x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dragostea pentru artă

Dragostea pentru artă

de Roxana Jianu    |    12 Noi 2011   •   21:00
Dragostea pentru artă

'Talent nativ si perseverenta in studiu.' Astfel o descriu parintii pe artista Berta Maria Moldoveanu. 'Este un talent exponential al scolii de arta barladene si romanesti, totodata', adauga Valentin Ciuca, critic de arta. Dupa aceasta descriere, gandurile parca ne-ar forta sa ne imaginam o femeie in toata firea, matura, care a dedicat artei foarte multi ani. Pentru care pictura e 'floare la ureche'. Odata ajunsi la vernisajul expozitiei, toate cele spuse ne sunt confirmate, cu exceptia uneia: artista este o adolescenta de numai 16 ani.

Daca ar fi stiut dinainte varsta acesteia, poate ca aceia care au venit la Dalles s-ar fi gandit ca vor gasi o pictura aplecata spre scepticism a unei copile fara experienta, cateva mazgalituri puse in rama. Ei bine, lucrurile nu au stat deloc asa. Operele in ulei pe panza au demonstrat ca varsta autorului nu conteaza, atata timp cat exista talent. Pana la 16 ani, 'am realizat peste 600 de lucrari in ulei pe panza si carton si 19 expozitii personale in tara si in strainatate. Ce simt cand pictez? In momentele de creatie, simt ca pictura si desenul sunt tot ceea ce conteaza pentru mine. Am numit ultima expozitie «Berta si dragostea ei» deoarece arta si pictura sunt dragostea mea', spune artista.

'Copilul Berta Maria este un elev silitor care, desi studiaza foar­te mult, are timp si de joaca. Stiu ca exista parinti care-si obli­ga copiii sa cante, de exemplu. Noi nu am fortat-o sa aleaga pic­tu­ra; ei ii place ceea ce face. Am va­zut copii carora li se pun nume de pictori consacrati pentru a ajun­ge cat mai repede in media, copii in spatele carora nu exista un talent. Noi suntem mandri ca fiica noastra va ramane Berta, ar­tista Berta Maria Mol­do­vea­nu', spun mandri parintii copilei.

Absolventa a Scolii de Muzica si Arte Plastice 'Nicolae Tonitza' din Barlad, tanara nu a stat cu mainile in san. A inceput sa picteze de la varsta de 8 ani, indrumata de profesorul de arte plastice Eugen Iftene. A castigat numeroase premii printre care Concursul international de arta plastica 'N. Tonitza', Concursul 'Romania Europeana' sau Concursul international 'In numele copilariei'. 'In pictura Mariei predomina florile si peisajele. La varsta ei porneste cu o anumita maturitate artistica, lucru mai rar intalnit. De obicei, copiii pornesc in pictura de la tehnica apei. Pic­tura in ulei este mult mai dificila pentru ca sunt necesare mai multe calitati, dar Maria le are cu pri­so­sinta', remarca Didu Cla­pon, profesor de arte plastice si membru al Uniunii Artistilor Plas­tici. Cele 31 de tablouri ale ar­tis­tei sunt expuse la Sala Dalles pana la data de 25 noiembrie 2011.

×
Subiecte în articol: arte