Chopin îndrăgostit
O expozitie inedita despre muzica epocii lui Chopin. Fonograme care infatiseaza portretul muzical al artistilor din Mazovia, care au invatat sa cante ascultandu-si maestrii, repetand repertoriul, ani si ani.
Instrumente arhaice, unele reconstituite dupa surse iconografice sau in baza descoperilor arheologice. Toate acestea se regasesc in expozitia 'Chopin indragostit', deschisa publicului pana la 1 aprilie, la Muzeul National al Taranului Roman. Expozitia a fost adusa publicului cu ajutorul Institutului Polonez din Bucuresti, Muzeului National de Etnografie din Varsovia si Muzeului National al Taranului Roman (MNTR).
Lucrarile unor artisti din diferite colturi ale lumii, muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin l-au impins pe compozitorul polonez Adam CzyÏewski sa creeze conceptul expozitiei amintite. Ce pot vedea cei care vin la MNTR sunt instrumente folosite in epoca, in zona rurala din regiunea Mazovia, multe dintre ele fiind inca folosite in muzica populara poloneza, dar si instrumente exotice sau cateva inregistrari de arhiva, provenite de la Institutul de Arta din cadrul Academiei Poloneze de Stiinta.
Expozitia prezinta legatura dintre muzica traditionala si muzica lui Fryderyk Chopin, fiindca se pare ca, intre altele, muzica mazoviana l-a inspirat pe compozitorul polonez.
Pot fi admirate cordofone exceptionale precum vioara pe scandura, chironda, un instrument din familia cordofonelor cu arcus, fluierele si darabana. Darabana, un instrument din familia membrafonelor, este versiunea populara a unei tobe mari, cu doua fete, si este folosit de multe ansambluri muzicale. Un alt instrument din cadrul expozitiei este cimpoiul din Wiekopolska, prezent in cultura poloneza de multe secole. Acesta are un burduf mare din piele de capra, ce este umflat de instrumentistul care sufla printr-un tub sau actioneaza cu bratul niste foale.
Aerul ajunge in tuburile melodice si la burdon prin apasarea burdufului. Alaturi este expus tambalul, cel mai raspandit instrument cu coarde lovite din muzica populara poloneza. Originar din Est, el a fost raspandit in cultura populara din Europa de Sud-Est. Cutia de rezonanta a tambalului are forma unui trapez; pe placa de la suprafata sa fiind atasate coarde intinse pe doua placi lungi, la care se canta cu ajutorul 'degetarelor', niste betisoare de lemn.
'Culegerea si colectarea materialelor sonore ale muzicii traditionale poloneze au inceput in perioada interbelica, cele mai multe inregistrari fiind distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Arhivele au fost reconstituite cu ajutorul lui Jadwiga si Marian Sobieski. Intre 1950 si 1954, in timpul unei actiuni privind culegerea de folclor, au fost inregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind folosite si astazi de companiile de inregistrari, pentru producerea de noi discuri. Multumita inregistrarii muzicienilor nascuti in a doua parte a secolului al XIX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin', spun organizatorii.

Ştiri din .ro
-
Profesoara a fost de acord să facă dragoste cu Dumitru, dar a dorit și ea ceva la schimb. Când s-au decis să treacă la fapte, tânăra a făcut ceva fabulos. "Eu ţi-am spus cum îmi place mie în materie de amor". Dumitru a crezut că nu aude bine antena3.ro
-
Laurențiu e un medic cunoscut din România, iar ieri a postat ceva pe Facebook. Nimeni nu se aștepta la așa ceva, peste noapte: "Vă rog să nu daţi cu pietre" antena3.ro
PREMIERĂ LA TEATRUL NAȚIONAL “ MARIN SORESCU” CRAIOVA. RADIO de Eric Bogosian, regia BOBI PRICOP
Unul dintre cei mai premiați scriitori canadieni, Denis Thériault, vine în România pe 11 decembrie

"Drama per musica" cu Cvartetul Arcadia la Palatul Tinerimea Română

Concert de doine și colinde cu Nicolae Voiculeț la Teatrul Național SATIRICUS. ION LUCA CARAGIALE din Chișinău
colectiv, filmul documentar realizat de Alexander Nanau, o co-producție HBO Europe selectat la Festivalul de Film Sundance
”Copilul-problemă”, acum în cinematografele din România

Colinde în sonorități contemporane, pe scena Teatrelli

O chitară a liderului trupei Grateful Dead va fi scoasă la licitație
O expoziţie dedicată trupei suedeze ABBA se deschide la Londra
Sibiu Magic Show: Spectacole create de artiști din România, Belgia, Lituania, Italia și Suedia

„Acasă” - primul film documentar românesc în competiția internațională de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite ale Americii
”PEISAJ DE IARNĂ”: concert de Crăciun prezentat de CORUL DE COPII RADIO

Busu anunță vreme bună de teatru

Pădurea urbană de brazi ”altfel” și spectacol cu Gașca Zurli

Radio România Muzical, în juriul premiilor ICMA
