x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 44.000 de euro pentru performanţă

44.000 de euro pentru performanţă

de Ema-Augusta Banu    |    23 Iun 2011   •   21:00
44.000 de euro pentru performanţă

Simboluri ale succesului peste hotare, Nadia Comaneci si 'Micuta Picasso', cum este supranumita pictorita Alexandra Nechita, si-au unit fortele pe 22 iunie in cadrul unei licitatii organizate de Casa AraArt in colabo­rare cu Muzeul Literaturii Romane. Iubitorii de arta au putut licita pentru o serie de lucrari donate in mod generos de tanara pictorita Fundatiei Nadia Comaneci, dar si pentru cateva litogravuri semnate de maestrul Pablo Picasso: 'E bine de stiut ca o alta romanca se gandeste la Romania si la proiectele pe care fundatia mea le initiaza', a spus legenda gimnasticii romanesti.

In cadrul serii, patru dintre cele noua lucrari semnate Alexandra Nechita au fost adjudecate pentru suma de 12.200 de euro: 'Angels glow in the dark', la 3.000 de euro, 'Voiceless forrest', la 4.200 de euro, 'Boxed sunshine', la 4.000 de euro si 'Earth is a planet with one peace missing', la 1.000 de euro, in timp ce heliogravura 'Modele in atelier' a lui Pablo Picasso a fost vanduta cu 4.350 de euro. In plus, organizatorii au anuntat la finalul licitatiei ca o banca romaneasca va achizitiona la pretul de intrare lucrarile care nu au fost cumparate la aceasta sesiune si care insumeaza 27.300 de euro.

Fondurile astfel obtinute, aproxi­mativ 44.000 de euro, vor fi directionate catre proiectul Fundatiei Nadia Comaneci 'MiniMe Gymnastics', proiect care vizeaza amenajarea unui spatiu din Calea Grivitei dedicat performantei sportive: 'MiniMe este o copie a proiectului nostru din cadrul Academiei de Gimnastica «Bart Conner» din Oklahoma City si este dedicat copiilor intre 2 si 12 ani. Incercam sa le insuflam copiilor iubirea pentru sport pe baza de gimnastica, la care se adauga si ceva arta, socializare, dezvoltare motrica. Am vazut ca nu exista aici asa ceva, si cred ca este foarte important ca toti copiii sa treaca prin acest sistem', a adaugat Nadia Comaneci.

Alexandra Nechita nu a putut fi prezenta la licitatia de miercuri seara din cauza programului foarte incarcat, insa inainte cu cateva zile de desfasurarea evenimentului, artista declara intr-un interviu: 'Mi-am dorit de mult timp sa aduc si in Romania lucrari de-ale mele, iar acum prin Fundatia Nadia Comaneci am ocazia de a arata si publicului de aici cine sunt cu adevarat. Cred ca este o ocazie si pentru cei care asteptau de mai multi ani un astfel de eveniment. Imi pare rau ca, din motive obiective, nu pot fi prezenta la acest eveniment, dar sper ca iubitorii de arta si colectionarii din Romania sa vina in numar cat mai mare. Si nu pentru ca este vorba despre lucrarile mele, dar mai ales pentru ca este o cauza nobila. Prin achizitionarea unei lucrari se da sansa unor copii sa creasca frumos'.

'Micuta Picasso' s-a nascut in Romania, in 1985. A inceput sa deseneze la varsta de 2 ani, iar la 7 ani picta deja in ulei. A avut prima expozitie la varsta de 8 ani, intr-o biblioteca din Los Angeles. Tablourile sale se regasesc in colectiile a sute de muzee din toata lumea, incluzand Colectia de arta a Vaticanului si The Rock and Roll Hall of Fame, precum si in colectii particulare ale unor personalitati precum Oprah Winfrey, Debra Messing, Calvin Klein, Whoopi Goldberg sau David Letterman.

×
Subiecte în articol: arte