poprire a ajuns la Casa Judeteana de Pensii Prahova, functionarii au oprit batranei 1/3 din pensia de 1.500.000 lei. "Nu regret ca am solicitat poprirea pe pensia debitoarei mele. Nu va faceti probleme ca are ea si alte venituri, vinde tuica", declara Victoria Farcus.

×