x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Anonimul", la editia intai

"Anonimul", la editia intai

17 Aug 2004   •   00:00
"Anonimul", la editia intai

Cu personalitati de prim rang ale cinematografiei romanesti si mondiale va debuta si se va desfasura prima editie a Festivalului de Film Independent Anonimul.

CLAUDIA DABOVEANU

Festivalul care incepe astazi si se incheie pe 22 august il are ca presedinte de onoare pe Liviu Ciulei, al carui film, "Padurea spanzuratilor", va fi prezentat in cadrul deschiderii oficiale. Aceasta pelicula a fost distinsa in 1965 la Cannes cu Premiul pentru regie. Maestrul Ciulei considera ca astazi balanta inclina spre prostul gust si in cinematografie, dar are incredere ca acest festival poate fi un imbold pentru arta cineastilor, spre calitate.

AUSPICII. "Doresc ca acest prim festival al Fundatiei Anonimul sa-si implineasca idealul de a promova lucruri de valoare umana si artistica". Invitatul de onoare al festivalului este Moritz de Hadeln, presedinte al juriului Competitie Lungmetraj, fost director al festivalurilor de la Berlin si Venetia, Marcel Iures este presedintele festivalului, iar Miruna Berescu, directorul sau. Juriul, alcatuit din nume sonore ale celei de-a saptea arte, va fi forul suprem care va decide ierarhia filmelor prezentate in competitie. Vor rula lungmetraje, documentare, scurtmetraje si, in cadrul programelor paralele, pelicule ale unor cineasti consacrati ca Pedro Almodovar (La Mala Educacion) si Jim Jarmusch (Coffee and Cigarettes). Toate filmele vor rula in cinematografele bucurestene in aceasta toamna. Premiile sunt substantiale, trofeul este in valoare de 10.000 de dolari, iar celelalte distinctii au valori cuprinse intre 500-5.000 USD.

Presedintele Fundatiei Anonimul, Sorin Marin, spune ca a ales Sf. Gheorghe ca loc de desfasurare pentru ca Delta e un pamant cu energii bune. "Cinematografia e o afacere de mii de miliarde de dolari, iar la noi PIB-ul e de zeci de miliarde. Vreau sa demonstrez ca noi, romanii, insemnam mai mult decat imaginea promovata pana acum in lume". Doua intrebari: de ce Anonimul? Cu premise atat de favorabile, cine nu-si asuma raspunderea?

×
Subiecte în articol: arte