x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exerciţiu de recuperare a poveştilor

Exerciţiu de recuperare a poveştilor

de Roxana Jianu    |    04 Feb 2012   •   21:00
Exerciţiu de recuperare a poveştilor

Dumitru Schiopu este considerat cel mai mare mester popular din Romania, dar si cunoscut ca mesterul care pastreaza cea mai veche forma de ceramica: neolitica. A adus publicului larg de la oalele de rand lucrate pentru gospodarie, la creatiile artizanale sau populare unicat.

In urma cu 86 de ani, intr-o familie numeroasa, se nastea Dumitru Schiopu, in localitatea Vladesti, judetul Valcea. Fiind multi frati, parintii nu au putut sa ii dea la scoala si la o meserie. Dintre cei 11 frati, el a fost singurul care a invatat olarie. Astfel ca de la varsta de 11-12 ani a inceput sa lucreze, cate doua-trei ore pe zi, in podul grajdului. Pentru a castiga bani, lucra pasarele, oite, cai, dar si fluiere.

'Aveam niste prieteni si mi-au dat o roata, sa-nvat si eu oale. Si m-a tentat treaba asta. Am venit acasa, am luat roata si am luat-o-n spate. N-aveam camera ca lumea, dar m-am apucat si-am reparat, am facut o instalatie si, azi asa, maine asa, am inceput sa invartesc si eu roata. Nu stiu cum, dar eram printre primii cand am inceput io sa lucrez si sa ma dezvolt cu olaritul. Cand ma duceam la un targ cu marfa, toti olarii se stran­geau sa vada ce-am mai scos, erau innebuniti', isi aminteste Dumitru Schiopu.

Atat de innebuniti erau incat l-au ambitionat sa se perfectioneze. Mai tarziu, la 18 ani, avea deja numeroase expozitii. Surprinzator este faptul ca nu valcenii i-au observat talentul, ci o sibi­anca. In 1958, Muzeul Brukenthal i-a comandat cateva produse din ceramica si i-a organizat prima expozitie, aceasta fiind poarta larg deschisa spre succes. A facut multe din ceramica – cratite pentru friptura, pentru sarmale, urcioare smaltuite, cu ciur, cu cioc, cani.

Ne-a impartasit cum 'da viata' unei oale: 'Daca vrei sa faci o oala de un kil iei un brus de pamant, il strangi, il faci mototol, il incerci la greutate sa vezi cat este de mult si dupa aia il framanti in mana ca poate mai are aer in el si daca are aer in el ies basici pe vas. Dupa ce ai facut un cocolos rotund, dai cu el pe mijlocul rotii pe care o invarti cu piciorul drept. Incepi sa-l presezi cu mainile ude, faci un fel de castron si ii dai forma care-o doresti'.

Si stie sa o faca bine. O confirma sutele de premii castigate de-a lungul timpului. Acestei multimi de premii li se alatura nenumarate produse din ceramica, valorificate acum la Muzeul National al Taranului Roman, in expozitia 'Portret – Atelier'.

Aceasta se doreste a fi un exercitiu vizual pentru reconstruirea si recuperarea povestilor si a reperelor pe care mestesugurile traditionale inca ni le ofera. Avem timp sa facem exercitiul pana la 29 februarie.

×
Subiecte în articol: arte