x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Educaţia prin tortură. 50 de aparate infernale, aduse la Bucureşti

Educaţia prin tortură. 50 de aparate infernale, aduse la Bucureşti

de Roxana Jianu    |    24 Feb 2012   •   21:00
Educaţia prin tortură. 50 de aparate infernale, aduse la Bucureşti

V-ati putea imagina cum ar fi fost daca s-ar fi pastrat obiceiurile de acum sute de ani precum obligarea femeilor care se imbracau prea provo­cator sa poarte 'masca rusinii'? Sau arderea intr-un scaun cu tepi si incuietori a femeilor acuzate de practicarea vrajitoriei? Vedeti cum se aplica dreptatea pentru actiunile care au loc in zilele noastre.

La Palatul Sutu, pana si celor mai insensibile persoane li se va face pielea de gaina la vederea celor mai infricosatoare instrumente de tortura, in cadrul unei expozitii. Acestea, 50 la numar, erau folosite pentru aplicarea dreptatii prin durere. De pilda, zgarda cu clopotei si blumingul pentru cap. Acesta din urma functiona in felul urmator: capul victimei era incadrat intre o bara inferioara si o cupola in partea superioara care, cu ajutorul unui surub, se lasa in jos. Se striveau, rand pe rand, maxilarele si oasele pometilor, apoi cutia craniana. In America Latina se mai utilizeaza instrumente foarte asemanatoare in timpul interogatoriilor chiar si in zilele noastre.

Instrumentul folosit la sfaramarea incheieturilor, denumit 'Dispozitivul pentru sfaramarea genunchilor', ducea la distrugerea ireversibila a coatelor si a genunchilor cu ajutorul taisurilor. Opincile de fier, care provin din Austria sfarsitului de secol al XVII-lea, erau o incaltaminte din metal a carei marime se putea regla cu ajutorul unui surub. Marimea depindea de infractiunea savarsita de cel care trebuia sa le poarte. Acestea aveau un clopotel vizibil care atragea atentia trecatorilor asupra suferintei purtatorului, prin sunetul sau. Suferinta era provocata de numarul mic al opincilor, iar daca purtatorul incerca sa le scoata, pedeapsa se prelungea.

Un alt instrument medieval de tortura este 'scaunul vrajitoarelor', prevazut cu tepi si incu­ietori pentru imobilizarea victimei. In anul 1693, in Austria, Maria Wukinetz, acuzata de practicarea vrajitoriei, a fost imobilizata in scaun timp de 11 zile fara oprire, timp in care a fost si arsa la talpi. In zadar, pentru ca nu a recunoscut vreuna dintre invinuirile aduse. Cat despre femeile care se imbracau prea provocator, acestea trebuia sa poarte in public 'masca rusinii' zile intregi, gest prin care demonstrau societatii ca trebuie sa plateasca pentru culpa lor. Mastile erau executate dupa fantezia fierarului local. In prezent insa, 'ele nu mai sunt folosite, pentru ca s-a pierdut importanta eticii, a moralitatii in viata de zi cu zi', spune descrierea istorica.

Colectia particulara ii apartine lui Piotr Buczkowski. El a trecut in urma cu ceva timp prin Romania, tara care i se pare frumoasa, si i-a venit ideea organizarii expozitiei, pentru ca i s-a parut o noutate la noi. 'Am dorit sa informez lumea care erau procesele de tortura, sa vada care obiecte era folosite drept pedeapsa. Inainte, cand zicea cineva ca a omorat un om, era pedepsit imediat, acum nu se mai intampla nimic. Aceste obiecte provin din Polonia si erau folosite de state ca Italia, Spania sau Germania', a explicat colectionarul. El a devenit interesat de colectie dupa o vizita facuta in Italia in anul 1985. La inceput le-a imprumutat apoi, dupa multe incercari, a reusit sa le obtina pentru expozitii.

Expozitia de instrumente de tortura medievale cu 50 de exponate, ilustratii bogate si explicatii istorice, este deschisa pana la 10 iunie 2012, la Palatul Sutu.

×
Subiecte în articol: arte tortura expozitie palatul Şuţu